Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

In premiera in Asia, o tara a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex

Vineri, 17 Mai 2019, ora 09:52
4093 citiri
In premiera in Asia, o tara a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex
Foto: Arhiva Pixabay

Parlamentul taiwanez a legalizat, vineri, casatoria intre persoane de acelasi sex. Aceasta este o premiera in Asia si are loc la doi ani dupa o hotarare in acest sens a celei mai inalte jurisdictii de pe insula.

Deputatii taiwanezi au adoptat cu o larga majoritate o lege care le permite cuplurilor homosexuale sa formeze "uniuni permanente exclusive" si o clauza care-i autorizeaza sa ceara o inscriere de catre administratie in "registrul casatoriilor", relateaza AFP.

Acest vot, care confirma locul Taiwanului in avangarda asiatica in privinta drepturilor homosexualilor, este o victorie a asociatiilor de apararea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), care s-au mobilizat de ani de zile pentru a obtine aceleasi drepturi la casatorie pe care le au cuplurile heterosexuale.

In mai 2017, Curtea Constitutionala a Taiwanului a emis o hotarare prin care constata anticonstitutionalitatea faptului de a priva persoanele de acelasi sex de dreptul de a se casatori.

Curtea a dat, atunci, un termen pana la 24 mai 2019 Guvernului sa modifice legea, precizand ca aceasta casatorie pentru toti va deveni o realitate daca nu se face nimic.

Insa opozitia conservatoare s-a mobilizat si a organizat in noiembrie o serie de referendumuri, in care o majoritate a respins ideea ca o casatorie sa fie definita altfel decat in prezent, adica o uniune intre un barbat si o femeie, ceea ce a redus considerabil marja de manevra legislativa a Guvernului.

Cu mai putin de o saptamana inainte de expirarea ultimatumului, in Parlament s-au depus vineri - Ziua Mondiala impotriva Homofobiei si Transfobiei - trei proiecte de lege vizand sa solutioneze problema uniunilor homosexuale.

Textul cel mai progresist era al Guvernului, dominat de catre presedinta Tsai Ing-wen, singurul care foloseste cuvantul "casatorie".

Sute de sustinatori ai casatoriei pentru toti s-au adunat vineri in fata Parlamentului, in pofida unei ploi torentiale, pentru a exercita presiuni asupra alesilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Taiwan legalizare casatorie gay, #Taiwan legalizare casatorie homesexuali , #homosexuali