Botis: Nicio mamica nu va fi concediata in timpul concediului de maternitate

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 15:39
2896 citiri
Botis: Nicio mamica nu va fi concediata in timpul concediului de maternitate
Foto: Antena 3

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a dat asigurari vineri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca nicio mama nu isi va pierde locul de munca pe durata concediului de crestere a copilului, indiferent daca decide sa stea un an sau doi acasa.

"Nu este concediata nicio mamica in timpul celor doi ani, sub nicio forma. Eu am spus ca exista posibilitatea dupa doi ani, dupa ce te reintorci la locul de munca, exista aceasta posibilitate sa se inchida fabrica, de exemplu, si atunci normal ca esti concediat. Sau exista posibilitatea ca, dupa ce stai doua sau trei luni, dupa cei doi ani, sa iti spuna ca nu mai corespunzi profesional", a explicat Ioan Botis.

Ministrul Muncii a reamintit ca, in baza ordonantei 111, mamele care "au curajul" sa revina la munca dupa un an de la nastere au garantat locul de munca inca sase luni.

"In ordonanta 111 am spus foarte clar: mamicile care doresc sa se intoarca la locul de munca mai repede primesc un stimulent de 500 lei, dar, in acelasi timp, pentru acest curaj de a se intoarce la locul de munca garantam inca sase luni acel loc de munca, dupa un an de zile. Deci un an de zile nimeni, niciun angajator nu te poate concedia, atata vreme cat esti in concediu de crestere a copilului, dar dupa aceea, dupa primul an, sau in cazul familiilor care au copil cu dizabilitate dupa trei ani, inca sase luni noi garantam acel loc de munca", a sustinut Botis.

Intrebat in ce mod poate garanta ministerul acel loc de munca, in cazul in care angajatorul decide sa intre in faliment, Botis a spus ca aceasta garantie este valabila doar atata timp cat firma sau institutia respectiva este "viabila".

"Daca da faliment, se incheie contractul. Sunt situatii de exceptie si, intr-o economie de piata, exista si aceste situatii. Garantam acel loc de munca atata vreme cat acea institutie sau firma este viabila si functioneaza", a precizat Botis.

Ministrul Muncii s-a aflat, vineri, in judetul Bistrita-Nasaud, ocazie cu care a vizitat o fabrica specializata in productia de cabluri auto si a avut o intalnire cu membrii Comisiei judetene de dialog social si ai Comitetului pentru persoane varstnice.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ministrul Muncii concediu maternitate, #loc de munca , #indemnizatie mame