Indemnizatia mamelor, inca o gogoasa electorala (Opinii)

Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 13:58
9038 citiri
Indemnizatia mamelor, inca o gogoasa electorala (Opinii)
Foto: Arhiva

Mariana Campeanu a anuntat marea reparatie pentru "mamici si copilasi", dupa amputarea savarsita de guvernul Boc asupra indemnizatiei de crestere a copiilor.

Cu incepere de la 1 octombrie si cu prima plata in noiembrie, adica inainte de alegeri, totul va reintra in normal, dupa ce Camera Deputatilor va da votul final asupra legii reparatorii. Oare?

Inainte ca guvernul Boc sa modifice regulile in privinta indemnizatiilor de crestere a copilului regulile erau urmatoarele: doi ani de concediu, cu indemnizatie egala cu 85% din veniturile realizate in anul dinainte nasterii copilului, dar nu mai putin de 600 de lei si nici mai mult de 4000 de lei.

In 2010 guvernul Boc a redus procentul la 85% si a introdus doua praguri - 1.200 de lei pentru mamele care vor sa stea in concediu 2 ani si 3.400 pentru cele care opteaza pentru un concediu de numai un an.

Ce a facut USL? A revenit la indemnizatia de 85% din veniturile realizate in ultimul an, adica a adaugat 10 procente, dar nu pentru toata lumea pentru ca in rest nu se schimba nimic.

Raman cele doua praguri in functie de optiunea pentru un concediu de un an sau de doi ani, iar pragul cel mai ridicat, acela de 3.400 de lei, pentru concediul de un an, nu se intoarce la valoarea de 4.000 de lei valabila pana in 2010. Si atunci care este marea schimare, marea reparatie?

Mamele trebuie sa opteze in continuare intre cele doua tipuri de concedii, femeile cu venituri mari sunt in continuare dezavantajate, regimul indemnizatiilor nu a revenit la situatia dinaintea taierii.

As vrea sa fiu foarte bine inteles. Fiecare guvern are dreptul sa fixeze regimul indemnizatiei, al protectiei sociale, principiile politicilor demografice dupa cum socoteste de cuviinta. Guvernul Ponta nu avea absolut nicio obligatie sa faca nici macar marirea pe care a facut-o. Ceea ce ma deranjeaza teribil este ipocrizia.

Cu un discurs lacrimogen, cu trimitere la maternitate si copilasi nevinovati, USL si ministrul Muncii vand o mare gogoasa electorala. Pentru ca, de fapt, schimbarea decisa este minima si nu favorizeaza decat femeile pentru care 85% din venituri reprezinta mai putin de 1.200 de lei. Ele pot sta acasa doi ani simtind o crestere de venituri.

Or lucrurile acestea nu sunt intelese decat de mamele in cauza. Adica o minoritate. Cei mai multi dintre romani chiar cred ca USL a reusit o mare reparatie pentru "mamici" si "bebelusi".

Cat despre restul reparatiilor de multa vreme asteptate, incepand cu locurile foarte putine din cresele supraaglomerate, despre gradinitele prea putine care se vor sufoca din nou prin revenirea grupei pregatitoare, despre crize periodice ale vaccinurilor si despre vaccinuri foarte necesare, dar prea scumpe pentru cele mai multe dintre familii, nimeni nu sufla o vorba, desi cred ca mai multi parinti sunt preocupati de aceste "detalii" cu mult mai mult decat o crestere cu 10% a indemnizatiei de care nici macar nu benefiaza toti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#indemnizatie mame marita, #indemnizatie mame USL, #idemnizatie mame lege modificata , #indemnizatie mame