Indemnizatia pentru mame - vezi cat, cui si cum se va acorda in viitor

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 12:58
13533 citiri
Indemnizatia pentru mame - vezi cat, cui si cum se va acorda in viitor
Foto: Arhiva

Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea sa fie acordata pentru cel mult un an, dar valoarea minima creste la 750 de lei, potrivit unui proiect de lege a Asistentei Sociale.

Perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi redusa de la 24 de luni, variantele luate in calcul fiind ca aceasta sa fie de 12, 14 sau 18 luni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botis, potrivit Gandul.

Ministrul a spus, vineri, variantele de modificare a acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului vor fi analizate saptamana viitoare.

Proiectul de Cod Social care va intra in prima lectura in guvern saptamana viitoare prevede ca parintii sa primeasca indemnizatia pe o perioada de maximum un an, fata de doi, cat este in prezent, scrie Evenimentul Zilei.

Insa, parintii vor avea dreptul la concediu pana cand copilul implineste doi ani, dar a doua parte a acestuia va fi neplatita.

Mai mult, noua strategie sociala face diferenta intre parintii care obtin venituri impozabile si cei care au, fie au avut perioada asimilata cu venituri sau fara venituri. Astfel, parintii care au avut venituri pentru care au platit impozit vor primi o indemnizatie de 85% din media ultimului an, minimum 750 de lei si maximum 4.000.

Cei care au fost in somaj, concediu medical, pensie de invaliditate, somaj tehnic sau au lucrat in Uniunea Europeana vor primi o indemnizatie minima de 600 de lei.

Daca parintele frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar/universitar, se afla in concediu fara plata pentru participare la cursuri de formare si perfectionare profesionala sau a terminat serviciul militar, indemnizatia acordata de stat ar urma sa fie de 400 de lei.

De asemenea, cuantumul indemnizatiei "se majoreaza cu suma minima primita pentru primul nascut si se acorda pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere (750, 600, sau 400 lei), se mai arata in proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#indemnizatie crestere copil, #indemnizatie parinti, #concediu crestere copil , #indemnizatie mame