Marian Sarbu: Durata actuala a concediului maternal ar trebui pastrata

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 13:12
1337 citiri
Marian Sarbu: Durata actuala a concediului maternal ar trebui pastrata
Foto: Arhiva

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a declarat marti ca durata de acordare a indemnizatiei pentru mame nu ar trebui modificata si ca UNPR doreste o discutie "mult mai aplicata" in Coalitie, pentru a se vedea daca pot fi luati bani de la alt capitol, astfel incat masura sa fie pastrata.

Sarbu a precizat ca o decizie privind durata indemnizatiei pentru mame va fi luata joi, in sedinta Coalitiei programata la ora 9.00.

"Cea mai buna formula ar fi sa se pastreze durata actuala a indemnizatiei pentru mame, care din punctul meu de vedere a avut efecte bune, a fost o masura buna care nu ar trebui modificata. Vrem o discutie in Coalitie mult mai aplicata, mai detaliata pe toata paleta de masuri de asistenta sociala, sa vedem daca putem disponibiliza bani din alta parte", a precizat Sarbu.

Biroul Permanent National al PD-L l-a mandatat luni pe ministrul Muncii Ioan Botis sa implementeze reducerea duratei de acordare a indemnizatiei pentru mame de la 24 la 12 luni, urmand ca dupa un an mamele care se reintorc sa munceasca sa primeasca inca 500 de lei lunar pe o durata de 12 luni, potrivit vicepresedintelui PD-L Cristian Boureanu.

El a precizat ca limitarea acestei perioade permite mentinerea cuantumului actual al indemnizatiei si va stimula mamele sa se intoarca in campul muncii prin faptul ca vor mai primi inca un an 500 de lei lunar dupa ce isi vor relua serviciul.

"Ministrul are sprijinul nostru pentru varianta pe care a propus-o, nu cred ca a fost vreun vot impotriva. Ma refer la pastrarea sumelor intre care se da ajutorul pentru primele 12 luni, minim 600 de lei, dar nu mai mult de 3.400, in cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni", a declarat vicepresedintele Cristian Boureanu.

Dupa expirarea celor 12 luni, plata indemnizatiei va fi sistata, dar femeile care-si reiau serviciul vor primi inca 500 de lei lunar pe o durata de un an astfel incit sa poata suporta mai usor costurile legate de intretinerea unei bone.

Opiniile in PD-L sunt impartite in privinta acestui subiect, Sulfina Barbu si Raluca Turcan aratandu-si reticenta fata de masura. Sulfina Barbu, presedinta organizatiei de femei a PD-L, a spune marti chiar ca ministrul Ioan Botis nu a fost mandatat de partid sa ia masura injumatatirii concediului maternal, ci doar sa prezinte parlamentarilor calcule si studii de impact si a opinat ca aceasta masura nu are sanse sa fie luata.

Nici UDMR nu este de acord cu aceasta masura. Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat marti ca Uniunea nu este de acord cu injumatatirea perioadei concediului post-natal si ca joi dimineata va propune in coalitie reducerea sumei maxime de 3.400 de lei care se acorda in acest scop.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Sarbu concediu maternal, #concediu maternal , #indemnizatie mame