Opinii: Miza isteriei concediului maternal

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 20:25
3891 citiri
Opinii: Miza isteriei concediului maternal
Foto: Daylife

Problema concediului pentru cresterea copilului a creat o adevarata isterie nationala, iar reactia autoritatilor este si ea fara precedent. De cateva zile, presa, si scrisa, si audiovizuala, a pus subiectul pe prima pagina. S-au facut petitii publice, se pregatesc proteste, prin studiourile de televiziune au defilat mame cu si fara copii, care cu indemnizatii mari, care cu indemnizatii mici.

De partea cealalta, coalitia, altfel extrem de insensibila la rectiile publice, se da de ceasul mortii de cateva zile. Coalitia s-a reunit de doua ori in ultimele 24 de ore pe aceasta tema, fiecare partid tine cu dintii de varianta lui, s-a implicat si presedintele, s-au tot schimbat modificarile, iar ministrii de Finanate si al Muncii au fost trimisi sa discute separat cu fiecare dintre formatiuni. Eu inca n-am vazut asa o desfasurare de forte nici cand era vorba despre taieri de salarii sau de pensii ori despre majorarea TVA.

Daca ne gandim la numarul persoanelor afectate direct de modificarea concediului maternal, ea nu se justifica sub nicio forma. Este vorba, totusi, despre cateva sute de mii de persoane, comparativ cu o tara intreaga atunci cand a fost decisa, de exemplu, majorarea taxei pe valoarea adaugata. Nu se justifica nici daca ne gandim la suma care ar putea fi economisita la buget prin ciuntirea duratei concediului sau a indemnizatiei.

Desi nimeni nu a fost in stare sa vorbeasca despre o suma certa, se pare ca este vorba deste 0,01% din PIB, adica un procent absolut derizoriu. Se pare, de asemenea, ca numarul mamelor care primesc indemnizatia maxima de 3.400 de lei este de numai 3.000. Ce econimie se poate face lovindu-le in plin, dupa ce salariile le-au fost impozitate si paraimpozitate.

Nici implicarea FMI nu este clara. Dinspre Guvern vin semnale ca reprezentantii Fondului au pus gand rau mamelor si ei se lupta sa le salveze, in vreme ce Mihai Tanasescu a spus clar ca FMI nu are nicio legatura cu subiectul si nu are nicio pretentie in privind concediului mamelor. Ceea ce e perfect logic cat timp FMI este interesat de cifrele mari, de imaginea de ansamblu, nu de detaliile politicilor prin care guvernul urmeaza sa respecte aceste cifre.

Daca ne gandim insa la implicatiile sociale si pe termen lung ale deciziei in privinta concediului maternal, intreaga framantare ar fi mai mult decat justificata. Caci insusi Traian Basescu atragea atentia chiar anul trecut ca Romania are o uriasa problema demografica, ca in 30 de ani nu va mai avea cine sa plateasca pensiile si ca este esential ca mamele sa fie incurajate sa faca si cel de-al doilea copil.

Asadar, nu discutam doar despre o chestiune bugetara punctuala, ci despre o prioritate nationala pe termen lung. Nu este vorba despre banii a cateva sute de mii de mame si despre un procent mai mic sau mai mare din PIB, ci despre viitorul tarii, ceea ce ar justifica pe deplin toate aceste chinuri ale facerii prin care trece clasa politica.

Ma tem insa ca politicienii care gandesc in termeni de prioritate nationala sunt in cel mai bun caz minoritari. Daca grija pentru viitorul tarii ar fi fost mare si sincera nici macar nu s-ar fi pus problema vreunei amputari in zona drepturilor mamelor. Spaima este insa cu totul alta. Ea este una electorala.

In primul rand, daca presa nu declansa ofensiva totala, nu de grija mamelor, ci pentru a pocni cat ma dur Guvernul si pe Traian Basescu, probabil ca decizia de taiere a concediului si/sau indemnizatiei ar fi fost luata in doi timpi si trei miscari, fara nicio tresarire. Dar acum ca subiectul este sub toate reflectoarele, emotia este creata si a ajuns la cote maxime pe un subiect de maxima sensibilitate, iar fiecare partid incearca sa-si satisfaca propriul electorat.

UNPR, partid de stanga, sigur ca este interesat mai mult de mamele cu venituri mici care vor concediu mai lung si indemnizatie minima garantata. UDMR la fel, avand in vedere ca electoratul sau din Haghita si Covasna este tot unul cu venituri mici pentru care o indemnizatie maxima de 1.500 de lei si un concediu de doi ani este perfect.

Cea mai dificila este situatia PD-L, teoretic reprezentant al clasei de mijloc, adica al acelor mame minoritare cu indemnizatii mai mari si care nu prea stau doi ani in concediu. Practic insa, democrat liberalii sunt mai interesati tot de voturile multe care vin din zona saraca. Grea dilema, nu-i asa, atunci cand nu prea ai principii si prioritati certe?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#taiere indemnizatie mame, #concediu maternitate doi ani, #Guvern indemnizatie mame , #indemnizatie mame