Presa de azi: Despre mame si iarna grea in statul salbatic

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 08:05
2448 citiri
Presa de azi: Despre mame si iarna grea in statul salbatic
Foto:Antena3.ro

Dorinta Guvernului de a taia indemnizatiile de maternitate, iarna grea care s-a abatut asupra Romaniei sau modul in care isi convinge Guvernul Boc proprii parlamentari sa voteze bugetul de stat sunt principalele subiecte din presa romana de joi. Bonus: o noua stenograma WikiLeaks, in care fostul comisar european Patten numea Romania guvernata pe atunci de Adrian Nastase drept "o tara salbatica".

"FMI si Guvernul le pregatesc mamelor 5 lozuri necastigatoare: cu cat taie indemnizatia si concediul", scrie "Gandul", referindu-se la variantele pe care Executivul le are pentru reducerea perioadei in care mamele primesc indemnizatie de maternitate.

"FMI, tap ispasitor in scandalul mamelor", scrie si Jurnalul National.

In "Romania Libera" gasim un articol ale carui amanunte le-am simtit pe pielea noastra - "Iarna ne tine pe loc si in bezna", despre cum anotimpul rece chiar a venit mai surprinzator decat ne asteptam, cu blocaje in transporturi si pene de curent.

Un alt subiect interesant al zilei e cel referitor la votarea bugetului, unde Boc trebuie sa-si convinga proprii oameni cu altceva decat doctrine politice - cu bani. Mai multe amanunte in materialul "Boc le inchide gura PD-L-istilor cu bani", din Evenimentul Zilei.

In fine, pentru a intelege ca anomaliile din tara noastra nu sunt chiar atat de putin vizibile precum le arata limbajul diplomatic, avem publicata o noua scurgere de informatii marca Wikileaks, in care fostul comisar European Patten numea Romania anului 2004 o "tara salbatica".

Gandul: FMI si Guvernul le pregatesc mamelor 5 lozuri necastigatoare: cu cat taie indemnizatia si concediul

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI contine o surpriza neplacuta: Fondul cere negru pe alb plafonarea indemnizatiei pentru mame, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare.

"Exista restrictiile de la Fond. FMI a cerut clar o reducere a sumei cu o plafonare intre 600 si 1.000 de lei si reducerea perioadei la un an ", a declarat liderul minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, dupa intalnirea liderilor Coalitiei de guvernamant, scrie Gandul .

Asa ca Puterea a trebuit sa vina cu variante, care marti erau in numar de cinci. Primele trei sunt ale Ministerului Muncii si prevad fie o indemnizatie intre 600 - 3.400 lei (85% din salariu), un an de concediu + 500 de lei bonus pentru reintoarcerea la munca din a 7-a luna, fie indemnizatie intre 600 - 1.000 lei, 2 ani de concediu + 100 de lei bonus pentru reintoarcerea la munca, fie indemnizatie intre 600-1.500 lei, 2 ani de concediu + 100 de lei bonus pentru reintoarcerea la munca.

La acestea se adauga propunerea UDMR, care vrea indemnizatie de maximum 2.500 lei, 2 ani de concediu, modificarea legislatiei pentru ca bunicii sa poata beneficia de acesta suma daca au grija de nepoti si cea a minoritatilor: indemnizatie de 600 de lei, 3 ani de concediu.

Jurnalul National: FMI, tap ispasitor in scandalul mamelor

Tratand acelasi subiect, Jurnalul National crede ca Guvernul Boc se foloseste de FMI ca de un tap ispasitor si ca responsabilitatea totala i-ar apartine, de fapt.

Conform surselor de la discutiile din cadrul coalitie, argumentul ca FMI conditioneaza reducerea indemnizatiilor pentru mame a fost adus abia la finalul sedintei, scrie Jurnalul National.

Romania Libera: Iarna ne tine pe loc si in bezna

Vremea grea venita pe neasteptate a provocat intarzieri uriase ale mijloacelor de transport in comun si a lasat fara curent electric zeci de localitati. A surprins numarul foarte mare de copaci cazuti, care a ingreunat indeosebi circulatia feroviara.

Purtatoarea de cuvant a Cailor Ferate Romane, Oana Branzan afirma ca numarul copacilor cazuri pe sine a fost de cateva sute. "Nu cativa, nu zeci, au fost sute. Au fost incarcati cu zapada sau au fost inghetati din cauza poleiului. Din cauza vantului foarte puternic, ii darama pe calea ferata", a explicat Branzan pentru Romania Libera.

Zecile de localitati ramase in intuneric si numeroasele blocaje in trafic completeaza tabloul unei ierni care a venit la timp, insa mult prea puternic.

Evenimentul Zilei: Boc le inchide gura PDL-istilor cu bani

Cand acum aproape doua luni mai multi parlamentari PD-L au anuntat ca nu vor vota bugetul daca doleantele nu le vor fi satisfacute, nu au glumit.

Asa ca premierul a venit cu banii. Aproape 10 milioane de euro din bani publici l-a costat pe Emil Boc calmarea spiritelor in PDL inainte sa inceapa negocierile pe bugetul pe 2011. Banii, scosi din Fondul de Rezerva, au fost directionati saptamana aceasta la primarii, PDL-istilor revenindu-le jumatate din cele 70 de milioane de lei puse la bataie de guvern, scrie Evenimentul Zilei.

Printre beneficiari, chiar unii dintre contestatarii de marca din partid, precum Cezar Preda si Sorin Frunzaverde.

Adevarul: Statul salbatic al lui Iliescu si al lui Nastase

Site-ul WikiLeaks a publicat o nota, din 2004, in care fostul comisar european Chris Patten considera Romania un "stat salbatic".

Comisarul European pentru Relatii Externe din 2004, Chris Patten, caracteriza Romania ca un "stat salbatic", o sursa de proxenetism si nepregatit pentru aderare, in ciuda faptului ca incheia negocierile de aderare, scrie Adevarul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#indemnizatie mame, #buget de stat , #indemnizatie mame