Opinii: Romania, o tara ca un sport extrem

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 14:12
2217 citiri
Opinii: Romania, o tara ca un sport extrem

De la nivelul macro al societatii, pana la cel micro al familiei, una dintre nevoile esentiale, daca nu chiar nevoia esentiala, pentru dezvoltare sau macar mentinerea echilibrului psihic este aceea de predictibilitate. Si individul si societatea au nevoie sa-si poata creiona in linii mari viitorul, sa-si traseze un parcurs si sa inainteze pe el. Ei bine, romanii nu au nicio sansa la predictibilitate.

Sigur ca nimeni nu-si poate urma planurile cu exactitate, sigur ca acest parcurs este plin de pericole neasteptate, de la boli, la acccidente individuale si colective, dar in Romania el este cu neputinta de trasat din cauza incoerentei demente a actului guvernamental.

Din cauza incompetentei si a lipsei de viziune, Guvernul Boc a luat si continua sa ia atat de multe masuri contradictorii, sa faca tot felul de experimente, sa arunce pe piata ipoteze incendiare nesustinute, sa traga de volanul Romaniei brusc in toate directiile, incat romanii, fie ei firme sau indivizi nu mai stiu ce sa creada si ce sa faca.

In mod normal, o familie de oameni responsabili face cativa pasi obligatorii de inceput: gasirea unei slujbe serioase, cumpararea unei case si apoi copii. Pasii acestia se bazeaza pe acte juridice, fie ca se numesc contracte, fie ca se numesc legi. Asa ca oamenii, pe baza contractului de munca, angajeaza un credit pentru o casa si apoi, pe baza legilor in vigoare, calculeaza daca isi pot permite un copil.

Romanul, daca lucreaza la privat si-a pierdut slujba, iar alta n-a gasit inclusiv pentru ca in plina criza guvernul n-a facut nimic sa sustina mediul de afaceri, iar daca lucreaza la stat s-a trezit cu jumatate din bani luati de azi pe maine, de parca i-ar fi furat, iar contractele de munca ar fi hartie de toaleta. Ratele la banca au devenit aproape o vina: nu s-au gandit cand le-au angajat?, i-a intrebat presedintele. S-au gandit, dar s-au gandit ce contracte au, l-au auzit pe premier jurandu-se ca nu scadea nicio pensie, s-au gandit la indemnizatia legala pentru mame, iar fara credit nu aveau cum sa-si ia o casa. Asa se fac socotelile peste tot in Europa, dar acolo legislatia nu e pe nisipuri miscatoare.

Acum, cei care au copii mici sau sunt pe cale de a-i avea, trec prin chinurile iadului. Guvernul vrea sa schimbe de azi pe maine sistemul de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, fie prin injumatatirea lui, fie prin amputarea drastica a sumelor acordate. Fara o infrastructura minimala pentru copiii de varsta prescolara, cu bani mult mai putini, oamenii sunt adusi intr-o situatie limita pe care nu o puteau anticipa si care nu le este imputabila. Adica orice proiectie si-au facut pe baza legislatiei in vigoare le-au explodat in fata, se pot trezi cu casa luata de banca si cu copilul in strada, fara vina lor.

Contractul, ce facem cu contractul

La nivelul firmelor, e la fel de rau. Legislatia fiscala este schimbata precum lenjeria intima. Azi marim TVA, maine discutam despre diminuarea lui, poimaine votam din greseala o lege pe aceasta tema, raspoimaine ea e respinsa la promulgare. Astazi faci un contract pe 2 ani pentru slujba unei mame aflate in concediu de crestere a copilului, maine te trezesti ca mama e obligata sa revina la munca si ce faci cu persoana angajata temporar? Azi discutam despre scaderea cotei unice, maine retractam. Bugetul nu e gata nici pana in ziua de azi si nici nu vad cum ar putea fi, cat timp legea salarizarii unitare a bugetarilor nu a fost inca adoptata.

Iar bugetul este un instrument esential pentru mediul de afaceri. Arata cam ce are in cap guvernul din punct de vedere economic. Nimic. Si cu nimic trebuie sa opereze firmele. Cum sa-ti elaborezi un plan de afaceri cat de cat valid, cum sa-ti faci propriile bugete si strategii cat timp legislatia fiscala este mai instabila ca nisipul, iar prioritatile si strategiile guvernului nu le intelege nimeni.

Lipsa aceasta totala de predictibilitate la toate nivelurile nevrozeaza societatea romaneasca, care nu mai poate reactiona normal, care-si pierde pe zi ce trece luciditatea. Tot mai multe firme trec granita si isi stabilec sediul social in Bulgaria pentru a scapa de iadul impredictibilitatii. Profesionisti din toate domeniile, mai ales medici, nu stiu cum sa fuga mai repede din tara, unde vad cu ochii, pentru a-si putea croi un viitor cat de cat predictibil, pentu a se stimti cat de cat in siguranta.

Bancile nu reiau creditarea, indiferent de eforturile disperate ale guvernatorului BNR, pentru ca nu au incredere in stabilitatea legislatiei, deci a solventei potentialilor debitori. Adrian Vasilescu a si spus ca pe piata nu e lipsa de lichiditate, ci de incredere. Consumul ramane jos pentru ca oamenii si daca au bani nu indraznesc sa-i cheltuiasca, caci ziua de maine e mai nesigura decat in razboi.

Romania nu are nicio sansa sa iasa din criza, mai grava decat in restul Europei, pana cand nu va deveni o tara cat de cat predictibila pentru firme si proprii cetateni. Iar actualul guvern nu pare capabil de asa performanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#indemnizatie mame Romania, #reducere concediu maternal , #indemnizatie mame