Salvarea bugetului, pe umerii noilor mame?

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 12:44
3422 citiri
Salvarea bugetului, pe umerii noilor mame?
Foto: Anne Geddes

Scurtarea concediului maternal si reducerea indemnizatiei pentru mame ar afecta negativ rata natalitatii pentru multi ani de acum inainte, in timp ce economiile aduse la buget ar fi minime.

Guvernantii discuta in aceste zile mai multe variante pentru modificarea concediului maternal, ministrul Muncii, Ioan Botis, sustinand reducerea acestuia la 12 luni, de la 24, urmand ca mamele sa primeasca un fel de bonus daca se intorc la serviciu din al doilea an al copilului.

De asemenea, se ia in calcul si o eventuala limitare a sumei maxime la 1.500 de lei pe luna de la 3.400 de lei.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, doar 3.200 de mame primesc, in prezent, indemnizatia maxima, restul primind sub 1.700 de lei pe luna.

"Pentru 3.000 de mamici sa iei masuri aberante, nu are nici o logica. Eu stiu ca economia la buget este minima, ca oricat ar fi de mare aceasta conomie la buget nu poti sa afectezi substanta natiunii romane, pentru ca asta inseamna scaderea natalitatii. Si, ca atare, nici o masura nu poate sa se ia in acest domeniu fara sa afectezi natalitatea si speranta de viata a acestui popor sa aiba in continuare o natiune sanatoasa si numeroasa", a declarat, pentru Ziare.com, Mariana Campeanu.

Potrivit spuselor sale, joi se discuta deja depre reducerea la 1.500 de lei/luna si o indemnizatie de 100 de lei, daca se intorc la munca.

"Chiar nu exista logica, nu pot sa inteleg absolut nimic legat de aceasta masura. Daca la alte masuri poti sa accepti ca s-a facut o economie si ca este o masura de austeritate, dar, daca o iei impotriva copiiilor inseamna ca trecutul este afectat, prezentul este afectat si acum ne apucam sa afectam si viitorul", a comentat Campeanu.

Reducerea concediului ar incalca directiva europeana in domeniu

La randul sau, europarlamentarul Norica Nicolai, vicepresedintele Partidului National Liberal, este de parere ca orice abordare care vizeaza chestiuni bugetare, in acest caz, este fundamental gresita.

Fiind initiatorul primei legi in aceasta privinta, in 1998, Nicolai sustine ca aceasta ar trebui sa aiba un singur scop, anume o crestere normala a natalitatii, lucru esential pentru echilibrul demografic, inclusiv pentru proiectul de pensii.

De asemenea, legea ar trebui sa suplineasca o "lipsa cronica de servicii sociale". "Nu exista crese, nu exista nici un proiect coerent de sprijin al femeilor care vor sa-si creasca copiii la domiciliu prin angajarea de persoane capabile sa faca acest lucru si, in al treilea rand, nu exista resursele financiare necesare pentru o familie. Este una din marile greseli strategice pe care le face acest guvern, din dorinta lor de a taia orice", a declarat Norica Nicolai, pentru Ziare.com.

In plus, in urma cu doua luni, Parlamentul European a adoptat o directiva, recomandand statelor membre, in mod clar, ca acest concediu maternal sa fie de doi ani. "A fost chiar o batalie in Parlamentul European pe subiectul asta, dar, pana la urma s-a votat pentru acest pachet de legi. Oricum, Romania va trebui sa se alinieze directivei europene, deci, categoric, trebuie sa ramana asa cum este acum", a precizat europarlamentarul.

Clasa de mijloc, cea mai afectata de noile masuri

Reducerea indemnizatiei si a perioadei concediului maternal ar afecta, in primul rand, mamele din clasa de mijloc, potrivit lui Bogdan Draghici, presedintele Aliantei Antidiscriminare Tuturor Taticilor (TATA).

Familiile din clasa de mijloc au mizat tocmai pe faptul ca un cadru normativ normal va stimula natalitatea si va permite asigurarea unor conditii optime, atat din punct de vedere financiar, cat si din punctul de vedere al dezvoltarii fizice si emotionale a copilului, prin prezenta unui parinte in primii doi ani de viata.

"Aceasta clasa de mijloc care se pare ca nu este pe placul nici unui guvernant, indiferent de culoarea politica. Este clasa de mijloc formata din intelectuali, din profesii liberale, care gandesc, care sunt critici, care nu pun stampila de vot aiurea, pentru ca primesc o plasa sau o galeata, care isi pregatesc foarte responsabil momentul maririi familiei, nu procreeaza la intamplare, nu toarna copii pe banda rulanta si ii dau statului sa-i creasca. Tocmai astia sunt afectati", a explicat Draghici, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, guvernantii se contrazic unii pe altii. Astfel, in timp ce Ministerul Sanatatii are in derulare o campanie pentru incurajarea mamelor sa alapteze, avand in vedere beneficiile pe care acest lucru il are asupra bebelusilor si dezvoltarii lor ulterioare, Ministerul Muncii si cel al Finantelor vor ca mamele sa inceapa sa lucreze cat mai repede posibil dupa nastere.

Draghici sustine ca masura nu ar avea un impact mare asupra bugetului, in schimb ar afecta generatii intregi de romani, prin scaderea natalitatii si a calitatii ingrijirii copiiilor.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Sunteti de acord cu reducerea la un an a perioadei de concediu maternal si acordarea unei indemnizatii compensatorii?

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#indemnizatie mame, #concediu maternal, #reducere concediu maternal, #scadere indemnizatie mame , #indemnizatie mame