Ziare.com

Tragic: Copiii cu autism, trimisi de la gradinita in locuri "speciale"

de Diana Toea
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 08:41

   

Tragic: Copiii cu autism, trimisi de la gradinita in locuri "speciale"
Copiilor cu dizabilitati din Romania li se refuza accesul la educatie, fiind discriminati si umiliti, avertizeaza Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), care se confrunta cu sute de cazuri de abuz in randul celor defavorizati.

Doua dintre acestea se refera la problemele copiilor diagnosticati cu autism, care fie nu sunt primiti la gradinita sau la scoala, fie sunt tratati rau de catre educatori si profesori.

Tatal unui baietel cu autism din Galati, care in ultima perioada a facut progrese evidente, trece, impreuna cu alti astfel de parinti revoltati, printr-un calvar. Acesta sustine ca educatoarea de la gradinita unde merge fiul sau ii terorizeaza copilul si ca atitudinea acesteia nu a putut fi schimbata nici macar dupa interventia directoarei Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Galati si a psihologului institutiei.

Lupta unui copil cu sindromul Down: fara nume, fara sanse la educatie

"Tot timpul educatoarea a afirmat ca este un copil cu nevoi speciale si trebuie sa mearga in locuri 'speciale'. Aceasta afirmatie a fost facuta si in plenul sedintelor cu parintii, incercand permanent sa-i ostilizeze impotriva noastra. Am facut apel la dreptul acestor copii la integrare sociala, dar mi s-a spus ca nu este obligata", se arata in scrisoarea trimisa de tatal disperat la CEDCD.

Acesta a mai precizat ca educatoarea "depaseste orice limita", afirmand, in prezenta directoarei CJRAE Galati, ca tatal "poate sa vina cu ministrul de mana" si nu va schimba nimic. "Eu sunt o educatoare de exceptie, nu ma plateste nimeni sa fac munca suplimentara", ar mai fi adaugat educatoarea.

"Ultimul abuz depaseste orice imaginatie. Intr-o zi copilul a fost obligat sa stea acasa, ca o pedeapsa la adresa mea ca parinte. Mi s-a reprosat faptul ca nu am participat la o activitate optionala de confectionare obiecte la domiciliu", se mai arata in documentul trimis de tata, care si-a propus sa actioneze in instanta pentru a opri abuzurile asupra baietelului sau.

Drumul dramatic prin scoli al copiilor cu handicap: Discriminari, abuzuri, umilinte

Un alt copil cu autism nu se confrunta cu aceste discriminari, dar nu datorita binevointei cadrelor didactice, ci pentru ca acesta nici macar nu a fost primit la gradinita. Mama baiatul a asigurat-o pe educatoare ca, desi copilul are autism atipic "se lucreaza cu el, executa comenzi simple si foloseste limbaj nonverbal". Desi, initial, i s-a spus ca baietelul va fi primit la gradinita, acest lucru nu s-a intamplat, invocandu-se faptul ca nu mai sunt locuri.

Din pacate, acest caz nu este singular in Romania. Numai CEDCD are in evidenta sute de cazuri de acest fel, sustinand ca Romania se confrunta cu un real fenomen referitor la copiii cu handicap carora li se ingradeste accesul la educatie, la normalitate.

"Numarul cazurilor de restrictionare a accesului la educatie a copiilor cu dizabilitati este in prezent alarmant. Este un fenomen care se manifesta, din pacate, la nivel national, atat in mediul rural, cat si in cel urban. Desi Romania este semnatara unor acte normative internationale care reglementeaza clar dreptul la educatie al copiilor cu dizabilitati, desi vorbim despre incluziunea copiilor cu dizabilitati, acestea raman numai declaratii formale ale factorilor de decizie" a precizat presedintele CEDCD, Madalina Turza, pentru Ziare.com.

O fetita cu dizabilitate grava, refuzata la inscriere de 3 scoli din cauza "politicii" institutiilor

"Romania profunda ascunde mii de cazuri de discriminare, iar ignoranta personalului din mediul educational si comportamentul abuziv ating cote inadmisibile. Ne exprimam profunda ingrijorare fata de acest fenomen fata de care nu observam nicio masura concreta de raspuns a autoritatilor, fapt pentru care vom face in continuare demersurile legale pentru a proteja drepturile acestor copii aflati la marginea societatii si a uitarii", a conchis Turza.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3032 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inca odata ma intreb ce motive as avea sa mai pastrez un pasaport

romanesc. Ce ma mai poate lega de un popor care nu ii ocroteste pe membrii sai cei mai sensibili?
Aveam alte valori care mi-au fost transmise de catre parintii mei. Nu le mai regasesc in societea voastra.

 

ferească Dumnezeu,

Moșule !...

Ai incercat să integrezi sau să crești un astfel de copil ? E ușor de dat din gură. Nu pot fi integrați. De ce nu se analizează astfel ? De ce se aruncă in carca societății o problemă de familie lărgită ?

Ceilalți... cărora li se spune acum "banali" și care au parte de ura părinților copiiilor "speciali" ce vină au ? Nu se poate să nu ții seama și de ceilalți - mulți.

gradinite si scoli speciale

Acesti micuti speciali ca sa zic asa trebuiesc scolarizati in scoli special create pentru ei.In aceste scoli trebuiesc cadre didactice pregatite special.In orice tara civilizata exista scoli speciale.Grupele la gradinita si clasele la scoala au pana in zece elevi.Psihologul si psihiatrul,profesorul si insotitorul copilului sunt special pregatiti pentru a raspunde problemelor cu totul si cu totul speciale.Vina nu o poarta o tanti x educatoare.Vina o poarta sistemul

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor