Caldura se scumpeste - va veti debransa la iarna? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 18:45
3805 citiri
Caldura se scumpeste - va veti debransa la iarna? - Sondaj Ziare.com
Foto: Prahova

Modificarea subventiilor pentru caldura, acestea urmand a fi acordate in functie de venit, provoaca deja ingrijorare in randul romanilor, mai ales in urma estimarilor ca pretul agentului termic s-ar putea majora cu 60 - 150 la suta.

Potrivit viceprimarului general al Capitalei, Mircea Raicu, ar urma sa se acorde subventii diferentiate in functie de cat castiga fiecare familie. Astfel, pentru familiile cu venituri de sub 3.000 de lei, subventia ar trebui sa fie mai mare, iar pentru cele cu venituri peste aceasta suma, subventia ar urma sa fie mai mica.

Raicu a precizat ca, in Bucuresti, aproximativ 70 la suta din abonatii la sistemul central de incalzire au venituri sub 3.000 de lei.

Pe de alta parte, potrivit primarului general, Sorin Oprescu, vor exista in jur de 600.000 - 750.000 de bucuresteni care vor beneficia, in continuare, de subventii, in iarna 2011 - 2012.

"Iarna viitoare, subventia va fi acordata diferit, cu un plafon de venit acceptabil, astfel incat sa nu aiba de suferit copiii si batranii. Nu e normal ca o familie cu salariu mare sa beneficieze de aceeasi compensare a gigacaloriei ca o familie saraca, cu multi copii", a declarat, recent, Oprescu.

Atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc sustin ca eliminarea subventiilor nu se vrea o reducere a asistentei sociale, ci o redirectionare a banilor spre cei care au nevoie cu adevarat de ajutoare.

"Un om cu mai multi bani, care are un apartament de 200 mp, primeste o subventie mult mai mare decat un pensionar care sta intr-o garsoniera de 40 de mp", a comentat seful statului.

Deocamdata, nu se stie care va fi cuantumul subventiei pentru agentul termic, acest lucru urmand a fi stabilit candva pe timpul verii, potrivit lui Emil Boc.

Seful Guvernului a adaugat ca exista o suma orientativa, de 850 de lei venit pe membru de familie, pentru care ar urma sa se primeasca, in continuare, ajutoare pentru caldura si apa calda.

Premierul, care a detinut si functia de ministru interimar al Muncii, a adaugat ca un ajutor suplimentar ar putea fi acordat si persoanelor singure, in timp ce romanii cu salariu mai mare vor avea un ajutor mai mic.

Nou sistem de taxare, pregatit de Primaria Capitalei

Primaria Capitalei ar putea implementa un nou sistem de taxare, astfel incat plata facturilor sa se faca esalonat, pentru a nu impovara bucurestenii doar pe timpul iernii.

Consumul de pe anul trecut ar urma sa se imparta pe 12 luni, iar, in fiecare luna, fiecare familie va plati o taxa fixa, potrivit lui Mircea Raicu. La sfarsitul anului, ar urma fie sa platim in plus, daca am consumat mai mult, fie sa primim bani inapoi, daca am consumat mai putin.

"Prin noul sistem de plata se va plati in mod egal pe toate lunile anului. In felul asta, nici pe familie nu va mai apasa greutatea aceea a lunilor de iarna, iar compania va avea un cash flow tot timpul anului si isi va permite sa isi faca un stoc de combustibili", a spus viceprimarul general.

In prezent, pana la 45 la suta din valoarea facturilor este acoperita de la bugetul de stat, care aloca sume fiecarei primarii in parte. Aceasta parte urmeaza a fi eliminata complet. De asemenea, o parte din subventii este asigurata de primarii. In plus, persoanele care au venituri sub 615 lei pe luna primesc un ajutor special de la stat, cu conditia sa nu aiba masini cu motor mai mare de 1,6 litri sau case de vacanta.

Eliminarea subventiilor din bugetul de stat si modificarea sistemul de acordare a celorlalte componente ar putea conduce, potrivit directorului de vanzari al companiei Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu, la un nou val de debransari, mai mare decat in anii trecuti. Astfel, el estimeaza ca, la nivelul intregii tari, intre 100.000 - 130.000 de familii ar urma sa renunte la sistemul centralizat, in comparatie cu 80.000 in 2010.

Modificarea sistemului de acordare a subventiilor si eliminarea celor de la guvern sunt prevazute in acordul pe care Romania l-a incheiat cu Fondul Monetar International, acest lucru urmand a fi pus in practica pana in luna august.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Va numarati printre persoanele care vor renunta la sistemul centralizat? Va incadrati in categoria persoanelor cu venituri pentru care se vor acorda, in continuare, subventii? Sau veti plati facturile intregi, fara subventii?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#subventii caldura, #factura agent termic, #eliminare subventii stat , #intretinere
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Politica comunista a guvernului in materia incalzirii populatiei se demasca prin tarifele preferentiale practicate de furnizorii de gaze: consumatorul individual cu centrala proprie plateste un pret mai mare la gaze decat regiile de termoficare
Poza it breaks
it breaks
rank 5