Ziare.com

Debransarea devine mai grea sau mai usoara? O noua lege ar putea pune cruce incalzirii centralizate din Romania. Si asta nu e bine

de Gabriel Kolbay
Luni, 23 Iulie 2018, ora 08:18

   

Debransarea devine mai grea sau mai usoara? O noua lege ar putea pune cruce incalzirii centralizate din Romania. Si asta nu e bine
O lege la care parlamentarii au lucrat nu mai putin de 10 ani risca sa puna cruce sistemelor centralizate de incalzire din orase, si asa destul de putine. Iar asta inseamna ca in loc sa scada consumul de energie necesar incalzirii apartamentelelor - asa cum cer normele UE - tara noastra ar putea, de fapt, sa si-l sporeasca.

Depus la Senat inca de pe 20 iunie 2008, pe vremea cand premier era Calin Popescu Tariceanu, proiectul de lege care ar trebui sa creeze premisele unei incalziri mai eficiente a locuintelor romanilor a fost adoptat abia in urma cu doua saptamani.

De ce a devenit brusc atat de important acest proiect de lege privind termoficarea - amanat deja vreme de un deceniu - incat a fost nevoie de adoptarea lui in cadrul unei sesiuni parlamentare extraordinare?

Din cauza ca Romania avea nevoie urgenta de o lege prin intermediul careia sa transpuna corect, macar pe hartie, prevederile legislatiei europene, printre care si unele ale Directivei 2012/27/UE. Daca n-ar fi facut-o, tara noastra risca sa intre intr-o procedura de infringement. Acum, nu mai risca acest lucru, cel putin o vreme.

Pericolul va reaparea, insa, in momentul in care Comisia Europeana isi va da seama ca am statul s-a spalat inca o data pe maini de responsabilitatile pe care le are, dand o lege cu multe prevederi care fie nu se pot aplica, fie si-au dovedit deja ineficienta.

Marile probleme ale incalzirii pe care legea ar fi trebuit sa le rezolve

Intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) se arata ca numarul de Sisteme de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) din Romania este in continua scadere. In plus, contorizarea energiei necesare incalzirii prin intermediul acestora reprezinta o problema. Mai exact, in raportul ANRE se arata ca:

"O problema extrem de sensibila o reprezinta SACET si gradul de contorizare la nivel de condominiu. Incepand cu anul 1990, numarul lor a scazut continuu: in anul 2014 erau in functiune 70 de SACET, in anul 2015 6 s-au inchis, iar la sfarsitul anului 2016-inceputul anului 2017 mai erau in functiune 61", se arata in raportul ANRE. Asta, in conditiile in care Romania are peste 320 de orase!

Autorii documentului au identificat si cauzele acestui declin al incalzirii centralizate. Anume:

"Cauzele acestei situatii le constituie lipsa unei politici si a unei strategii coerente la nivel central si local privind alimentarea cu energie termica a localitatilor, precum si lipsa fondurilor alocate de stat pentru reabilitarea SACET" se mai arata in documentul citat.

Pe de alta parte, multe dintre SACET care inca exista au probleme din cauza nivelului "slab de contorizare la nivel de apartament sau spatii cu alta destinatie la nivel de condominii", se mai arata in raportul ANRE.

Autorii raportului au identificat si cauzele acestui neajuns si amintesc, in raport, ca nici Comisia Europeana nu e straina de aceasta problema.

"Situatia slaba privind nivelul de contorizare si subcontorizare la nivel de condominiu, respectiv apartamente, a fost remarcata si de Comisia Europeana in scrisoarea EU Pilot ref. EUP (2017) 9193, in care se arata ca in Romania acest grad de contorizare este de sub 50%, in conditiile in care termenul limita de incheiere a actiunii de contorizare la nivelul tarii era 31.12.2016.

Paradoxal, desi exista legislatie care instituie obligatia introducerii contorizarii, respectiv subcontorizarii (Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51 din 8 martie 2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, cu modificarile si completarile ulterioare), cat si aplicarea de penalitati pentru cei care nu aplica prevederile legii, actiunea de contorizare individuala nu a inregistrat un progres semnificativ.

Motivele sunt multiple, de la lipsa de incredere a cetatenilor fata de introducerea sistemelor de repartitoare pentru incalzire si apa calda, la faptul ca responsabilitatile privind aplicarea legislatiei sunt impartite intre foarte multe institutii si ca urmare nu exista un control efectiv al respectarii obligativitatii de contorizare
", se mai arata in raportul ANRE.

In aceste conditii, ne-am fi asteptat ca proiectul de lege sa rezolve toate aceste probleme. Din pacate, nu numai ca nu rezolva niciuna, dar risca sa puna cruce SACET.

Legea faciliteaza debransarile de la incalzirea centralizata

Legea adoptata recent de parlamentari stabileste ca debransarea de la SACET le este permisa, in continuare, celor care locuiesc in afara zonelor unitare de incalzire. Mai mult chiar, proprietarilor le va fi si mai usor sa se debranseze.

Potrivit legii, ca sa poata renunta la incalzirea centralizata, un proprietar de apartament are nevoie de:

a) acordul scris al tuturor membrilor asociatiei de proprietari, exprimat prin vot in cadrul adunarii generale;

b) anuntarea operatorului care are si calitatea de furnizor si a autoritatii administratiei publice locale cu 30 de zile inainte de debransare.


Presedintele Ligii Asociatiei de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, a explicat pentru Ziare.com de ce noua lege simplifica debransarile.

"E foarte simplu, de fapt. S-a eliminat o conditie. Pana acum, legea prevedea ca cel care vrea sa se debranseze are nevoie sa obtina si acordul scris al vecinilor directi, adica al celor care locuiesc in apartamentele de deasupra, de dedesubt, din stanga si din dreapta. Acestora li se cerea sa isi exprime in scris acordul de a se invecina cu un apartament debransat de la incalzirea centralizata.

Or, poate parea greu de crezut, dar tocmai acele semnaturi erau cele mai greu de obtinut. Restul conditiilor sunt destul de usor de indeplinit. Dar cand oamenii se vad cu putere de decizie asupra viitorului tau, vor deveni brusc foarte ganditori si nu iti vor semna pe o foaie cu una, cu doua. Din acest motiv, era greu sa obtii semnaturile vecinilor si de multe ori lipsa lor facea debransarea imposibila.

Iar in noua forma a legii, iata ca s-a renuntat la conditie. Tot urmaresc si eu cum se raspandeste in spatiul public ideea ca debransarea a devenit mai dificila. Eu spun ca dimpotriva, ea a devenit mai usoara.

E si logic, pe undeva, chiar si pentru cine nu intelege termoficarea. S-a eliminat una dintre conditiile pentru debransare. Au ramas mai putine. In aceste conditii, cum putem spune ca a devenit mai greu sa te debransezi? ", a explicat Mihai Mereuta.

Dezvoltarea zonelor unitare de incalzire, lasata la mana autoritatilor locale

Legea adoptata in urma cu doua saptamani prevede, de asemenea, ca autoritatile locale - cum ar fi consiliile judetene sau consiliile locale - au "competenta exclusiva" in stabilirea zonelor unitare de incalzire. Acestea sunt, de fapt, zone din oras in care incalzirea apartamentelor se face doar prin intermediul unui sistem centralizat, de la care nimeni n-ar avea dreptul sa se debranseze.

Mai exact, in textul trimis la promulgare presedintelui Klaus Iohannis, la articolul 8, alineatul (1) se arata ca:

"Autoritatile administratiei publice locale au competenta exclusiva, in conditiile legii, in tot ceea ce priveste infiintarea, organizarea, gestionarea si functionarea serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat, precum si in ceea ce priveste crearea, dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea si exploatarea bunurilor proprietate publica sau privata a unitatilor administrativ-teritoriale care compun sistemul de utilitate publica respectiv".

In plus, la litera (f) a aceluiasi aliniat se arata ca printre "competentele exclusive" se numara si:

"stabilirea zonelor unitare de incalzire, in vederea utilizarii
optime a resurselor de energie si cu respectarea normelor de protectie a mediului si sanatatii populatiei, privind integritatea si siguranta in functionare a instalatiilor si echipamentelor si privind obligatia factorilor responsabili pentru asigurarea sanatatii public".


La o prima vedere ar parea ca parlamentarii au dat o lege care sa stabileasca premisele ca SACET sa existe in continuare si chiar sa se dezvolte. In realitate, insa, lucrurile nu stau chiar asa.

Infiintarea si administrarea SACET erau prevazute si in Legea 325/2006, pe care actul normativ recent adoptat o modifica. Diferenta este ca legea veche prevedea ca "infiintarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea si controlul serviciului public de alimentare cu energie termica constituie obligatii ale autoritatilor administratiei publice locale". In noua forma a legii, cuvantului "obligatii" i-a luat locul expresia "competente exclusive".

"Sigur ca infiintarea si administrarea zonelor unitare era reglementata si de vechea lege. Problema este ca acea lege nu s-a respectat. Iar in conditiile in care s-au permis debransari, in multe dintre cladiri au inceput sa se foloseasca mai multe surse de incalzire. Unii locatari au trecut pe centrale de apartament, altii au ramas in sistemul centralizat. Altii si-au pus incalzire electrica. Iar asta contrazice notiunea de eficienta energetica.

Ca sa putem vorbi despre eficienta, ar trebui sa respectam principiul o cladire - un sistem de incalzire.

Sigur, sunt de acord ca incalzirea in sistem centralizat poate fi eficienta. Dar pentru asta sistemul ar trebui sa aiba cat mai multi consumatori si sa fie administrat eficient, in conditiile legii.

Atunci cand vine sa ne vorbeasca despre incalzire centralizata, doamna primar al Bucurestiului, spre exemplu, ar trebui sa ne spuna si cate institutii sunt bransate la acest sistem. Acolo unde e posibil, fireste. E anormal ca o institutie sa poata fi bransata la RADET, dar sa prefere sa se incalzeasca folosind o centrala proprie, sa spunem.

In plus, ar fi interesant sa stim cate dintre institutii sunt cu plata incalzirii la zi. Sa stiti ca mare parte dintre datoriile nerecuperate de RADET nu sunt ale persoanelor fizice, ci ale institutiilor!

Apoi, cand faci blocuri ANL, normal mi s-ar parea ca ele sa fie racordate la incalzirea centralizata, daca in zona exista infrastructura necesara. Nu e normal sa construiesti blocuri noi in care toate apartamentele sa aiba centrale proprii, in conditiile in care conducta RADET trece prin preajma.

Problema n-a fost niciodata ca n-a existat legislatie pentru a sustine incalzirea in regim centralizat. De fapt, problema a fost ca legislatia n-a fost respectata, iar la nivelul autoritatilor locale s-a instalat o atmosfera de lasa-ma sa te las, care n-a dus la nimic bun", a explicat Mihai Mereuta pentru Ziare.com.

In lipsa sistemelor centralizate de incalzire a locuintelor - care vor disparea pe rand, in conditiile in care statul nu gaseste modalitatea eficienta de a le sustine - problema termoficarii in Romania devine tot mai spinoasa.

Mai ales avand in vedere ca UE nu promoveaza incalzirea in regie proprie a fiecarui apartament, ci mai degraba eficientizarea incalzirii in regim centralizat.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10886 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mai da-va dr eaq cu incalzirea voastra "centralizata"

factura de 26 de gigacalorii intr-o luna pentru 10 apartamente! 5800 lei - adica 580 lei incalzirea pentru un apartament cu 2-3 camere - hotzie curata! - cu centrala individuala de apartament ai tot confortul si nu platesti mai mult de 350 lei lunar

 

Pai si

parazitii de la Radet sa moara de foame ?

Daca Putin inchide robinetul,o dam pe cofraje de

oua,sticle/pungi de plastic,si cauciucuri.Ne vom incalzi sub plapumi cu tuica la plic. Am ajuns o tara de slugi umile care visam cai verzi

"Daca Putin inchide robinetul" MOARE DE FOAME!!!!!

*

Ha, ha, ha, ce aiureala !

Daca UE vrea sa re-impuna incalzirea centralizata in Romanica, o sa devina in foarte scurt timp extrem de impopulara. Si asa birocratzia kolhozului ioropean e in scadere rapida de viteza printre romani. Daca-i mai amenintzi si cu "frigul centralizat" din case, pe care majoritatea l-au trait pe viu (si-l mai simt si acum in oase) din ultimii ani ai lui nea Nicu, doar pt ca "asa zice UE" (si ziare.com), "succesul" va fi nu doar garantat dar si cu adevarat monstruos... :)

Doar eficiență

"E anormal ca o institutie sa poata fi bransata la RADET, dar sa prefere sa se incalzeasca folosind o centrala proprie!"
Ba e chiar normal, fiindcă te costă mai puțin centrala proprie decat căldura centralizată. Tot ce administrat de autoritățile locale, indiferent de partid, este infestat de sugative politice de la directori, membri in consiliile de administrație, chiar muncitori.
Nimeni nu a avut bani pentru centrale de apartament, dar cand au plătit frigul și "recircularea apei", oamenii au făcut imprumuturi și au ieșit din centralizare!
In UE unde oamenii nu sunt proprietari de apartamente merge sistemul, fiindcă tratezi la o clădire, bloc cu un proprietar nu cu 40.
Nu cumva le trebuie și casele noaste? Că nu prea a mai rămas altceva de ... administrat!
Cu gazele uite cum incepe ...
https://www.cotidianul.ro/e-oficial-cu-cat-creste-pretul-gazelor/
https://www.cotidianul.ro/ora-de-lectii-cu-ambasadorii/

 

Apreciez ca comentariul tau e pur propagandistic, altfel daca

ai citi, ai intelege ca in marile capitale ale lumii, incepand cu New York-ul incalzirea apartamentelor se face centralizat și nu cu centrale proprii.
Studiile de poluare au relevat un aspect ff grav: poluarea in Bucuresti, prin numarul ff mare de centrale proprii a crescut exponential, dara nu acesta este lucrul pe care il observam, caci a poluare insumata a zecilor de mii de centrale de apartament, care dau ca total o puluare mai mare decat a CET-urilor, este palida prin poluarea facuta de mijloacele de transport... personale, care in orele de varf, cand circulatia este practic ca de melc, ajunge la cote cum doar Beijing-ul sau New York-ul le mai au.
Cat despre costuri, tre sa-ti spun ca sunt mult mai mari costlurile cu incalzirea cu centrala proprie...
Am stat intr-un bloc ce avea centrala proprie, un bloc vechi de la Academia Militara. Dupe revolutie, niste coLocatari dastepti nevoie mare au facut ceea ce doreau: si-au montat centrale proprii... Initial a fost bine pt ei, cat majoritatea ne inclazeam de la centrala de bloc. Apoi pe masura ce tot mai multi locatari au trecut la cetrale proprii, cheltuielile au devenit luna de luna mai mari.
Cert este ca la un moment dat, centrala de bloc prin numarul ff mic al celor ce ramasesem pe ea, a devenit intradevar ff scumpa si cum nu au mai fost fonduri sa o reparam s-a trecut la dezafectarea ei. Acest lucru a presupuns practic intreruperea incalzirii scarilor blocurilor ca si a subsolului.
Un lucru e clar, acum dau pe gaze in lunile de vara in jur de o suta de lei iar din octombrie păana in aprilie platesc in jur de 3-4 sute de lei gaze, intretinerea luara ajungand undeva in jur de 8-9 sute de lei.
Am colegi care locuiesc ca si mine in apartamente cu doua camere, care au renuntat la repartitoare (caci in harticol se vorbeste despre contorizare dar in fapt e vorba de megaExcrocheria cu repartitoarele de caldura) si care iarna platesc intretinere cam cat patesc eu gazele naturale.
Asa ca mai usor cu *** pe scarile blocului !
PS Ghertzoii de la ANRE sunt mana in mana cu jmenarii de repartitoare si vor sa ne bage pe gat un instrument ce nu a facut decat sa nasca litigii intre coLocatari cu efecte dezastroase pentru cei corecti !

Gurgui-ule

Esti in eroare cu poluarea: normele actuale au constatat micro-particole in aer, ori adrerea gazului nu degaja microparticole, cat despre incalzirea pe energie electrica, nici atat si nici poructia ei nu degaja aceste microparticole in hidrocentrale, centrale nucleare,...Cat priveste incalzirea centralizata sau centrale de bloc ori de zona, mai folosesc motorina, pacura, carbuni, ... care prin ardere degaja cantitati mari de microparticole!

pt. Gurgiu017

total de acord cu dvs. Cladirea se deterioreaza cand intervine locatarul econom care isi lasa apartamentul sa fie incalzit de vecini. de fapt multi din cei cu centrala proprie beneficiaza de pereti si spatii comune incalzite de sistemul centralizat. vrei incalzire separata, muta-te la casa. de ce sa-ti respir eu noxele de la centrala ta de apartament fumeganda? si asa s-au debransat destui la mine in bloc cat se putea inca si stai sa-ti vina apa calda iarna dupa cateva minute. sunt curios tevile de apa rece cu care se alimenteaza distinsii domni cu centrale personale, ce vor face daca vor ingheta tzevile? ce mai incalzesc?

IonBr

Poate in zone unde nu merge incalzirea centralizata sa merite centrala proprie, insa in Bucuresti, unde merge, nu merita. Eu las caloriferele la maxim iarna si deschid si geamul daca vreau si tot e cald. Ala cu centrala iese mai ieftin doar daca ziua scade temperatura la minim cand nu e acasa. Unii decid chiar sa isi opreasca incalzirea in anumite camere ca sa faca economie. O fi bine? Nu este afectata structura de rezistenta a cladirii in timp? Eu sunt pentru optimizarea sistemului centralizat in blocurile proiectate in acest fel. la blocurile noi, sa puna centrale proprii din start si gata. Cui nu-i convine, sa-si ia apartament nou sau sa se mute la casa.

debransarea rezolva toate problemele

-reduce costurile pe apartament
-elimina lenea si delasarea angajatilor de la termoficare
-scoate locuitorii blocurilor din turma comunista
UE nu stie cum sta treaba cu termoficarea pentru ca primeste explicatii de la cei care locuiesc la casa/vila/palat. Cand vor sti adevarul vor intelege.

 

Eu nu inteleg

frenezia asta a diferitilor ziaristi impotriva debransarii. Locuiesc la bloc, am suferit de frig si de lipsa de apa calda la tarife enorme pana in 2003 cand mi-am pus centrala si de atunci totul e ok. Blocul meu este debransat complet si nu avem probleme iarna, toata lumea este multumita si nimeni nu suspecteaza pe ceilalti ca fura apa din calorifere :) Nici in UE nu e generalizata incalzirea centralizata. Daca in tarile nordice si in Germania e centralizata, mergeti putin prin Italia, Franta si Spania si veti avea surprize. Cat despre eficienta, imi e greu de crezut ca un elefant care are randament in jur de 70% si transporta caldura pe tevi cu pierderi uriase e mai eficient decta 10000 de furnici cu randament de peste 90%...

 

hai sa traiesti bine rezistentule. La fel e in Nevada,ne-am

debransat cu totii. Da,la tine acolo,va spalati toti odata,pt economie,sau cate unul/sapt? De traiesti la bloc in bucuresci,cu centrala proprie...ori esti prost,ori handy

Gogosi

In primul rand, un sistem neintretinut, invechit, cu mari pierderi nu poate fi eficient.Pretul, al doile criteriu, este incomparabil(la SACET intra salariul director-amanta-paza-transport-muncitori-comisioane, cheltuieli cu telefoanele, cu primele de concediu,....), chiar daca se plateste din partea primariei locale o diferenta dintre pretul de productie (enorm) si cel de facturare, adica SE SUBVENTIONEAZA PRETUL gigacaloriei facturate de SACET, indiferent de bogat sau sarac.Aceasta s-ar elimina prin debransarea si disparitia SACET si astfel poate pot fi folositi banii spre ceva util.Deci, toate argumentele sunt in favoarea centralelor mici de apartanemt, scara, bloc si nu pentru mamuti!
Cu aceasta ocazie poate mai dispar din principiile comuniste " de la fiecare cat poate, fiecaruia cat ii trebuie", dar sa platim toti la fel !

 

ioane, cu poluarea ar fi bine sa mai citesti, ca nu sunt eu in

EROARE, ci cel mult cei ce sunt specialisti si spuna ca poluarea insumata a sutelor de mii de centrale individuale este cu mult mai mare decat a CET-urilor !
Pe de alta parte, cum de suntem noi asa de dastepti si zicem ca sistemul individual este atat de performanat iar ai din tara democratiei si capitalismului etern: US au convingeri pe invers ?
Sa fi tu mai Ioane mai dastept decat alde John ?
Miramas !
Si nu in ultimul rand iti reamintesc ca CET-urile (in traducere "centrale ELECTRO-termice) au fost gandite dupe modelul aplicat cu mare castig de ai americani dar si de rusii care au mai mult iarna decat vara !
Este un sistem prin care in principal se produce energie electrica, iar energia termina era un secundar produs cu aburul ce iesea din turbina, dupa ce produce curent electric, abur care in loc sa fie aruncat in aer prin turnurile de racire, este folosit la incalzirea agentului termic.
Cheltuiala initiala a reprezentat-o creerea retelei de distributie iar ulterior repararea si UPgradarea acesteia.
Ori acum CET-urile fac bani grei atat din energia electrica produsa dar si din agentul termic, produs asa cum am aratat, fara cheltuieli suplimentare ! De aceea GCal este acum ff scumpă ! Ciudat este ca de la oras la oras pretul acesteia, difera cu toate ca pretul gazului natural (caci nicaieri ioane nu se mai foloseste combustibil tip motorina sau pacura, asa cum "stii" tu și asta de zeci de ani. Din pacate se pare ca ni te-ai mai uitat de mult timp la cosurile inlate ale CET-urilor ca sa observi ca acestea nu mai lasa norii aia negrii, de la arderea pacurii sau a combustibilului tip motorina !
Nu in ultimul rand, ioane, te intreb ca se pare ca te preocupa incalzirea casilor noastre toate, de ce oare ai de la ANRE vorbesc despre contorizare, cand stiu prea bine, ca doar au dat "n" reglementari referitoare la montarea de repartitoare de caldura, chestii ce nu sunt nicidecum contoare termice, contoare ce exista dar au niste preturi astronomice ! Sa-ti mai zic despre degradarea care o suporta o cladire incalzita NEuniform ?
Citeste cat ii vor costa pe individualisti, in timp, degradarea inerenta a cladirii prin folosirea sistemelor de incalzire individuale, care lasa parti mari din imobile, cum ar fi subsolurile și casa scarilor neincalzite total, fapt ce creeaza inerenta degradare fizica a cladirii !
Ti-o poate spune orice inginer in constructii !

ziarist de 2 bani

"Nu e normal sa construiesti blocuri noi in care toate apartamentele sa aiba centrale proprii, in conditiile in care conducta RADET trece prin preajma." Si de ce as fi obligat sa accept un sistem anume de incalzire? Tu ziarist de doi bani ai idee ce inseamna randament? Ca daca ai centrala individuala cu 92% randament consumi gaz de doua ori mai putin ca o centrala care alimenteaza termoficarea care are 45% randament? Cum poti sustine tu un sistem in care se platesc salarii la enspe persoane si sefi. Pune mina si calculeaza si ai sa vezi ca si cu subventie Gcal este mai scumpa la termoficare, asa este in PLoiesti unde este (vorba vine) cel mai mic pret la Gcal termoficare. De ce vrei tu ziarist de 2 bani sa impui mie ceva?

 

"De ce vrei tu ziarist de 2 bani sa impui"CA SA TE MANIPULEZE!

A primit bani grei sa scrie aricolul!!!!

brrr !

orice s-ar spune , sistemul centralizat cu termoficarea este depasit , nu mai este tehnic , sa produci caldura la CET si sa o transporti la consumator prin magistrala de zeci de km , e paguboasa ; cine plateste inlocuirea , intretinerea si supravegherea acestei megainstalatii ? ; cat de bine ai izola instalatia sunt pierderi inerente , fara sa mai pun decopertarile tevilor de boschetari pentru a se incalzi si ei iarna ; inca un aspect daca teava cu apa calda ce vine de la punctul termic si intra intr-un bloc cu subsolul inundat , iti vine apa rece , rece; pe timpul lui Ceasca , pct.termic plimba apa prin calorifere ca sa fure caldura din apartamente ; regiile autonome furnizoare de agent termic au prost obiceiul sa -si faca salarii babane pe seama clietilor jupuindu-i cu gigacaloria scumpa ; si acum ceva mai sensibil , daca apa calda curge doar pana la orele 22.00 si eu fac dragoste dupa orele 23.00 raman nespalat pana dimineata ? ; v-am insirat doar cateva motive din multele ca sa nu dorim caldura lor ; sa privim cu raceala propunerile profitorilor ;

 

pt. confuZius

nu stiu la dvs. dar la mine iarna, cu sistem centralizat am caldura fara repartitoare si fara bloc anvelopat de pot sa stau cu geamurile deschise. nu stiu cati cu centrala ar incerca performanta asta. plus ca am casa la temperatura constanta toata ziua ori cei cu centrala o dau mai incet. mai mult, unii care nu locuiesc in apartament o sting de tot si se face igrasie, se deterioreaza cladirea si-ti creste factura dumitale la gaze. eu prefer sa nu stau in apartament de bloc cu bomba langa mine. cati au centrala si cati si-o verifica constant? nu cresc sansele sa sarim in aer? faza cu centrala proprie merge in blocurile gandite din constructie asa, nu in alea vechi, comuniste. vrei sa cada blocul la primul cutremur? numai bine.

pt. ioanR

interesanta chestia cu noxele dar nu se pune problema doar de microparticule ci si de monoxid de carbon. toti trec pe electric, iar noi ne luam tzeava de esapament in casa. tot o dam pe fossil fuels. eu as fi preferat incalzire cu panouri solare, aia da. prefer cand deschid geamul sa nu inhalez monoxid de carbon de la vecinul econom.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor