Eliminarea subventiei de caldura, o autentica reforma (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 20:07
5751 citiri
Eliminarea subventiei de caldura, o autentica reforma (Opinii)

Decizia Guvernului de a face ordine in subventiile si ajutoarele pentru incalzire reprezinta o autentica masura reformista si, as zice, un act de curaj intr-un an preelectoral.

Este adevarat ca portita lasata autoritatilor locale sa compenseze taierea poate deveni un excelent atu electoral pentru primarii PDL si UNPR. Dar, pana la urma, ceea ce conteaza este intronarea unui principiu: ajutor doar pentru cei cu adevarat in nevoie.

Pana acum primeau subventie nediferentiata pentru incalzire toti cei bransati la sistemul centralizat. De fapt, subventia, venita prin intermediul Administratiei si Internelor, ajungea la producatorul de agent termic si era inclusa in pretul combustibilului cumparat, astfel incat, in final, facturile nu erau la nivelul real.

Beneficiau asadar de subventie, in egala masura, si somerul si ministrul, si pensionarul si miliardarul, cu singura conditie sa nu aiba sistem propriu de incalzire.

In schimb, oameni cu aceleasi venituri sau poate chiar mai mici chiar decat subventionatii, dar care detin centrale proprii nu primeau nicio subventie. Indiferent de sistemul incalzire primeau un ajutor separat doar familiile cu un venit sub 615 lei pe membru de familie.

Asadar, sistemul subventiei era pagubos, caci ii sustinea si pe cei care nu aveau nevoie sa fie sustinuti, era si inechitabil deoarece facea diferentieri intre oameni cu aceleasi venituri, deci in egala masura contributori la bugetul din care erau platite subventiile.

Ei bine, daca nu exista vreo capcana ascunsa in ordonanta de guvern, de acum inainte scapam de ambele hibe. Dispare subventia si ramane doar ajutorul pentru caldura care va fi acordat familiilor cu venituri sub 786 de lei pe membru. Limita fiind mai ridicata, o parte din banii economisiti prin eliminarea subventiei va fi directionata catre majorarea ajutoarelor. Sa iei de la cei care se pot sustine singuri ca sa dai la cei care au nevoie reala de ajutor mi se pare o decizie corecta.

Sigur ca Sebastian Lazaroiu a facut o imensa gafa atunci cand a catalogat familiile cu venituri de peste 800 de lei pe membru drept familii bogate, dar nici nu este vorba despre familii sarace care sa aiba nevoie de ajutoare sociale pentru plata utilitatilor. Sigur ca sistemul nu este perfect, nici nu exista asa ceva, pentru ca vor fi luate in calcul veniturile oficiale si cum in Romania munca la negru este in floare se vor strecura printre beneficiarii ajutorului si smecheri saraci doar pe hartie. Dar, chiar si asa, noul sistem este cu mult mai corect.

Decizia Guvernului nu doar ca mai bate un cui in cosciugul statului asistential, care consuma cu mult mai mult decat producea si decat era nevoie in mod real, ci si intr-unul dintre mecanismele de capusare a banului public. De regiile de termoficare au atarnat mereu tot felul de lipitori lacome. Supravetuirea lor depindea de supravietuirea termoficarii cetralizate, iar supravietuirea acesteia era garantata de subventie.

De acum incolo incalzirea centrala ar putea fi cel putin la fel scumpa ca aceea individuala, ceea ce anunta zile grele pentru mamutii mostenti de pe vremea comunismului.

Ma tem insa ca toate aceste interese deranjate sa nu reactioneze vehement, la fel ca parlamentarii carora aceasta decizie, deloc populara, cu siguranta le displace, iar ordonanta sa pice cu brio in Legislativ, asa cum s-a mai intamplat si cu alte proiecte reformiste.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#subventie caldura eliminata, #factura intretinere subventie , #intretinere