Factura la caldura ar putea creste cu 150%. Piedici la debransari? - Interviu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 12:14
4854 citiri
Factura la caldura ar putea creste cu 150%. Piedici la debransari? - Interviu
Foto: opiniatimisoarei.ro

Odata cu eliminarea subventiilor pentru gigacalorie ar putea avea loc o avalansa a debransarilor la nivel national, asta pentru ca populatia se va lovi de niste costuri mult prea mari, care nu vor putea fi suportate. Insa este posibil ca RADET sa puna piedici celor care vor sa renunte la serviciile sale?

In Bucuresti si in 4 judete din tara procentul apartamentelor bransate la sistemul centralizat este de 80%, dar se asteapta ca acesta sa scada foarte curand. In aproape jumatate de tara, debransarea masiva a inceput inca din anii trecuti, dupa cum spun cei de la Ariston Thermo Romania. Dupa caz, fara subventii, costurile la gigacalorie vor creste cu pana la 150%.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu, a vorbit despre estimarile numarului de debransari la nivel de tara, dar si de piedicile pe care le pun autoritatile pentru a-si pastra clientii.

La cate debransari va asteptati in viitorul apropiat?

In momentul in care nu vor mai fi subventiile de la stat pentru gigacalorie, numarul debransarilor va creste exponential, dar va fi diferentiat pe orase. Depinde foarte mult si de ce va hotari Emil Boc, dar si de consiliile locale daca isi vor mai permite sa subventioneze partea sa.

Spre exemplu, anul trecut, in Brasov, sistemul centralizat s-a oprit de 3 ori pentru ca au avut datorii la E.ON Gaz si acolo chiar daca nu creste foarte mult pretul gigacaloriei, oamenii s-au saturat de chestia asta, de disconfort. In Timisoara, au inceput disputele intre primar si Consiliul Local, daca sa mai dea sau nu subventiile, si oamenii platesc de ceva vreme o gigacalorie mai scumpa.

Per total, daca anul trecut s-au debransat 80.000 de unitati la nivel de tara, anul acesta estimarea noastra de 100.000-130.000 de unitati cred ca va fi depasita.

In cat timp credeti ca se va ajunge la un maxim al debransarilor?

Depinde foarte mult de solutiile pe care le vor gasi. In Bucuresti, sigur vor incerca sa tina de clienti cat mai sus. Vor fi si anul acesta niste debransari, anul viitor numarul lor va fi si mai mare, iar in 2013 nu stiu daca vor mai avea solutii pentru cei ramasi. Vor fi unii care nu vor reusi sa se debranseze, nu vor avea bani sau poate nu vor asculta lucrurile pe care le spunem noi acum pentru ca vrem sa vindem centrale.

Ce durata de viata are o astfel de centrala? Merita investitia?

Durata medie este de vreo 10 ani. Am vorbit cu oamenii care au cumparat centrale in 2001-2002 sa-i incurajam pentru a cumpara altele prin buy-back. Si daca vor sa-si achizitioneze una noua, aveau un discount de pana la 800 de lei. Reducerea cea mai intalnita pentru acest proiect este de 300-400 de lei. Investitia initiala se amortizeaza in maxim 3 ani, daca se subventioneaza in continuare gigacaloria, atunci amortizarea se va duce spre 4-5 ani.

Sunt anumite "piedici" pe care autoritatile le pun celor care vor sa se debranseze?

Una din aceste piedici consta in niste "avize" pe care le-am gasit la mai multe blocuri, atat din Rahova, cat si din Dorobanti, pe care scrie RADET. Am fost la ei sa-i intrebam daca sunt ale lor, fara sa le spunem cine suntem si au recunoscut ca hartia este pusa de ei, chiar daca nu are o stampila a lor. Aceste hartii "avertizeaza" mai voalat ca este rau sa ai centrala termica individuala.

O alta piedica este "procedura" prin care colega mea (n.r. - directorul de marketing) a testat-o. Cand a sunat la RADET i s-a spus ca are nevoie de acordul Asociatiei proprietarilor si inca vreo doua documente si peste 30 de zile va primi un raspuns. Dar dupa acele 30 de zile este trimis de la RADET un alt set de documente pe care trebuie sa le aiba daca vrea sa se debranseze. Plus de asta, vine si un raspuns foarte alambicat, care ori te face sa renunti, ori te face sa crezi ca nu ai voie sa te debransezi.

Care este orasul in care este cel mai greu sa te debransezi?

In Bucuresti este cel mai greu, apoi putem vorbi si de Targu-Mures, unde la fel erau niste probleme cu anumite amenzi, apoi Iasi, dar aici lucrurile s-au mai "calmat". In schimb, cea mai dezvoltata piata a centralelor termice individuale este Transilvania.

Cat este pretul mediu al unei centrale individuale?

Pentru un sistem complet de incalzire, centrala cu bransamentul la gaz, dar si radiatoare noi, teava si montaj, noi facuseram un calcul. Centrala este 2.000 de lei, bransamentul la gaz, depinde de oras, de ce nivel locuiesti, daca vecinii tai au gaz - asta costa 1.000 - 1.500 de lei- si cu restul am ajunge in total la vreo 5.500 de lei.

Nu credeti ca este cam scumpa solutia oferita de Ariston, in conditiile in care oamenii nu au bani nici sa-si plateasca intretinerea?

Special incercam un sistem de rate cu dobanda zero, dar nu pe 3 sau 5 ani, ci cat sa-si dramuiasca ei banii. Daca stiu ca centrala este 2.000 de lei si-i spun omului adu-mi in fiecare luna cate 300 de lei este mult mai bine pentru el si nu are niciun cost.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#cost gigacalorie, #ariston romania, #centrale termice individuale, #factura caldura mare, #intretinere , #intretinere
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
O sa ajungem mai rau ca in EPOCA COMUNISTA.....
Poza copilul
copilul
rank 1
Debransati-va cit mai puteti !