Mamele surogat - un business in expansiune?

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 23:14
8429 citiri
Mamele surogat - un business in expansiune?
Foto: Giornalettismo

Gratie posibilitatii de inchiriere legala a uterului unei femei fertile sanatoase, aducerea pe lume a bebelusilor tinde sa deschida portile unui business infloritor la nivel international.

Mamele surogat sunt definite in anumite cercuri drept "oportunitate de afacere", de pe urma unui astfel de acord semnat cu familii importante obtinandu-se profituri uriase, relateaza Giornalettismo.

Posibilitatea acordata cuplurilor occidentale de a obtine mult-doritul copil, pe care barza a refuzat sa-l poarte pe cosul propriei case, apeland la mame care-si pun la dispozitie pantecul contra cost, este pentru firmele intermediare o veritabila mana cereasca.

Daca listei familiilor heterosexuale care-si doresc cu disperare un copil se mai adauga si cuplurile formate de persoanele de acelasi sex, tabloul complet prezinta paradoxul unei afaceri in care toti cei implicati isi strang mainile la sfarsit cu multumire.

Un bebelus vazut ca marfa

Bebelusul este produsul final ideal - se achita integral, imediat, nu implica acordarea unei perioade de garantie si nici nu presupune schimbarea "marfii" in cazul in care se remarca defecte ulterioare in modul sau de functionare, asadar firmele care intermediaza tranzactia sunt mai mult decat incantate.

Pe de alta parte, filozofia intemeierii unei familii complete chiar si in formula cuplurilor de acelasi sex, fara a recurge la formalitatile greoaie ale clasicei adoptii, sufocate deseori de politici discriminatorii, este ridicata in SUA la rang de sublima solutie sociala, motiv pentru care a fost celebrata si in cadrul faimoasei emisiuni "The Oprah Winfrey Show".

Potrivit sursei citate, acest apreciat talk show, care a implinit deja 25 de ani de la lansare si este urmarit de milioane de telespectatori, atat in Statele Unite cat si pe alte meridiane ale lumii, a definit practica implantului de embrioni drept un stralucit exemplu de "femei care ajuta alte femei", dincolo de orice limita.

Privita insa din punct de vedere al uriasului potential financiar care se afla in spatele inchirierii de utere, afacerea se demonstreaza in plina expansiune, prupunand deja oferte comerciale promovate intr-un mix de marketing elaborat cu acuratete, acordand din ce in ce mai putina atentie laturii sensibile a chestiunii.

Oferte comerciale

Planet Hospital spre exemplu, o companie americana care activeaza in sectorul turismului medical, propune "maxima siguranta femeilor care doresc sa recurga la formula de inchiriere a propriului uter" in cadrul uneia dintre structurile sale specializate.

Publicitatea contine insa si formule clasice, standardizate deja in sectorul bunurilor de larg consum, creand oferte si promotii pentru consumatori, ca si cum ar intermedia vanzarea unui obiect: clientele (sau clientii) sunt asigurati ca mamele purtatoare sunt "bine conservate" in cadrul clinicii.

Fiecare dintre mamele gazduite pe durata sarcinii capata astfel caracteristicile unui "dispozitiv cu recipient", a carei functionare este controlata in permanenta, pornind de la dieta si continuand cu eventuale tratamente medicamentoase sau recomandari comportamentale.

Pentru un spor de incredere, Planet Hospital isi asigura potentialii clienti, ca apeleaza doar la mame surogat cu experienta, adica cele care deja au copii acasa.

Mai mult decat atat: compania ofera celor interesati in incheierea unei astfel de tranzactii, posibilitatea de obtinere a doi bebelusi "in regim de urgenta", prin implantarea de embrioni concomitent in utere apartinand a doua mame-surogat diferite.

Planet Hospital explica oferta acestui "pachet", care presupune incalcarea anumitor reglementari legale in Statele Unite din punct de vedere financiar, prin apelarea la "clinici de inalta profesionalitate din India".

In cazul in care una dintre mame prezinta o sarcina cu gemeni, clientii pot decide ca una dintre cele doua mame surogat sa efectueze o intrerupere de sarcina, iar in cazul in care se opteaza pentru pastrarea tuturor bebelusilor, atunci costurile corespunzatoare cresc simtitor.

Ajungand la capitolul costuri, Planet Hospital porneste de la pragul de 15.500 de dolari, suma care trebuie varsata intergral in contul clinicii inca de la inceperea tratamentului, la care se adauga 19.600 de dolari pentru fiecare sarcina solicitata si un supliment de 6.000 de euro in caz de gemeni, precizeaza sursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mamele surogat afacere expansiune, #inchirierea utere business infloritor , #intretinere