Oprescu: Pretul caldurii in Bucuresti se va dubla, la iarna (Video)

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 13:12
3943 citiri
Oprescu: Pretul caldurii in Bucuresti se va dubla, la iarna (Video)
Foto: B1 TV

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, le-a transmis, joi, bucurestenilor, ca, in urma eliminarii subventiilor de la Guvern pentru caldura, vor plati un pret dublu pentru caldura, in iarna care vine.

"Pana acum, pretul era platit jumatate de catre populatie, jumatate de catre stat, prin subventii acoperite de Primarie si Guvern. Primaria platea subventia catre producatorul de energie, iar Guvernul platea si el catre producatorul de energie, si acorda subventii prin Ministerul Muncii. Ce ce intampla acum? Guvernul da mai putini bani, nu mai da subventii, da ajutoare. Astfel spus, Guvernul se spala pe maini de acesta problema si lasa primaria si cetatenii sa suporte costurile", a spus Oprescu joi, in cadrul unei conferinte de presa.

"Pentru oamenii obisnuiti, inseamna ca pretul la incalzire se va dubla si, daca Guvernul nu spune acest lucru, il spun eu. Primaria va da ajutoare pentru pentru cei cu veniturile foarte mici, anul acesta vom incerca sa acordam subventii de peste 125 milioane de euro", a promis primarul general al Capitalei.

Problema lui Oprescu este ca Primaria nu poate calcula nici cuantumul nici numarul celor care urmeaza sa primeasca ajutoare de la autoritatea locala, pana cand Guvernul nu publica normele metodologice ale deciziei de miercuri.

"Ne aflam intr-o situatie imposibila, pentru ca nu putem incepe calculele pana cand Guvernul nu publica normele metodologice. La ordonanta care a fost data exista un articol in care se anunta ca cetatenii urmeaza sa precizeze bunurile mobile si imobile pe care le detin. Nu este suficient sa ai venituri sub 786 de lei pe cap de membru de familie, se pare ca nu trebuie sa ai in posesie bunuri mobile sau imobile.

Noi asteptam sa vedem daca ii putem ajuta pe bucuresteni, daca au frigider si masina de spalat", a spus Sorin Oprescu.

Desi Primaria Capitalei va mari sumele date pentru subventii, bucurestenii tot vor avea de suferit, avand in vedere ca institutia nu poate acoperi, in totdalitate, "gaura lasata de cei de la Guvern".

Este oficial - Guvernul a taiat subventia pentru caldura

Ulterior, la Antena 3, primarul Capitalei a precizat ca va cere, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, un plafon de 1.000 de lei, venit pe membru de familie, pentru acordarea subventiilor de la primarie.

"Voi merge in consiliu cu propunerea de 10 milioane de lei vechi, venit pe membru de familie, pentru acordarea subventiilor de la primarie", a afirmat Oprescu.

Oprescu a explicat, in conferinta de presa, si de unde vine pretul de 318 lei/ gigacalorie, care este unul dintre cele mai mari.

"Bucurestenii trebuie sa stie de unde vine pretul mare al gigacaloriei din Bucuresti: el vine de la producatorului de energie de stat, ELCEN, care se afla in subordinea Guvernului. 318 lei costa gigacaloria, la ora actuala. 60 la suta este tariful ELCEN-uui, iar cealalta parte, de 40 la suta, se duce la RADET, care este in subordinea Consiliului General al Primariei Capitalei.

Pana acum, Guvernul subventiona pierderile ELCEN-ului, iar noi pe cele ale RADET-ului. Oamenii trebuie sa stie ca Guvernul ar fi putut in continuare sa dea acesti bani, dar a decis sa nu o faca. Si in aceasta situatie sunt mai multe primarii din tara, mai ales cele in care primarii sunt ai Opozitiei", a explicat Sorin Oprescu.

ELCEN este filiala a companiei de stat Termoelectrica, furnizand circa 13% din electricitatea produsa in tara. Puterea instalata in cele sapte CET-uri ale ELCEN este de 2.008 MW, reprezentand 20% din unitatile de productie in centrale termoelectrice la nivel national. ELCEN opereaza cinci unitati in Bucuresti, si cate una in Constanta si Iernut.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#caldura pret iarna, #subventii caldura primarie, #oprescu subventii caldura , #intretinere
Comentarii