PDL: Sumele pentru incalzire s-au majorat, retorica USL este o mare minciuna

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 17:21
643 citiri
PDL: Sumele pentru incalzire s-au majorat, retorica USL este o mare minciuna
Foto: Arhiva

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, impreuna cu deputatul Sulfina Barbu au sustinut marti ca "retorica USL" privind faptul ca Guvernul ar lasa cetatenii in frig este o "mare minciuna" si de fapt sumele pentru incalzire au fost majorate.

Toader a sustinut ca partea de subventie pentru incalzire care era directionata in teritoriu prin Ministerul Administratiei si Internelor a trecut la ministerul Muncii si este distribuita in mod specific persoanelor, in functie de nevoia acestora.

"Toata retorica asta ca Guvernul lasa cetatenii in frig este o mare minciuna, nu s-a facut nimic altceva decat am redistribuit fondurile care de 20 de ani mergeau intr-o groapa catre cei care au nevoie. (...) Sunt exemple de autoritati locale care au modernizat sistemul de termoficare si costurile sunt mult mai mici", a spus Toader, intrebandu-se retoric de ce initiaza USL o motiune pe aceasta tema.

Deputatul PDL, Sulfina Barbu, a sustinut la randul sau ca "s-au facut niste pasi dar nu suficienti" in directia modernizarii sistemelor centralizate de incalzire din teritoriu.

Ea a prezentat si un clasament al localitatilor care ar fi reusit sa termine sau sunt in curs de finalizare a procesului de modernizare a sistemelor de termoficare.

"Sunt 7 localitati care au proiecte aprobate din programul operationat sectorial mediu, cu o valoare totala de 476 de milioane de euro, finalizate sau in curs de finalizare: Bacau, Timisoara, Iasi, Ramnicu Valcea, Focsani, Botosani, Oradea. Alte sase localitati care au atras investitori privati in modernizarea sistemelor, dar sunt la inceput: Pitesti, Cluj, Piatra Neamt, Tulcea, Arad si Braila", a mai spus Sulfina Barbu.

De asemenea, la conferinta a participat si secretarul de stat din Ministerul Muncii, Nicolae Ivaschescu, care a explicat partea tehnica a ordonantei care modifica sprijinul pentru incalzire.

"In sezonul rece de anul trecut banii veneau din trei locuri, de la ministerul Muncii, pe ajutoare, de la ministerul Administratiei si Internelor pe subventie si autoritatea locala putea la fel sa subventioneze cu diverse sume de bani acest sistem. In momentul de fata MAI nu mai da aceasta subventie, iar ministerul Muncii fata de sezonul de anul trecut, de la 120 de milioane de lei are prevazut in buget 345 de milioane de lei. (...) Anul trecut mergeam pana la 615 de lei per persoana, acum am marit grila pana la 786 de lei si la fel acordam ajutor persoanelor singure pana la 1082 de lei. De la 200 de mii de familii care beneficiau de aceste ajutoare anul trecut in momentul de fata sunt 330 de mii de familii care beneficiaza de acest ajutor", a sustinut Ivaschescu.

Secretarul de stat a mentionat, totodata, ca "autoritatea locala are posibilitatea sa vina si cu subventie si cu ajutor ca si anul trecut".

"Daca ar veni cu ajutoare, dupa schema noastra, si ar cheltui macar jumatate din suma care a fost cheltuita de bugetele locale anul trecut aceste persoane defavorizate ar plati identic ca si anul trecut factura la incalzire si nu ar exista nicio diferenta", a mai spus Ivaschescu.

El a precizat ca sumele pentru ajutoarele de incalzire in noul sistem adoptat nu pot fi alocate in functie de culoarea politica a primarului localitatii intrucat fiecare dosar in parte este aprobat de primar si intra in plata la directia de prestatii sociale.

"Sumele nu au cum sa fie directionate in functie de culoarea politica a primarului, fiind vorba de dosare care trebuie doar sa fie corect completate", a explicat Ivaschescu.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#PDl subventii caldura, #subventii caldura marite , #intretinere