Ministrul Sanatatii: Un medic nu are dreptul sa faca propaganda antivaccin. Vezi ce a mai spus de Legea vaccinarii

Marti, 02 Mai 2017, ora 16:57
5058 citiri
Ministrul Sanatatii: Un medic nu are dreptul sa faca propaganda antivaccin. Vezi ce a mai spus de Legea vaccinarii
Foto:Facebook/Florian Bodog

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, marti, referitor la posibilitatea ca medicii sa fie sanctionati daca promoveaza antivaccinarea, ca nu crede ca un medic are dreptul sa faca propaganda antivaccin.

"Asa cum am spus ca un parinte responsabil trebuie sa isi vaccineze copiii, cred ca un medic responsabil trebuie sa recunoasca valorile cercetarii medicale si trebuie sa le respecte si sa le promoveze. Eu nu cred ca un medic are dreptul sa faca propaganda impotriva vaccinului, avand in vedere faptul ca exista dovezi, exista foarte multe boli care au fost eradicate prin vaccin, iar in momentul de fata suntem in plina epidemie de rujeola", a spus ministrul Florian Bodog, intrebat despre articolul din proiectul Legii vaccinarii care prevede ca un medic care face promovare antivaccin ar putea fi sanctionat de Colegiul Medicilor.

Ministrul Sanatatii a precizat, intr-un interviu acordat News.ro, ca saptamana viitoare ar putea avea loc o dezbatere publica a proiectului Legii vaccinarii, pentru ca au fost solicitari in acest sens.

Intrebat cum ar putea fi sanctionati medicii care fac propaganda antivaccin, ministrul a spus ca in forma actuala a proiectului Legii vaccinarii nu exista un capitol de sanctiuni, dar acestea ar putea fi adaugate dupa discutiile cu Colegiul Medicilor, cu medicii si cu societatea civila.

"In urma dezbaterilor, vom introduce si un astfel de capitol. Daca nu se va ajunge la un consens in urma dezbaterilor, legea oricum va fi citita in Guvern, dupa care va fi trimisa in Parlament, unde colegii din comisiile de specialitate, de sanatate publica din Senat si din Camera Deputatilor, pot aduce amendamente", a precizat Bodog.

Ministrul Sanatatii a spus ca, dupa ce a pus in dezbatere proiectul Legii vaccinarii, a primit multe mesaje care "nu te lasa sa dormi noaptea", cu "urari de bine" pentru copiii sai, dar ca isi asuma aceasta lege pentru ca are convingerea ca vaccinarea este singura metoda de a preveni bolile grave.

Florian Bodog a subliniat ca imunizarea nu se face cu forta, ca nu vor fi adunati parintii "cu arcanul" sa vina cu copiii la vaccinare si nici nu vor fi politisti care ii vor incatusa pe cei care refuza vaccinarea, dar trebuie asumata responsabilitatea deciziei.

Ministrul a sustinut ca nu poti interzice unui copil sa intre in scoala pentru ca nu este vaccinat, pentru ca educatia este un drept care trebuie respectat.

"Nu facem vaccinare cu forta, nu adunam copiii cu arcanul sau parintii cu arcanul ca sa-si aduca copiii la vaccinare. Copiii, cand vin la vaccinare, sunt consultati de catre medicul de familie. Medicul de familie cunoaste istoricul copilului, in anumite situatii poate contraindica sau amana vaccinarea. Procesul de vaccinare nu este un proces de a constrange pe cineva. Copilul vine, este investigat, este consultat, se recomanda vaccinul, parintele copilului poate sa refuze, poate sa puna intrebari", a declarat ministrul Florian Bodog.

Ministrul a aratat ca spune cu toata convingerea ca un copil nu poate fi privat de vaccinare, dar ca respecta decizia parintilor care nu doresc sa-si vaccineze copiii, insa acestia trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru consecintele acestei decizii.

Bodog a adaugat ca proiectul Legii vaccinarii, care a produs multe controverse, a fost pus in dezbatere publica pentru a da posibilitatea sa fie perfectionat.

"Mie mi-ar placea sa fie unanim acceptata. Daca majoritatea populatiei Romaniei accepta forma de lege care va iesi, si eu cred ca va iesi o lege buna, atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judet, care vor putea informa parintii, care vor discuta cu parintii.

Nu vom avea politisti care vor incatusa parintii, asa cum a aparut in media. Stiu, aceste lucruri se vand, sunt stiri, dar cred cu tarie ca mass-media trebuie sa fie alaturi de Ministerul Sanatatii. Nu alaturi de mine, nu conteaza cine este ministrul Sanatatii. Eu mi-am asumat acest lucru, de a scoate legea in dezbatere publica, mi-am asumat tot ceea ce primesc prin mesaje si pe Facebook, si pe toate canalele posibile.

Mi-am asumat si imi asum acest lucru, pentru ca eu cred cu tarie ca singura metoda de a preveni aceste boli grave este vaccinarea. Si cred ca este important ca toti copiii Romaniei sa aiba acces la vaccin", a mai spus Florian Bodog.

Inscrierea copiilor intr-o colectivitate se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta ca au fost facute vaccinurile obligatorii, iar parintii isi asuma in scris refuzul vaccinarii, potrivit proiectului Legii vaccinarii, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Proiectul prevede, de asemenea, ca in cazul in care parintii refuza vaccinarea copilului, pot fi sesizate institutiile abilitate "privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei".

Initiatorii legii spun ca scopul acesteia nu este acela de a-i sanctiona pe parintii sau pe reprezentantii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai buna a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora si asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea parintilor.

Un deputat PNL, care nu mai putea respira, a fost salvat în timpul unui zbor de un fost ministru al Sănătății PSD
Un deputat PNL, care nu mai putea respira, a fost salvat în timpul unui zbor de un fost ministru al Sănătății PSD
Senatorul Florian Bodog i-a acordat prim-ajutor unui coleg deputat, luni, 18 martie, în timpul zborului companiei Tarom, de la Oradea la Bucureşti. Bodog a precizat că au aşteptat în...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#Florian Bodog ministrul Sanatatii, #medici propaganda antivaccin, #epidemie rujeola , #Legea vaccinarii