INS ingrijorat de lipsa de la domiciliu a celor din zona rurala la recensamantul din 2011

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 08:11
2746 citiri
INS ingrijorat de lipsa de la domiciliu a celor din zona rurala la recensamantul din 2011
Foto: dcnews.ro

Presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, a declarat, marti, ca una din cele mai mari ingrijorari ale INS este faptul ca o parte din populatia din zona rurala ar putea absenta de la domiciu in timpul recensamantului populatiei, ce va avea loc in octombrie 2011.

"Ne-am luat unele masuri. O solutie este sa urmarim imigrantii, exista prevederi la nivel european si putem afla cati romani sunt plecati in afara tarii, in Italia, de exemplu, dar si ei pot afla cati italieni sunt in Romania. Sigur, problema nu e simpla si este costisitoare", a declarat presedintele INS, intr-o conferinta de presa.

Cei doi organizatori ai recensamantului populatiei si locuintelor Romaniei sunt Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si INS. Acest recensamant va costa 182 milioane lei (din care 53 milioane lei vor fi suportate de INS, iar restul de MAI), bugetul fiind deja aprobat in sedinta de Guvern din 8 decembrie.

INS urmeaza totodata sa angajeze 130.000 de oameni pentru realizarea acestui recensamant, a precizat reprezentantul INS.

In ceeea ce priveste perioada de organizare a acestui recensamant, Romania este in urma tarilor europene, spune Voineagu. "Toate tarile europene organizeaza recensaminte in 2011. Noi suntem insa in urma fata de alte tari, Bulgaria organizeaza in martie, de exemplu. Insa la noi costurile de organizare sunt mai mici, in Romania, costul este de 1,8 euro/persoana, fata de peste 4 euro in alte tari", a mentionat Vergil Voineagu.

In opinia acestuia, recensamantul populatiei si al locuintelor este mai dificil decat recensamantul agricol, prin dimensiune si efortul implicat.

Recesamantul populatiei de anul viitor este al treilea de dupa caderea regimului comunist, dupa cele din 1992 si 2002. In ultimii 20 de ani, populatia Romaniei a scazut cu peste 1,5 milioane persoane, de la varful de 23,2 milioane de locuitori atins la inceputul lui 1990, potrivit ultimelor date disponibile.

In secolul trecut au fost organizate opt recensaminte ale populatiei si locuintelor, in anii 1912, 1930, 1941, 1948, 1956, 1966, 1977 si 1992.

Totodata, recensamantul General Agricol 2010 se desfasoara in perioada 2 decembrie 2010 - 31 ianuarie 2011, pentru a doua oara in Romania ca actiune statistica de importanta nationala.

Vergil Voineagu declarase in 14 septembrie ca Recensamantul General Agricol 2010 beneficiaza de un sprijin financiar din partea Comisiei Europene in valoare de 4 milioane euro, din care 2,4 milioane au fost deja puse la dispozitie la sfarsitul anului 2009.

Primele rezultate cu principalii indicatori (rezultate provizorii) vor fi difuzate in luna iunie 2011, rezultatele finale urmand a fi facute publice si transmise la Eurostat, insotite de raportul metodologic, la data de 30 iunie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#recensamant populatie Romania, #Institutul National de Statistica , #locuitori