AFP: Romania, oaza de liniste pentru libieni

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 13:47
3506 citiri
AFP: Romania, oaza de liniste pentru libieni
Foto: AFP/Daniel Mihailescu

Vestul Romaniei s-a transformat intr-o oaza de liniste pentru aproape 200 de refugiati libieni, care au fugit de persecutii, abuzuri si violentele din tara lor. Oamenii viseaza la o noua viata, mai libera, iar Timisoara a devenit locul unde au ales sa faca acest lucru.

"Am suferit foarte mult in Libia. Acum ne dorim mai mult decat oricand libertatea", a declarat, pentru AFP, Mussie, un eritreean de 31 de ani care locuieste, de patru luni, in Centrul de tranzit in regim de urgenta (CTU) de la Timisoara.

Un alt locatar al centrului a fost Iman Al-Obeidi, o tanara libiana care i-a acuzat pe soldatii lui Muammar Gaddafi ca au torturat-o si violat-o. Ea si-a petrecut, pana la sfarsitul lunii iulie, doua luni la Timisoara, inainte de a primi azil in Statele Unite.

Mussie, fost profesor, a fugit din Eritrea la fel ca alti conationali ai sai, pentru a scapa de serviciul militar cu durata nelimitata. A ajuns in Libia, dar nu era chiar refugiul la care se asteptase.

"Libienii nu-i primesc cu bratele deschise pe imigrantii africani", spune el, care isi aminteste de cei doi ani si jumatate petrecuti in inchisorile libiene, timp in care a fost torturat si privat de asistenta medicala.

In februarie, cand a izbucnit revolta, totul a devenit un cosmar pentru Mussie, al carui nume adevarat nu este publicat din ratiuni de securitate. Multi imigranti africani au fugit din nou.

Cei care au putut sa fuga s-au instalat in tabara de refugiati de la Shusha, in Tunisia, inainte de a fi evacuati catre Romania de Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR).

La fel ca alti eritreeni din Romania, Mussie spera sa fie transferat in Statele Unite, pentru a-si continua studiile si pentru a se angaja. "Ma rog pentru cei care inca sufera", mai afirma barbatul.

Romania este, alaturi de Slovacia, singura tara europeana care gazduieste un Centru de tranzit in regim de urgenta al UNHCR. Circa 125 dintre cei 200 de refugiati care sunt gazduiti aici provin in prezent din Africa subsahariana si au fugit din Libia.

Administrat in comun de UNHCR, Organizatia Mondiala pentru Migratie (OIM) si Biroul roman pentru imigratie, centrul gazduieste refugiati pe o perioada maxima de sase luni, dupa care acestia sunt relocati in tari ca Statele Unite, Marea Britanie, Olanda sau Suedia.

In 2010, Romania a decis si ea sa gazduiasca definitiv cate 40 de refugiati pe an.

In marea curte care inconjoara centrul de tranzit - o fosta ferma apartinand politiei de frontiera - copii alearga in toate sensurile, striga, se urca in balansoare sau lanseaza avioane din hartie.

Fie ca sunt eritreeni, somalezi, etiopieni, srilankezi sau irakieni, "ei se joaca impreuna si merg impreuna la gradinita, unde invata in special engleza", explica Adina Gogeoman, o reprezentata a asociatiei Salvati Copiii, partenera a UNHCR in acest proiect.

Ea mai spune ca, daca psihologii se straduiesc sa ii faca pe copii sa uite infernul pe care l-au trait, adeseori acestia din urma il evoca, folosindu-se de amintirile lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#refugiati libieni romania, #centrul refugiati timisoara , #locuitori