Dupa ce a anuntat ca Podul Constanta nu mai e un pericol, CFR a lansat o licitatie pentru a-l consolida

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 18:18
3228 citiri
Dupa ce a anuntat ca Podul Constanta nu mai e un pericol, CFR a lansat o licitatie pentru a-l consolida
Foto: Arhiva Facebook/Cristian Bulfon

CFR SA a inceput, de vineri, sa caute specialisti care sa consolideze Podul Constanta, dupa aproape 5 ani de la momentul in care Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) stabilise ca este nevoie de astfel de lucrari.

Societatea CFR Infrastructura a anuntat, vineri, ca a lansat o licitatie pentru atribuirea lucrarilor de consolidare a Podului Constanta, pe care il are in administrare.

Mai exact, CFR cauta un proiectant si un constructor care - contra sumei de 3,49 milioane de lei - sa realizeze, in 8 luni, documentatia si lucrarile de consolidare a podului. Firmele interesate se vor putea inscrie la licitatie pana pe 7 mai, zi in care CFR SA va incepe sa evalueze ofertele. Ulterior, se va anunta castigatorul licitatiei si - daca procedura nu va fi sufocata de contestatii - vor putea incepe lucrarile la pod.

E greu de inteles cum de a decis CFR sa lanseze aceasta procedura dupa ce - asa cum Ziare.com v-a informat deja - in urma cu numai cateva zile, societatea informase ca Podul Constanta n-ar mai reprezenta nu pericol, in ciuda faptului ca nu fusese consolidat. De parca s-ar fi regenerat...

Va reamintim ca acest pod - care face posibila trecerea trenurilor peste Calea Grivitei din Capitala - a fost construit in anul 1938. De atunci, n-a fost consolidat niciodata. In consecinta, inevitabil, s-a degradat, devenind un pericol pentru toti cei care circula prin zona.

In 2014, in urma unui control, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a stabilit ca Podul Constanta trebuia neaparat reparat. Inspectorii au dispus atunci si efectuarea unei expertize, adica a unui document tehnic menit sa certifice nevoia de consolidare a podului.

Expertiza s-a facut, dar a expirat in 2016, inainte ca CFR sa inceapa macar sa repare podul.

In consecinta, in 2016, ISC a facut un nou control si a dispus efecutarea unei noi expertize a podului. Si de aceasta data expertiza s-a realizat, confirmand ceea ce toate autoritatile stiau deja: Podul Constanta trebuia consolidat. Cu toate acestea, CFR SA nici macar nu l-a cosmetizat la acea vreme, lasandu-l sa capete un aspect paraginit, care le dadea soferilor impresia ca acesta urmeaza sa se prabuseasca, din clipa in clipa, peste Calea Grivitei.

In cele din urma - in urma numeroaselor presiuni ale opinie publice - CFR SA a cosmetizat podul si l-a pus sub "urmarie speciala", montandu-i niste senzori care sa stabileasca modul in care acesta se comporta in conditii de trafic intens.

Intitial, CFR SA anuntase ca pregateste si procedurile premergatoare consolidarii podului. Ulterior, insa, societatea a transmis, la solicitarea Ziare.com, ca e in cautarea unor solutii legale care sa-i permita sa transfere podul in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).

De ce ar fi preferat CFR sa dea podul? Pentru ca PMB il ceruse, pentru a-l reabilita si a largi, totodata, soseaua de sub el, in cadrul unui proiect amplu de reorganizare urbana a zonei. Problema este ca transferul podului - din administrarea CFR SA in cea a PMB - se poate face doar prin hotarare de Guvern. Iar Cabinetul Dancila nu a crezut in proiectul Gabrielei Firea si a refuzat sa dea hotararea de transfer.

In consecinta, in cele din urma, CFR SA a decis sa demareze procedurile premergatoare consolidarii podului. Teoretic, e o veste cat de se poate de buna.

Practic - potrivit consilierului local al Sectorului 1, Cristian Bulfon - ideal ar fi fost ca de reabilitarea podului sa se ocupe, totusi, Primaria, care sa largeasca, totodata, Calea Grivitei.

"Solutia era sa se sistematizeze intersectia si sa se largeasca acolo calea de rulare. De ce?

In Bucurestii Noi se construieste un mare ansamblu rezidential, pe terenul de la Laromet. Sunt blocuri inalte acolo (cu 11 si 14 etaje - n.red.) . Si vor fi acolo mii de oameni care se vor deplasa dinspre si inspre casa. Si marea majoritate va veni spre Podul Constanta, ca sa intre in oras. Cum vor circula atatea autoturisme pe sub pod? Greu de spus", a precizat pentru Ziare.com Cristian Bulfon.

Ziare.com va continua sa urmareasca mersul procedurilor premergatoare reabilitarii podului si va va tine la curent.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#CFR consolideaza Podul Constanta, #licitatie reabilitare Pod Constanta, #Pod Constanta consolidare CFR SA , #lucrari