A aparut sindromul de imbulzeala la medicii de familie (Opinii)

Luni, 13 Iunie 2011, ora 21:21
1468 citiri
A aparut sindromul de imbulzeala la medicii de familie (Opinii)

Incheindu-se cu succes negocierile privind cererile medicilor de familie, s-a dat in sfarsit startul la eliberat retete, recomandari si trimiteri de internare in orice spital, inca nedesfiintat.

Ca urmare, munca incepe pe branci dupa zece zile, cat au durat negocierile intre oamenii sanatosi din minister, cei zdraveni din CAS si medicii apti de munca, dar aflati in asteptare. Logica spune ca diagnosticul de imbulzeala cronica la cabinete devine inevitabil.

Intre timp, cum se stie, bolnavii s-au tratat mai mult cu ceaiuri, aspirina si purgative - adica putinele medicamente care se dau fara reteta - plus prisnite, frectii si cel putin o jumatate ora de mers pe jos, recomandare valabila fara prescriptie medicala.

De maine, sindromul de aglomeratie acuta se va muta la farmacii, acolo unde, tot de zece zile, farmacistii au stat degeaba din lipsa de clienti, tocmai in momentul cand tara a iesit din recesiune, iar produsul intern brut creste spectaculos cu 0,1%, prin efortul celor pusi sa taie frunze la caini.

As zice ca, totusi, lucrurile au intrat in normal, daca n-ar fi amenintarea cu coplata pe care Ministerul Sanatatii vrea s-o administreze bolnavilor, dar n-are curajul sa ne spuna cu precizie nici cand, nici cat, nici unde.

Pe de alta parte, CAS preseaza, intrucat nu-i mai ajung banii inhatati din contributii, ca sa suporte retetele gratuite, care nu se mai dau gratis sau cele compensate care se compenseaza din ce in ce mai putin si se platesc din ce ince mai zdravan.

Intrucat fara bani nu se poate face nimic, cred ca, pana la urma, ministrul Sanatatii va gasi o solutie. Daca ii vine greu sa caute, n-ar fi mare lucru sa se consulte cu colegii sai de la alte ministere, unde s-au inhatat sume frumoase, numai din idei fructuoase.

De exemplu, poate introduce o taxa de prima inmatriculare pe bolnavul care n-a mai fost la doctor. La prezentare, proaspatul imbolnavit va arata doctorului chitanta cu care a platit taxa si a achitat coplata.

Pe langa asta, toti bolnavii pot fi obligati sa plateasca o rovinieta de sanatate, pe care s-o poarte pe reverul hainei pana se fac sanatosi. Fara rovinieta sa nu se dea nici retete gratuite, nici compensate.

Si, totusi, nu putem lasa sa cada toata povara numai pe bolnavi. Daca ar fi dupa mine, as propune si o taxa forfetara pe oamenii sanatosi - ceva in genul taxei forfetare pe care o inventase guvernul Boc pentru societatile fara profit. Adica, nu castigi, dar platesti.

E logic: daca n-ai nevoie nici de medicamente, nici de consultatii sau de internare, atunci, macar taxa forfetara s-o pui la bataie. Dai banii si, pe urma, sa fii sanatos.

Multe poate invata ministrul Sanatatii, daca se consulta cu ceilalti ministri, colegii sai de cabinet. Singurul pericol e ca, nu cumva, dupa atata schimb de experienta, sa invete ei de la dansul si sa ne pomenim intr-o zi ca achitam coplata pe benzina, pe paine, rosii si leustean.

N-ar fi ceva imposibil. Nici complicat nu mi se pare sa dam coplata pe orice. Nu platim de atata timp cospaga, fara sa ne plangem?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#negocieri medici familie, #trimiteri medici familie, #contract cadru medici , #medicamente