AFP: Pacientii romani bolnavi de cancer cer acces mai bun la tratament

Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:31
2128 citiri
AFP: Pacientii romani bolnavi de cancer cer acces mai bun la tratament

Bolnavii de cancer din Romania au cerut luni Guvernului sa permita accesul la cele mai noi tratamente pentru aceasta boala, pentru a sfarsi ceea ce acestia au numit "o situatie inumana".

Apelul Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a fost facut de Ziua Mondiala a Cancerului.

"Exista o uriasa discrepanta intre tratamentele disponibile pacientilor bolnavi de cancer din celelalte state membre ale Uniunii Europene si cele disponibile in Romania", a declarat presedintele Federatiei, Cezar Irimia, potrivit AFP, preluata de France 24.

Potrivit lui Irimia, lista citostaticelor asigurate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a fost actualizata in ultimii cinci ani.

Intr-o tara unde salariul mediu este de 350 de euro, romanii diagnosticati cu cancer fie sunt nevoiti sa faca rost de zeci de mii de euro pentru a beneficia de cele mai noi tratamente, fie trebuie sa se bazeze pe vechile medicamente. Irimia afirma ca aceasta este "o situatie inumana".

O profesoara universitara a spus ca niciodata nu si-ar fi putut permite tratamentul pentru melanomul sau, daca prietenii si colegii sai nu ar fi intervenit.

"Sunt unul dintre putinele cazuri fericite din aceasta tara. Daca ar fi trebuit sa astept cinci ani pentru ca acest tratament sa fie acoperit de asigurarea medicala de stat, ar fi echivalat cu o condamnare la moarte", a spus Adela Rogojinaru, adaugand ca tratamentul sau costa 400 de euro pe zi.

Aproximativ 75.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer in fiecare zi.

Saptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut tarilor din toata lumea sa implementeze planuri pentru a furniza tratament adecvat si ingrijire pentru pacientii bolnavi de cancer.

"Cancerul nu ar trebui sa fie o condamnare la moarte nicaieri in lume, pe masura ce exista cai dovedite de a preveni si de a trata multe tipuri de cancer", a declarat medicul Oleg Chestnov, responsabil al departamentului bolilor netransmisibile si sanatatii mentale.

Eugen Nicolaescu: Guvernul a rezolvat problema citostaticelor

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat miercuri ca Guvernul a alocat 800.000 de euro pentru achizitionarea citostaticelor de catre compania UNIFARM, care vor ajunge in Romania in cel mult o luna de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bolnavi cancer tratament, #romani bolnavi cancer citostatice, #romani acces citostatice , #medicamente