Americanii avertizeaza: paracetamolul e extrem de periculos. Ce spun medicii romani (Video)

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 10:05
22603 citiri
Americanii avertizeaza: paracetamolul e extrem de periculos. Ce spun medicii romani (Video)
Foto: magistracc.com

Autoritatea Medicamentelor din Statele Unite a tras un semnal de alarma in privinta utilizarii paracetamolului, despre care a spus ca provoaca leziuni hepatice grave.

Autoritatea din SUA a facut anuntul pe site-ul oficial, sustinand ca efectele sunt similare si in cazul copiilor, iar comunicatul a fost preluat de numeroase publicatii din intreaga lume, inclusiv din Romania.

Expertii americani le-au recomandat medicilor sa nu mai prescrie comprimate care contin mai mult de 325 de miligrame de substanta activa.

Pe de alta parte, specialistii romani sustin ca se poate ajunge in situatia de a avea grave probleme de sanatate doar in cazul in care paracetamolul este administrat in doze mari si pentru o lunga perioada.

Paracetamolul poate fi fatal - cat poti lua pentru a nu fi in pericol

Purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului din Romania, Anca Crupariu, a precizat ca articolele americanilor nu aduc nimic nou in ceea ce priveste abordarea europeana a acestei probleme.

"Nu e cazul sa se ia o masura deosebita, pentru ca articolele americanilor nu aduc nimic nou din punctul de vedere al abordarii europene. Paracetamolul provoaca, intr-adevar, leziuni hepatice grave, daca este luat in doze mari, iar tratamentul este prelungit", a spus Crupariu.

Paracetamolul reduce productia de anticorpi la copii

De asemenea, prof. dr. Mihai Voiculescu a explicat ca trebuie sa fie indeplinite si alte conditii pentru ca paracetamolul sa aiba un efect negativ. De exemplu, in cazul copiilor, care sunt proaspat vaccinati, medicamentul limiteaza efectul serului.

Vaccinul are scopul de a produce anticorpi, iar paracetamolul poate diminua productia de anticorpi. In plus, riscurile sunt ridicate si in cazul persoanelor care consuma alcool si se trateaza cu paracetamol.

Paracetamolul administrat in cantitati mari, pericol pentru copiii

"In primul rand, cine ajunge sa ia paracetamol cu bere este clar ca e un bautor cronic si ca ficatul lui are leziuni deja. In al doilea rand, metabolizarea paracetamolului in prezenta alcoolului este incetinita, pentru ca cele doua molecule, a paracetamolului si a alcoolului, competitizeaza pe aceleasi cai metabolice. In aceste cazuri este mai plauzibila intoxicarea cu paracetamol", a lamurit medicul.

In plus, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuleasa, a sustinut ca efectul advers in cazul medicamentului administrat in doze mari este deja cunoscut, insa se imtampla ca pacientii sa ia paracetamol sub anumite denumiri, fara sa stie exact espre ce este vorba.

"Leziunile au loc cand dozele depasesc o anumita limita. Pericolele vin in cazul in care se administreaza mai mult de un gram de substanta activa, pe o perioada lunga", a adaugat acesta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#paracetamol periculos, #paracetamol leziuni ficat, #paracetamol leziuni hepatice , #medicamente