Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atentie la medicamentele vandute pe Internet!

Joi, 30 Mai 2013, ora 14:18
1584 citiri
Atentie la medicamentele vandute pe Internet!
Foto: MaxiScience

Un medicament din doua vandute pe Internet este contrafacut, este concluzia unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat numarul farmaciilor virtuale este in continua crestere.

Ancheta "Cracking Counterfeit Europe" realizata de compania farmaceutica Pfizer arata ca de la 50 pana la 90% din medicamentele vandute pe Internet ar fi contrafacute, potrivit MaxiScience.

Acest lucru este confirmat si de Severine Kupfer, specialist la "Entreprises du medicament", potrivit careia un medicament din doua vandute in mediul virtual este falsificat. Riscul pentru cumparatori este cu atat mai mare cu cat nu exista controale specifice, in ciuda reglementarilor in acest sens.

Multe persoane aleg sa cumpere din farmaciile virtuale din cauza pretului mai mic si a publicitatii care se face produselor. In aceste conditii, se favorizeaza fraudele in domeniu.

Ce este un medicament contrafacut?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza ca un medicament contrafacut este "deliberat si fraudulos prevazut cu o eticheta care nu indica identitatea si originea adevarata a produsului". Exista mai multe modalitati de inselaciune.

Medicamentul poate fi prezentat ca avand o compozitie asemanatoare cu cel pe care il copiaza. De asemenea, poate ascunde o compozitie diferita: substanta activa lipseste sau este intr-o cantitate mai mica (subdozaj) ori prea mare (supradozaj).

De asemenea, poate ascunde si ingrediente nocive. Alteori, se falsifica eticheta pentru a ascunde termenul de expirare a medicamentului.

Aceasta practica se foloseste nu numai in cazul medicamentelor vandute frecvent, ci si pentru pastilele indicate in patologii mai grave (cancer, afectiuni cardiovasculare etc.).

Nu numai medicamentele sunt falsificate, ci si alte produse precum prezervativele, lentilele de contact si dispozitivele medicale.

Ca regula generala, este bine sa fim vigilenti atunci cand ne gandim sa cumparam medicamente de pe Internet.

In Uniunea Europeana, farmaciile virtuale sunt supuse unor reglementari. Astfel, se poate verifica daca o anumita farmacie este sau nu autorizata pentru a vinde in mediul virtual.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#medicamente Internet, #pastile Internet, #farmacie online medicamente , #medicamente