Avem concurenta acerba pentru Agentia UE a Medicamentului. Ce ofera Olanda sau Danemarca

Marti, 01 August 2017, ora 19:06
4622 citiri
Avem concurenta acerba pentru Agentia UE a Medicamentului. Ce ofera Olanda sau Danemarca
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul Romaniei a depus dosarul de candidatura pentru relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente la Bucuresti. Insa la fel au facut alte 18 tari din Uniunea Europeana, astfel ca avem o concurenta serioasa.

E drept ca tara noastra nu gazduieste deocamdata o agentie a Uniunii Europene, insa vom avea de luptat cu tari precum Germania sau Franta.

Nu mai putin de 18 alte orase sunt propuse pentru a gazdui sediul Agentiei Europene a Medicamentului, printre care Amsterdam, Milano, Copenhaga sau Barcelona.

Altele, ca Dublin, Bruxelles sau Viena, au depus dosare atat pentru Agentia Europeana a Medicamentului, cat si pentru Autoritatea Bancara Europeana, scrie Bloomberg.

Proiectele vor fi analizate de Comisia Europeana, in timp ce hotararea finala va fi luata in cadrul Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017, dupa runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi.

Insa, desi oficialii UE au transmis ca se intentioneaza pastrarea "raspandirii geografice" a agentiilor sale, decizia finala va fi luata cel mai probabil din ratiuni politice, decat bazata pe facilitatile din orasele respective.

Cancelarul austriac Christian Kern a spus ca asteapta o competitie intensa in acest sens si a calculat ca cel declarat invingator se va putea bucura de un avant de un miliard de euro. Intre timp, companii farmaceutice precum Novartis AG, Pfizer Inc. si Johnson & Johnson sunt printre cele care fac presiuni in sensul luarii unei decizii rapide.

Printre criteriile luate in calcul se numara accesibilitatea locatiei pentru vizitatori si cat de rapid ar putea agentia sa relocheze si sa atraga angajati din sectoare relevante. De asemenea, orasul ales trebuie sa aiba facilitati adecvate de asistenta sociala, ingrijire medicala si educatie pentru copiii si familiile angajatilor agentiei.

Sursa citata mai scrie ca Agentia Europeana a Medicamentului evalueaza aplicatiile pentru noile medicamente si monitorizeaza siguranta acestora. In prezent, are 900 de angajati si atrage 36.000 de vizitatori anual la Londra, din randul oficialilor guvernamentali, oameni de stiinta si reprezentanti ai industriei de profil.

Data limita la care s-au putut depune ofertele, cand inclusiv Guvernul de la Bucuresti a trimis oferta sa, a fost 31 iulie, iar in zilele urmatoare vor fi publicate aplicatiile in intregime.

Si BBC relateaza despre relocarea agentiei, notand ca tarile participante au printat brosuri lucioase, au postat clipuri promotionale online si au angajat firme de lobby.

Iar tari precum Olanda, Irlanda si Danemarca au organizat evenimente in Bruxelles, pentru a-si promoca candidaturile.

Mai mult, Olanda a promis un sediu de 300 de milioane de euro, in timp ce Guvernul irlandez a promis o contributie de 78 de milioane de euro pentru relocarea agentiei la Dublin, scrie Independent.ie.

Danemarca are o "candidatura buna si bine pregatita", potrivit grupului Dansk Erheverv, care a salutat apropierea de aeroportul din Copenhaga a locului propus pentru gazduire - doar 10 minute -, scrie The Post.

Oficialii croati au facut un clip impresionant de promovare pentru capitala Zagreb, scrie si Croatia Week.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Romania gazduire Agentia Europeana Medicament, #tari concurente Agentia Europeana a Medicamentului , #medicamente