Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Averile din varful unui munte de cadavre (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 26 Iulie 2011, ora 13:12
5573 citiri
Averile din varful unui munte de cadavre (Opinii)

Ca in fiecare an, in Sanatate apare inevitabil momentul blocajului, cand aflam ca banii, mai multi decat in anii precedenti, au fost deja epuizati integral si sistemul depinde de o rectificare. Rectificare care este insotita de masuri restrictive, la modul "asa nu se mai poate!", referitoare la eliberarea de medicamente gratuite si compensate si la internari. Asadar, nimic nou sub soare anul acesta.

Datoriile din sistemul sanitar au atins o suma record de doua miliarde de lei si presedintele Traian Basescu a cerut inghetarea platilor pana la clarificarea situatiei. Ce inseamna inghetarea platilor? Inseamna ca cei mai nefericiti dintre semenii nostri, bolnavii cronici, inclusiv cei cu cancer si diabet, sunt amenintati cu intreruperea tratamentelor de care depinde atat de fragila lor viata. Asadar, arieratele din Sanatate sunt decontate de nevinovati.

Cine sunt vinovatii? Directorii de spitale, mafia marilor distribuitori de medicamente si materiale sanitare si patronii lor politici. Unde sunt banii Sanatatii? N-au intrat in nicio gaura neagra. Sunt in masini si vilele lor de lux, in pantecele monstruoase ale celor care fac afaceri cu CNAS sau au in varful pixului contracte grase, in sporturile extrem de costisitoare pe care le practica, in vacantele lor exotice, in hainele, gentile si pantofii nevestelor si amantelor lor.

Bunastarea clientilor politici este cladita cinic pe suferinta si cadavrele unor nevinovati.

Patronii din comertul cu medicamente sunt printre cei mai bogati oameni din acesta tara. Am sa va dau un exemplu. Unul dintre ei are, printre altele, o colectie de masini de epoca ce valoreaza cateva milioane (in jur de 10) de euro. Doar colectia, tinuta intr-un garaj prin comparatie cu care casele a 90% dintre romani sunt cotete. Adaugati proprietatile imobiliare din tara si strainatate, adaugati elicopterul, adaugati conturile.

Omul e vecin, ce coincidenta vesela !, cu doctorul Serban Bradisteanu, fost manager de spital, ca sa vezi!, fost senator PSD, mai sa fie!, implicat impreuna cu omul nostru intr-un urias scandal de coruptie privind materiale sanitare, din care l-a salvat Curtea Constitutionala.

Vecinatatea a aparut dupa ce doctorul manager si politician a cumparat de la miliardarul cu medicamentele un teren. Ce dragut! Nu-l cautati pe omul nostru prin topurile bogatilor, caci nu e acolo. Toata averea e pe firme. Nu de teama Fiscului, caci n-are astfel de apasari, ci a nevestei de care divorteaza periodic.

Dar ei fac asta pentru ca li se permite. Pentru ca pot. Pentru ca isi cumpara functiile si contractele cu comisioane si voturi pentru decidentii din clasa politica. Nicio putere de pana acum nu a avut curajul si interesul unei autentice reforme in sanatate. Au fost doar jumatati de masura, heirupisme de moment, taieri demonstrative, resimtite dureros doar in carnea nenorocitilor, nu si in osanza ticalosilor puhavi.

Si o reforma autentica in Sanatate incepe cu doua decizii strategice esentiale: pachetul minim de servicii medicale si manageri profesionisti de spitale, angajati prin concursuri autentice.

Sistemul nostru de asigurari de sanatate e o iluzie, in care totul este decontat, dar, de fapt, nimic nu e sigur. Niciun sistem alimentat prin contributii mici si neintegral incasate nu poate sustine absolut toate tratamentele si procedurile medicale. Pachetul minim inseamna tocmai stabilirea precisa a acelor servicii medicale de care asiguratul beneficiaza in baza contributiei pe care o plateste din leafa. Tot ce depaseste acest nivel minim nu mai este decontat decat in baza unei asigurari suplimentare private.

Ordinea aceasta e insa paguboasa pentru putere din mai multe motive. Pe de-o parte, din punct de vedere electoral, caci e greu sa-i iei omului sentimentul gratuitatii totale, chiar daca ea nu exista in fapt, iar pachetul minim ar inlocui o iluzie paguboasa cu o certitudine. Pe de alta parte, instituirea ordinii ar taia multi clienti de la robinetul banului public, ceea ce, de fapt, nicio putere nu-si doreste cu adevarat.

Povestea cu managerii e veche. Se fac concursuri, desigur. Dar numai pentru ca noua putere sa-i inlocuiasca pe clientii vechii puteri. In mod normal, in fruntea spitalelor ar trebui sa fie exclusiv directori cu studii de management medical. Nu profesori universitari, nu somitati, nu medici care sa se imparta intre saloane, sali de operatie, (eventual si de prin spitale private), si biroul plin de hartii, ci manangeri profesionisti care sa faca doar management, dar sa-l faca foarte bine.

Dar daca-i angajezi pe ei, ce faci cu clientii? Cum mai mulgi tu, Putere, din comisioanele pentru fiecare contract incheiat de clientul tau sau pentru clientul tau? Nu e bine.

Si cand nu poti lua masurile esentiale, cand nu poti taia acolo unde trebuie taiat, tai unde ti-e mai comod. La amaratii care de-abia isi duc zilele chinuiti de boli teribile. Voi crede in vointa reformista a unei puteri atunci cand ea va avea curajul sa faca cei doi pasi esentiali pentru asanarea sistemului sanitar. In rest, nu discutam decat despre cinism si ticalosie. Despre averile din varful unui munte de cadavre.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#medicamente compensate bani, #medicamente bolnavi cronici, #reforma Sanatate , #medicamente