Bolnavii cronic nu mai beneficiaza de tratament gratuit

Luni, 30 August 2010, ora 10:44
4740 citiri
Bolnavii cronic nu mai beneficiaza de tratament gratuit

Asigurarile de sanatate vor acoperi doar medicamentele ieftine, iar bolnavii cronic se tem ca vor ajunge sa nu isi mai poata continua tratamentul din cauza costurilor extrem de mari.

Modificarea de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a listei de medicamente pentru bolnavii cronic a starnit controverse pe tema introducerii coplatii de 125%. Diferenta pentru pacienti este aceea ca nu vor mai primi gratuit medicamentele originale, mai scumpe, ci unele generice - copii mai iefine ale celor dintai, sustine Lucian Duta, presedintele CNAS, citat de Romania Libera.

"Fiecare medicament are pe piata mai multe generice, care contin aceeasi substanta activa recomandata pentru aceeasi afectiune si care pot fi de pana la sapte ori mai ieftine decat originalul. In felul acesta, CNAS va putea acoperi costul tratamentelor pentru mai multi pacienti", explica Duta.

Presedintele CNAS spune ca tot ce trebuie sa faca bolnavii pentru a se trata gratuit este sa shimbe medicamentele scumpe cu unele mai ieftine. Pe de alta parte, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, Cezar Irimia, afirma ca pacientii au fost mintiti de CNAS si ca, de fapt, coplata va fi de 125%.

Producatorii de medicamente sustin ca pacientii cu boli cronice isi vor plati medicamentele de la 1 septembrie, cand intra in vigoare extinderile prevederilor privind modul de compensare, valabil de la 1 iulie. Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este de acord ca bolnavii vor fi nevoiti sa isi plateasca diferenta dintre medicamentul original si cel generic. Cel din urma este suportat in totalitate de CNAS, dar folosit acum 30-40 de ani.

Noua lege a compensarii medicamentelor a intrat in vigoare de la 1 iulie 2010 si prevede ca acestea se compenseaza dupa cea mai ieftina substanta activa dintr-o clasa dintr-o clasa de medicamente. Legea viza doar medicamentele de pe listele A si B, suportate de CNAS 90%, respectiv 50%. De la 1 septembrie, legea urmeaza sa se extinda si la medicamente de pe listele C1 si C3, suportate de CNAS 100%, destinate bolnavilor cronici.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#bolnavi cronic tratament, #medicamente blonavi cronic, #coplata sanatate pret medicamente , #medicamente