Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bolnavii cronici ameninta ca vor potesta in fata PE daca nu li se asigura tratamentul

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 16:10
1641 citiri
Bolnavii cronici ameninta ca vor potesta in fata PE daca nu li se asigura tratamentul

Reprezentantii pacientilor cu afectiuni cronice au declarat, pentru NewsIn, ca vor protesta in fata Parlamentului European daca decidentii politici nu vor lua masuri pentru ca bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate sa beneficieze de tratament.

"Nu cerem nimic mai mult decat medicamentele care ne-au fost prescrise de medici. Avem semnale ca exista mai multe farmacii din tara care nu mai elibereaza medicamente compensate sau gratuite pentru bolnavii cronici, pentru ca nu le-au mai fost alocate fonduri de catre casele de asigurari de sanatate judetene. Exista pacienti care si-au intrerupt tratamentul de mai bine de doua luni", a precizat presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.

Irimia a mai spus ca, in cazul in care masura Ministerului Sanatatii de a reduce cu 15% pretul medicamentelor din programele nationale va fi implementata, sistemul de sanate va avea si mai mult de suferit, incurajandu-se exportul paralel. "Medicamentele vor lua drumul altor tari din UE, acolo unde preturile de comercializare sunt mult mai mari, iar principalele victime vor fi pacientii cu afectiuni cronice", este de parere presedintele COPAC.

La randul lor, farmacistii sunt nemultumiti de faptul ca autoritatile nu respecta termenul de 210 zile pentru plata facturilor, stabilit de Uniunea Europeana.

La inceputul lunii iunie reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) au anuntat ca vor sesiza Uniunea Europeana cu privire la problemele din sistemul sanitar romanesc, care ar fi provocate, in opinia lor, de "lipsa totala de guvernare" a acestui domeniu.

"Jumatate de an, am a batut la usa guvernului aratand situatia dramatica a bolnavilor cronici care isi iau medicamentele cu sincope mari si a farmaciilor care nu mai pot elibera medicamente pentru ca dau faliment, cu facturi neincasate si la sertar de sute si sute de milioane de euro", spun reprezentantii CFR, care au dat ca exemplu cei 130 de milioane de euro neincasati pentru retete eliberate bolnavilor de cancer si diabet.

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa micsoreze, de la 1 august, pretul de decontare a peste 1.400 de medicamente care se acorda bolnavilor in cadrul programele nationale de sanatate, astfel incat sa le poata asigura unui numar cat mai mare de pacienti.

Medicamentele, incluse pe asa-numita lista C2, sunt necesare tratamentului unor boli cronice si corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale.

Masura este cuprinsa intr-un proiect de ordin aprobat de ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Conform proiectului, Ministerul Sanatatii intentioneaza modificarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi sa poata fi sustinuta, in continuare, de catre autoritatile sanitare.

"Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile.

De exemplu, in anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% fata de 2008, iar in 2010 cu 26 % fata de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scaderea pretului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse in programele nationale de sanatate, astfel incat sa le putem asigura pentru un numar cat mai mare de pacienti", a declarat Cseke Attila.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#bolnavi cronici tratament bani, #protest bolnavi cronici PE , #medicamente