Bolnavii de cancer il ameninta pe Ponta cu proteste: Suntem condamnati la moarte

Luni, 02 Iulie 2012, ora 00:36
1924 citiri
Bolnavii de cancer il ameninta pe Ponta cu proteste: Suntem condamnati la moarte
Foto: Arhiva

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer solicita premierului Victor Ponta sa finanteze sistemul public de sanatate cel putin la limita de avarie, atentionand ca altfel numarul deceselor va creste tot mai mult, in conditiile in care speranta de viata a romanilor este cu cinci ani mai mica decat a europenilor.

"Cerem public premierului Romaniei, Victor Ponta, sa intervina si sa opreasca genocidul din Sanatate, prin finantarea, cel putin la limita de avarie, a sistemului public de sanatate. Am constatat cu durere ca in continuare programul de oncologie este subfinantat, multi bolnavi fiind condamnati cu cinism la moarte. Nu a fost luata nici cea mai mica masura de protejare a acestora, prin accesul, firesc si legal, la tratament, la investigatii, la monitorizare, la evaluare periodica, la asigurarea continuitatii tratamentului. Sunt peste 98.000 de pacienti in tratament, a caror soarta este pe muchie de cutit", a spus presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, potrivit unui comunicat.

Irimia a precizat ca sunt pacienti care nu mai raspund terapiilor conventionale si carora li se recomanda terapii inovatoare. Acestia sunt insa pe listele de asteptare, iar multi dintre ei mor inainte sa primeasca tratamentul.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer atentioneaza ca bugetul alocat acestei patologii este foarte mic fata de nevoile reale, iar medicii sunt pusi in fata unor situatii imposibile de a-si tine in viata pacientii, in conditiile in care medicamentele necesare schemelor de tratament au disparut de pe piata romaneasca.

"Accesul la tratament a devenit din ce in ce mai dificil din cauza eternei lipse a fondurilor. In timp ce in alte state europene durata medie de viata a populatiei creste, in Romania este mai mica fata de media europeana cu cinci ani si tot mai multi oameni mor din lipsa de medicamente sau pentru ca nu isi permit sa cumpere tratamentele recomandate de medici. Traim o adevarata tragedie. Accesul limitat la medicamente nu face decat sa ingreuneze si mai mult situatia bolnavilor oncologici din Romania si in cele din urma ii face sa renunte la tratament, deci renunta la viata", a precizat sursa citata.

Potrivit FABC, Guvernul Ponta va trebui sa isi asume inrautatirea starii de sanatate a populatiei Romaniei.

"Disparitia din farmacii a multor medicamente ieftine va avea consecinte dezastruoase pentru categoriile sociale cele mai sensibile: batranii si copiii", au mai atentionat reprezentantii FABC.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer spune ca va apela si la institutiile europene, pentru "a interveni imediat si radical in politica dezastruoasa a sistemului sanitar din Romania, politica ce a condamnat, in ultimii ani, mii de pacienti la moarte".

"Am decis ca nu ne vom opri din proteste si actiuni radicale", a mai spus Cezar Irimia.

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania si ai altor asociatii reprezentand pacienti cu cancer, copii si adulti, s-au intrunit, sambata si duminica, in Poiana Brasov, cu ocazia celei de-a patra editii a Conferintei Nationale, avand ca scop lamurirea unor probleme grave cu care pacientii cu cancer se confrunta, printre care lipsa tratamentelor uzuale, accesul la monitorizare si la investigatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#bolnavi cancer medicamente Romania, #Ponta premier bani Sanatate, #medicamente ieftine cancer , #medicamente
Comentarii