Cifre ingrijoratoare: Numarul romanilor ucisi de gripa, dublu fata de anul trecut

Joi, 05 Martie 2015, ora 21:55
2532 citiri
Cifre ingrijoratoare: Numarul romanilor ucisi de gripa, dublu fata de anul trecut
Foto: Radio Huancavilca

Numarul deceselor prin gripa confirmate in acest sezon pana in 1 martie este de peste doua ori mai mare fata de cel din perioada similara a sezonului precedent, cele mai multe decese fiind cauzate de virusul pandemic AH1N1, care a aparut in 2009, si nu de tulpina aparuta acum, potrivit medicilor.

Numarul total de decese cauzate de gripa confirmate in acest sezon pana la 1 martie este 23, din care 14 cu virusul A (H1), cinci cu B si patru cu A (H3), virus care, in acest sezon, a circulat avand o tulpina diferita fata de cea din vaccin, dand nastere unor temeri privind eficienta imunizarii.

"Dupa cum se poate vedea, nu virusul usor modificat AH3 de care ne-am temut este cel care a dat cele mai multe forme severe de gripa, ci virusul pandemic A (H1) ", a explicat Adriana Pistol, directorul Centrului National pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

In sezonul anterior, pana la data de 1 martie 2014, au fost inregistrate noua decese confirmate cu gripa, toate cu virus gripal A (H1).

Virusul AH1N1 a fost depistat pentru prima oara la sfarsitul lunii martie 2009 in Mexic. Acesta a cauzat in acel an, la nivel mondial, 18.000 de decese, vorbindu-se de prima pandemie gripala a secolului XXI.

Spre deosebire de virusurile sezoniere, virusul pandemic AH1N1 cauzeaza mai multe sindromuri de dificultati respiratorii acute, chiar si la tineri, explicau atunci specialistii.

In Romania au fost inregistrate in sezonul gripal 2009 - 2010 aproape 7.000 de cazuri gripa cu virusul A/H1N1, iar 122 de persoane au decedat in urma imbolnavirii. In acel sezon au fost vaccinati peste 1.300.000 de romani.

Directorul CNSCBT a spus ca, in acest sezon 2014 - 2015, sunt mai multe cazuri de gripa decat sezonul precedent, dar nu se poate vorbi de forme mai severe.

"Vorbim de mai multe cazuri de gripa, si nu de forme mai severe de boala. Vorbim, de asemenea, de mai multe cazuri de gripa pandemica AH1N1, si nu AH3N2", a mai spus Adriana Pistol.

Managerul Institutului "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, a declarat, la inceputul acestei luni, ca numarul mare de imbolnaviri de gripa din acest sezon s-a datorat refuzului tot mai extins al populatiei de a se vaccina, si nu unor forme mai agresive ale bolii.

Pana la data de 22 februarie, au fost vaccinate antigripal 479.407 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sanatatii. Intr-o prima etapa, au fost achizitionate 500.000 de doze, urmand ca, in cazul in care cererea era mai mare sa fie cumparate pana la 3 milioane de vaccinuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#morti gripa Romania 2015, #vaccin gripa Romania AH1N1 , #medicamente