Criza fara precedent pe piata medicamentelor: Mor oamenii cu zile! Un apel disperat la Merkel si replica Guvernului

Joi, 10 August 2017, ora 08:07
18460 citiri
Criza fara precedent pe piata medicamentelor: Mor oamenii cu zile! Un apel disperat la Merkel si replica Guvernului
Foto: Arhiva Pixabay

In urma cu o saptamana, Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) semnala ca peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piata din 2016 si pana acum si ca alte cateva sute vor disparea de asemeni, fiind inregistrate cu notificare pentru retragere.

ADEM avertiza ca urmeaza o criza fara precedent a medicamentelor, in special a celor pentru boli grave sau rare. Inevitabilul deja se intampla si dovezi sunt in jurul nostru la tot pasul.

Pacientii cu cancer isi cumpara medicamente din tarile vecine

Situatia e foarte grava, disperata, sustine Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

"Medicamentele retrase nu au inlocuitori. Lumea e disperata, majoritatea nu are alternativa terapeutica. Pacientii cu cancer isi cumpara medicamente din tarile vecine - Ungaria, Bulgaria. Aici vorbim despre cei cu bani. Un procent foarte mic isi permite asa ceva, restul mor cu zile", a declarat pentru Ziare.com Cezar Irimia.

Dar cum s-a ajuns in aceasta situatie? Potrivit lui Cezar Irimia, "politica proasta din Romania a facut sa dispara atatea medicamente, mai ales cele compensate si gratuite. Dar nu se mai gasesc nici cele contracost in farmacii, pentru ca nu s-au justificat economic pentru pretul impus".

Efectele politicii populiste a PSD

Concret, autoritatile au promovat ideea ca se urmareste scaderea pretului la medicamente pentru un acces mai facil al populatiei la acestea, atragea atentia ADEM zilele trecute.

In realitate, insa, acest model de calcul este unul nesustenabil, pentru ca s-a ajuns in situatia in care producatorii sa retraga medicamentele de pe piata romaneasca, din cauza pretului prea mic, si sa le vanda in afara, pentru profit imediat.

"Noi am tot incercat de-a lungul timpului... Am tot avut discutii la nivel de minister, legat de cadrul legal, de modificari, de completari, de adus la zi, numai ca nu am avut absolut niciun rezultat concret.

Din toate variantele posibile, asta e cea mai proasta, cu reducerea medicamentelor, pentru ca modelul asta duce la export paralel, care nu poate fi interzis decat pe perioade scurte de timp, dupa care piata europeana e libera. Prin urmare, toate medicamentele ieftine din Romania pleaca la export in alte tari", explica si Dan Cimpoeru, avocat al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

"Personal, am fost la cateva discutii la minister, am propus. Au ramas toate cumva in aer", a spus avocatul pentru Ziare.com. Si acesta denunta varianta "populista" aleasa de autoritati, "care intotdeauna e cea mai proasta".

Nu trebuie sa avem cel mai mic pret din Europa!

Potrivit lui Marius Geanta, presedinte si co-fondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina, "trebuie regandita toata politica de preturi. Nu trebuie sa avem cel mai mic pret din Europa, dimpotriva".

"Politica de preturi e la indemana fiecarui stat membru. Nu ne obliga nimeni ca noi sa avem politica asta cu cel mai mic pret. Chiar nimeni nu ne impiedica sa avem un pret mai mare, adica un pret de catalog, cel public, sa fie mai mare, iar efectiv pretul de achizitie pentru pacientii romani poate fi negociat la un nivel cum e acum de mic.

Dar pretul de lista fiind sus, se preintampina exportul paralel".

Ce date are Ministerul Sanatatii

Situatia e "foarte grava", asa cum o califica Cezar Irimia, fapt aratat de statistici reci, dar care oglindesc fidel realitatea. La call center-ul unde pacientii pot reclama lipsa unor medicamente, call center deschis de Alianta Pacientilor Cronici, se primesc 2 - 3 telefoane pe zi.

Asta, in conditiile in care call center-ul deschis in august 2016 nu a fost promovat foarte mult, dupa cum explica Alin Bujan.

Cei care suna la numarul de telefon 0310808090 anunta mai ales lipsa medicamentelor oncologice.

Primul pe lista este Tamoxifenul, un medicament pentru cancer la san. Lipsesc si Trileptalul, pentru afectiuni neurologice, dar si medicamentele pentru boli cardiovasculare, arata reprezentantul call center-ului.

Multi pacienti au reclamat si lipsa Rivotrilului, un medicament pentru epilepsie si boli neurologice, folosit mai ales in cazul copiilor. Acesta din urma este unul dintre cele 600 de medicamente retrase de pe piata, din cauza pretului prea mic.

Chiar daca celelalte, nominalizate de reprezentantul call center-ului, ar trebui sa se gaseasca in farmacii, realitatea arata altfel din simplul motiv ca acestea pleaca la export paralel, explica Alin Bujan.

Practic, ce face call center-ul este sa raspunda la telefon unui pacient care nu-si gaseste medicamentele si sa afle daca acestea pot fi cumparate de undeva. Sunt sunati distribuitorii, producatorii, iar rezultatul ii este comunicat pacientului.

Uneori, medicamentele pot fi gasite intr-o farmacie uitata, din tara, alteori nu. In orice caz, toate cifrele, toate datele sunt comunicate si Ministerului Sanatatii.

Am contactat si noi ministerul, intreband despre cele trei medicamente mentionate mai sus. Ni s-a transmis ca exista "stocuri considerabile de Tamoxifen la compania Unifarm S.A.".

In ceea ce priveste Trileptalul, ministerul admite ca medicamentul nu se gaseste, dar adauga: "reprezentantii Comisiei de specialitate au informat Ministerul Sanatatii cu privire la existenta unor optiuni terapeutice alternative".

In ceea ce priveste Rivotril, MS sustine ca exista "stocuri considerabile la compania Unifarm S.A".

Interes major pentru exportul paralel

Cezar Irimia sustine ca a propus inca din 2008 ca Romania sa adopte un "pret mediu european, oficial, iar confidential, ceea ce deconteaza statul sa fie negociat la sange".

Acesta atrage atentia ca, "daca in Franta sunt 7-8 distribuitori mari si lati, in Romania sunt peste 500 de autorizatii de distributie, licente de distrubutie, pana si farmaciile fac acest comert, aceasta distributie, ceea ce denota ca e un interes major pentru exportul paralel, acest comert intracomunitar care genereaza profit imediat si substantial".

Si tot in Franta, spune el, sunt peste 8.000 de medicamente inregistrate si de care beneficiaza cetateanul. In Romania sunt inregistrate la jumatate.

"La noi, din motive populiste, s-a dorit sa avem cel mai mic pret la medicamente din UE, ce a facut ca unele medicamente sa nu se mai justifice economic si au fost retrase de pe piata.

Ministerul Sanatatii nu a adus inlocuitori si nici nu asigura continuarea tratamentelor pacientilor", mai spune presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania. Astfel, medicamentele cu preturi mici iau drumul comertului intracomunitar, unde aduc profit imediat.

Apel disperat la Merkel

In Germania, de exemplu, mai spune Irimia, aceste medicamente costa "mai mult decat dublu". O investigatie realizata de presa din Germania a aratat ca 36 de medicamente romanesti pentru bolile cronice, medicamente vitale, ajung pe piata germana, dar aproape ca nu se mai gasesc la noi. Cele mai multe dintre aceste mediacmente sunt pentru cancer, explica Irimia.

De altfel, Alianta Pacientilor Cronici a facut recent un gest disperat. La sfarsitul lunii iulie, i-a trimis o scrisoare cancelarului german Angela Merkel, solicitandu-i ajutorul.

"Scrisoarea este o rugaminte fata de cancelarul Angela Merkel sa faca ceva, cumva, pentru a ne asigura si noua o sansa la viata, sa opreasca acest import din piata romaneasca, pentru ca ne priveaza pe noi, pacientii, de medicamente.

Acest comert intracomunitar este legal, dar dansa ar putea sa recomande sa nu se mai importe din Romania. Am apelat la mila ei pana la urma, pentru ca alor nostri guvernanti nu le pasa de noi, am apelat la compasiune pentru noi", explica Cezar Irimia.

Ministerul Sanatatii are explicatii si planuri

Referindu-se la livrarile intracomunitare, Ministerul Sanatatii mentioneaza ca art. 34-35 din Titlul I al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede "ca intre statele membre sunt interzise restrictiile cantitative la import/export, precum si orice masuri cu efect echivalent, din aceasta categorie facand parte inclusiv medicamentele de uz uman.

Totusi, in cazurile exceptionale prevazute de art. 36, justificate pe motive de protectie a sanatatii si a vietii persoanelor, pot fi luate masuri, cu caracter temporar si proportional, pentru a interzice complet sau partial exportul de medicamente".

Ministerul mai anunta ca, in scopul asigurarii unor stocuri adecvate si continue de medicamente, a adoptat un "mecanism avand doua componente: un sistem electronic de raportare a stocurilor la nivel de tara, regiune si judet si obligatia de serviciu public".

In cadrul sistemului electronic de raportare a stocurilor, unitatile de distributie angro a medicamentelor, importatori, fabricanti autorizati si farmaciile cu circuit inchis si deschis au obligatia sa raporteze zilnic Ministerului Sanatatii situatia privind stocurile si operatiunile comerciale de medicamente, inclusiv distributia in afara teritoriului Romaniei, efectuate cu medicamentele de uz uman din portofoliul propriu.

Ministerul Sanatatii va avea astfel o situatie de ansamblu a stocurilor de medicamente, la nivelul intregii tari, se arata intr-un raspuns transmis de MS la solicitarea Ziare.com.

Suna bine, dar in farmacii nu se simte inca nimic. Medicamentele nu se gasesc, iar pacientii sufera.

In ceea ce priveste obligatia de serviciu public, reglementata prin Ordinul Nr. 269/2017 din 14 martie 2017, privind obligatia de a asigura stocuri adecvate si continue de medicamente, aceasta prevede ca DAPP (Detinatorii de Autorizatii de Punere pe Piata - n.red.) si distribuitorii angro trebuie sa aiba stocuri asiguratoare egale cu rulajul mediu lunar, stabilit pe baza informatiilor colectate prin intermediul sistemului electronic mai sus mentionat.

Totodata, in situatia aparitiei unui nivel national de alerta - scaderea timp de 7 zile consecutive a stocului la nivel national pentru o categorie de medicamente, acestea vor fi introduse pe o Lista temporara de medicamente aflate sub observatie - cu interdictie temporara de livrare intracomunitara si export (prin invocarea art. 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Mai mult, "cu 10 zile lucratoare inainte de efectuarea unei livrari intracomunitare, inclusiv a tranzactiilor intre doua sau mai multe reprezentante ale aceleiasi companii, aflate in tari diferite, DAPP, distribuitorul angro sau farmaciile notifica ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale - n.red.) prin completarea declaratiei pe propria raspundere de respectare a obligatiei de serviciu public", mai arata ministerul.

"Pentru a eficientiza aplicarea prevederilor si a corecta anumite probleme intampinate de la intrarea in vigoare a Ordinului 1345/2016, acestuia i-au fost aduse modificari si completari, cu respectarea procedurii de transparenta decizionala, in prezent fiind transmis la Monitorul Oficial in vederea publicarii.

Totodata, Ministerul Sanatatii are in vedere modificarea Ordinului 269/2017 in scopul clarificarii unor aspecte care sa duca la aplicarea in integralitate a acestuia", se mai arata in raspunsul ministerului.

Ceea ce inseamna ca se fac niste modificari care nu sunt inca in vigoare (fiind abia trimise la MOf) si se mai au in vedere alte masuri si imbunatatiri de sistem. Care sunt si cand se aplica acestea nu se stie.

Pana una alta, la nivel concret, miercuri, premierul Mihai Tudose s-a intalnit cu producatori si distribuitori de medicamente, au declarat surse guvernamentale pentru Agerpres. Ramane de vazut daca macar asa se va rezolva ceva legat de criza medicamentelor, care pune zilnic mii de vieti in pericol.

Citeste si Cutremur in sanatate: Sute de medicamente vor disparea de pe piata. Ce trebuie facut urgent, dar si Despre problemele din sanatate se stia din 2008. De ce nu s-a facut nimic timp de 8 ani? Interviu

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#medicamente retrase piata, #lipsa medicamente cancer farmacii, #call center medicamente lipsa, #medicamente romanesti export, #medicamente romanesti Germania , #medicamente
Comentarii