Editorial: Romania in faza terminala. Dar si Gadea

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 15:56
5608 citiri
Editorial: Romania in faza terminala. Dar si Gadea

Daca incercam sa ne imaginam cum priveste un bolnav de cancer caricatura politica pe care o traim, am putea rezuma totul la faptul ca Puterea manifesta o nemernicie vecina cu nebunia (doar ca aceastei categorii nu i se poate imputa incompetenta), iar Opozitia profita.

Cu nesimtire chiar, dar in fine. Doar nu-si imagineaza nimeni ca daca cei din Guvern isi arata deficientele de management avand sentimentul ca iau nota 10 la Montreal, PSD si PNL vor sta cu strachina de pufuleti in mana in fata televizorului si nu vor suna in emisiuni, plescaind de placere.

Nu contesta nimeni ca firmele de medicamente au castiguri care cracaneaza de mirare orice om obisnuit si este evident ca anuntul retragerii morfinei peste noapte, din cauza taxei clawback, nu reprezinta altceva decat o mostra de santaj rafinat.

In acelasi timp, insa, autoritatile au riscat enorm cand si-au imaginat ca deoarece castiga fabulos de pe piata romaneasca, producatorul de morfina nu va fi credibil daca va anunta ca renunta la ea. A fost pana la urma un joc de-a cacealmaua de ambele parti.

Numai ca latura obiectiva a povestii este tocmai cea subiectiva: pacientii. La ei nu s-au gandit ministrul Sanatatii si seful CNAS cand au decis sa instituie taxa respectiva. Pentru ca daca aveau o farama de discernamant anticipau, imaginau variante de lucru pentru situatii de infruntare la baioneta, faceau stocuri de morfina, iar in momentul unui posibil anunt de retragere de pe piata, firma de medicamente n-ar mai fi avut munitie.

E prea complicat? Nici vorba! De asta ii platim noi pe guvernanti, sa gandeasca, sa administreze, sa prevada cele mai proaste scenarii, pentru a le putea dejuca. Daca ar avea macar un minut de respect pe zi pentru amaratii astia de romani, ar realiza ce consecinte poate avea asupra unui bolnav de cancer perspectiva de a muri in chinuri sau a ramane fara leacul care-i prelungeste viata. Ar sti, daca nu ar fi de o ignoranta criminala, ca in vindecarea acestei maladii are o importanta covarsitoare starea psihica a pacientilor. Ca anumite tipuri de cancer, daca nu chiar toate, se pot agrava din cauza depresiilor. Ca de taria bolnavului de a suporta chimioterapia, de pilda, depinde sansa lui de a ramane in viata.

Dar un politician de top nu-si poate imagina ce inseamna sa ramai fara leacuri. O ruda de politician de top va putea inchiria oricand un avion privat spre singura fabrica unde se produce medicamentul, chiar daca functioneaza in Chile, la Polul Sud, sau pe Marte. Cum sa-si imagineze moartea, cand o poate ocoli?

Si daca ar fi doar sanatatea! Dar mai exista saracia, ghetele copiilor de la munte, lacrimile puilor de om aflati in centrele de plasament - o lume fara chipuri, care nu exista decat in statistici, deci nu respira. Aflata in stadiu terminal.

Sunt tot atatea motive pentru un jurnalist sa fie necrutator. Insa nimic nu justifica ceea ce s-a petrecut in platoul lui Mihai Gadea, unde un om, indiferent ca este seful CNAS sau un hot de gaini, a fost catalogat "nesimtit" si "dobitoc". Iar daca jurnalismul gliseaza spre nivelul urmator, cand moderatorii ii vor lua pe invitati la pumni, nu vi se pare ca Ionel Ganea este de o tulburatoare sfiosenie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#guvern morfina bolnavi cancer, #Mihai Gadea morfina Duta, #taxa clawback Romania medicamente , #medicamente