Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Medic: Jumatate dintre medicamentele oncologice care lipsesc sunt pentru copii

Luni, 04 Februarie 2013, ora 18:06
2219 citiri
Medic: Jumatate dintre medicamentele oncologice care lipsesc sunt pentru copii

Aproape jumatate dintre medicamentele oncologice care lipsesc sunt cele pentru copii, fiind vorba despre produse ieftine, care costa intre sapte si 15 euro si pentru care nu exista tratament alternativ, a declarat prof. dr. Stefan Curescu, de la Spitalul Judetean Timisoara.

"Cele mai mari probleme in aprovizionarea cu medicamente oncologice sunt cele care vizeaza tratamentul copiilor. Sunt medicamente care in Ungaria se vand cu sapte euro, iar in Serbia, cu 15 euro. Din pacate, medicatia aceasta ieftina pentru copii nu are inlocuitori. La adulti, exista tratamente alternative, la copiii, nu. De fapt, criza oncologicelor pediatrice dureaza de doua decenii, iar parintii isi cumpara aceste medicamente. Unii au noroc si sunt ajutati de diverse fundatii, cum este cea din Timisoara", a spus profesorul Curescu, luni, la conferinta "Traim in Europa, dar ne tratam in Romania", organizata in Capitala cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Inpotriva Cancerului.

Cu acelasi prilej, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din Romania, Cezar Irimia, a spus ca pentru pacientul roman, dupa momentul diagnosticarii, cel mai important lucru este accesul la tratament.

"Este de notorietate faptul ca, in Romania, lista medicamentelor gratuite si compensate nu a mai fost actualizata de mai bine de 1.800 de zile. Aceasta inseamna, concret, ca peste 140 de molecule si indicatii noi, dintre care multe destinate tratamentului cancerului, asteapta de aproape cinci ani sa ajunga la pacientii diagnosticati cu cancer si sa-i ajute pe acestia in lupta crunta cu boala. Prin comparatie, conform unui studiu european, intre momentul aprobarii unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului si cel in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, in Belgia se asteapta 392 de zile, in Suedia, 206 zile, iar in Austria, doar 88 de zile", a mai spus Irimia.

Potrivit presedintelui FABC, din acest motiv, se creeaza o discrepanta considerabila intre tratamentele disponibile pacientilor din alte tari europene si cele ale pacientilor romani, dar si o ingradire a drepturilor pacientilor romani la tratamente de ultima generatie. Astfel, a afirmat Irimia, romanii ajung sa fie tratati cu medicamente vechi pentru afectiuni cunoscute, care s-au transformat in boli cronice in multe tari europene, datorita progreselor in tratament.

"In acest moment, la Comisia de Oncologie de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sunt pe listele de asteptare peste 1.000 de bolnavi de cancer. Cu siguranta, nimeni nu isi doreste sa sufere de cancer, dar fiecare dintre noi trebuie sa avem certitudinea ca, in cazul in care ne imbolnavim, vom putea beneficia imediat de un tratament care sa ne salveze sau macar sa ne prelungeasca viata. De aceea, noi speram ca drepturile pacientilor vor deveni o prioritate, mai ales in conditiile in care avem un program national de sanatate care ii protejeaza pe pacientii diagnosticati cu cancer, iar reglementarile care ne privesc vor respecta criteriile transparentei, onestitatii si dreptului la viata al pacientilor romani", a mai spus Cezar Irimia.

"Statul incalca Carta Drepturilor Pacientilor"

Presedintele FABC a mai aratat ca statul roman, prin faptul ca blocheaza accesul terapiilor noi pe lista de compensate, incalca Carta Drepturilor Pacientilor, semnata de toate statele europene inca din 2006. In aceasta se specifica, in capitolul Dreptul pacientilor la calitatea asistentei medicale: "Orice persoana, tinandu-se seama de starea sa de sanatate, are dreptul sa primeasca ingrijirile cele mai adecvate si de a beneficia de cele mai bune terapii si de medicamente cu cel mai bun raport cost/eficacitate. Dreptul la calitatea ingrijirilor implica, de asemenea, dreptul la depistare si la educatie terapeutica, ceea ce necesita o investitie financiara si in mijloace si presupune asigurarea unui numar de specialisti corect informati".

Anual, 75.000 de romani sunt diagnosticati cu o forma de cancer, printre acestia aflandu-se si bolnavi in stadiu avansat, care au nevoie de tratament intr-un timp cat mai scurt, pentru ca sansele lor de supravietuire sa ramana la un nivel macar decent.

"Tratamentul cancerului a evoluat foarte mult in ultimii ani, pentru majoritatea tipurilor de cancer. Exista, insa, si forme de cancer pentru care abia in ultimii ani au aparut imbunatatiri importante in tratament. Spre exemplu, pentru cancerul ovarian, anul trecut a aparut un nou medicament - practic, singurul progres inregistrat in ultimii 15 ani. Din pacate, momentan, medicamentul nu este disponibil pe scara larga pacientelor din Romania, urmare a faptului ca nu este inclus pe lista medicamentelor gratuite si compensate", a explicat prof. dr. Stefan Curescu.

Pentru pacientii care au sansa de a-si putea sustine singuri tratamentul, fara ajutor din partea statului, terapiile noi au permis ca acestia sa poata avea o viata sociala activa, precum si o calitate superioara a vietii.

"Sa astepti la stat e condamnare la moarte"

Adela Rogojinaru, cadru didactic universitar, a povestit drama prin care a trecut dupa ce a fost diagnosticata recent cu melanom metastatic. "Daca in septembrie 2012 nu as fi avut norocul sa fiu ajutata prin finantare caritabila, nu m-as fi aflat astazi in fata dumneavoastra. Am reusit, cu sprijinul unor oameni minunati, sa imi platesc singura tratamentul, fiind un caz fericit si rar in acest sens. Va dati seama ce ar fi insemnat sa astept cinci ani, din acest moment, pentru a avea acces la tratamemtul de care am nevoie? Ar fi fost, practic, o condamnare la moarte. Adresez si pe aceasta cale un apel, atat opiniei publice, cat mai ales organelor si institutiilor indreptatite, sa puna la dispozitia pacientilor cu cancer aceste medicamente noi, pentru ca bolnavii de cancer nu au, din pacate, timp sa astepte", a spus ea.

Rogojinaru a mai spus ca timpul de asteptare pentru solutii medicale, ca si durata de decizie pentru finantarea acestora nu sunt simple acte administrative, ci reprezinta, in realitate, timpul de supravietuire al bolnavului. "Banii pentru tratarea cancerului inseamna vieti salvate sau pierdute. Nu sunt prea multe zone de compromis, nu se poate reveni asupra unui cancer tratat incorect sau tardiv. Accesul bolnavilor la tratamente individualizate ar trebui sa fie neconditionat si imediat", a aratat ea.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#medicamente cancer copii lipsa, #medicamente cancer copii , #medicamente