Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Medicamentele care se vand fara reteta s-au scumpit cu 8%

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 11:05
1678 citiri
Medicamentele care se vand fara reteta s-au scumpit cu 8%
Foto: nasul.tv

Datoriile de un miliard de euro pe care statul le are la plata medicamentelor ii afecteaza pe pacienti. Acest lucru se intampla nu doar in privinta medicamentelor compensate si gratuite, ci si a celor care se dau fara reteta. Acestea s-au scumpit cu 8% in primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2012.

Preturile medicamentelor care se dau fara reteta nu sunt stabilite de Ministerul Sanatatii, asa ca un producator, un distribuitor sau un farmacist poate pune adaosul comercial pe care il doreste. Asa se face ca in ultimii ani preturile acestor medicamente au tot crescut. Cauza este simpla si tine de modul in care este finantat sistemul de vanzare a medicamentelor, relateaza Digi24.

In cazul medicamentelor compensate si gratuite, statul deconteaza retetele la un an dupa ce au fost eliberate in farmacii. Iar in acest moment statul are datorii de un miliard de lei. Pentru a putea supravietui si pentru a face rost de bani cash, actorii de pe piata farmaceutica se bazeaza pe vanzarea acestor OTC-uri, cum se numesc medicamentele care se dau fara reteta.

Datele firmelor care analizeza piata farmaceutica arata ca in primul trimestru din 2013, comparativ cu 2012, preturile acestor OTC-uri au crescut cu 8 la suta, iar valoarea totala a medicamentelor vandute a fost de 480,25 de milioane de lei, in crestere cu 10 la suta fata de 2012.

Ca numar, in primele trei luni s-au vandut 43 de milioane de cutii de medicamente OTC.

Cel mai vandut OTC pe piata din Romania a fost Nurofen, din care s-au vandut 2,4 milioane de cutii, iar cresterea de pret a fost de 2 la suta.

Citeste mai multe despre Medicamentele care se vand fara reteta s-au scumpit cu 8% pe site-ul Digi24.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#scumpiri medicamente fara reteta, #crestere preturi medicamente , #medicamente