Noile retete de la medicii de familie, bete in roate si pentru pacienti, si pentru doctori

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 20:21
6413 citiri
Noile retete de la medicii de familie, bete in roate si pentru pacienti, si pentru doctori
Foto: Romania Tv

Noile retete eliberate de medicii de familie sunt criticate de acestia, ei afirmand ca afectati ar putea fi si pacientii si doctorii.

Astfel, retetele ce vor fi prescrise incepand cu luna februarie, in conformitate cu o directiva europeana, i-au nemultumit pe reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, scrie Mediafax.

"Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si CNAS care modifica formatul retetelor electronice va ingradi si mai mult practicarea medicinei ca profesie liberala, si nu ma refer doar la medicina familiei.

Intr-o profesie liberala, nu poti discuta de o munca normata, limitarea timpilor de consultatie, de o directionare a prescriptiilor, de limitarea dreptului medicului de a alege ce considera ca este cel mai bun pentru pacientii sai, de a restrictiona prescrierile doar pentru anumite specialitati medicale, daca nu sunt in concordanta cu competentele obtinute si cu ghidurile moderne de practica medical", spune Sandra Alexiu, medic si secretar al Asociatiei.

De la 1 februarie, reteta eliberata de medicul de familie va cuprinde o noua sectiune - "Justificare medicala prescriere Denumire comerciala". Aici vor fi mentionate situatiile pentru care medicamentul a fost prescris pe "Denumire comerciala", deci medicii vor trebui sa explice de ce au ales medicamentul prescris daca il vor prescrie pe denumire comerciala, respectiv numele sub care medicamentul se regaseste la raft.

Pana acum, justificarea alegerii unui medicament trebuia sa fie trecuta doar in fisa pacientului sau in registrul de consultatii, iar in prezent va fi implementata si in formularul de reteta.

Medicii sustin insa ca noua reglementare ar putea face ca pacientii sa primeasca medicamente diferite, din aceeasi clasa, de fiecare data cand merg la farmacie, in functie de banii disponibili. Totodata, cadrele medicale cred ca este "o gluma" sa se scrie pe retete justificari pentru alegerea medicamentelor.

Noua indatorire a medicilor de familie: Sa informeze pacientul despre pretul medicamentelor

De asemenea, noul tip de reteta mai contine si mentiunea "Foloseste-ti drepturile! Alege sa fii corect informat! La intocmirea retetei, solicita medicului precizari privind preturile medicamentelor recomandate". Cu alte cuvinte, medicii ar trebui sa cunoasca preturile medicamentelor, care difera de la o farmacie la alta. Insa, incepand cu 1 februarie, in Monitorul Oficial figureaza deja masura potrivit careia doctorii trebuie sa consilieze pacientii in ce priveste pretul retetei eliberate.

"Directiva europeana invocata de fiecare data cand apare o noua idee de 'eficientizare' este, in realitate, un document extrem de flexibil, care permite adaptarea la realitatile nationale, insa este folosita de fiecare data ca nota de fundamentare pentru orice noua aberatie gandita din birouri pentru practicienii din cabinete si spitale.

Mai mult, directiva citata ca referinta - nr. 52/2012 - are rolul specific de a facilita recunoasterea prescriptiilor medicale in orice stat al Uniunii Europene, prin urmare cuprinde o lista de elemente obligatoriu de inclus in orice prescriptie medicala, elemente care permit verificarea autenticitatii documentului si autoritatea emitatorului acesteia", mai sustin reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie.

Nu in ultimul rand, formularul de reteta electronica - dar care este in varianta pe hartie, cunoscuta ca "dublu exemplar" - urmeaza sa cuprinda si numarul de telefon al doctorului, cu tot cu prefixul tarii, dar si adresa de mail, desi directiva europeana prevede ca aceste date se aplica doar retetelor prescrise pentru uzul transfrontalier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#modificari reteta medic familie, #denumire medicament reteta medic, #preturi medicament reteta medic , #medicamente
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Sa-ntelegem ca medicii de familie nu sunt doctori, sau ca doctorii