Opinii: Genele romanilor si realitatea din cabinetele medicale

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 09:07
2302 citiri
Opinii: Genele romanilor si realitatea din cabinetele medicale

Ceva greu de inteles franeaza de ani buni startul unei functionari normale a sistemului de sanatate. Se poate lua gradual istoricul, cu bune si rele, al reformelor dorite de ministrii de pana acum.

Indiferent de culoarea politica, fiecare si-a lasat amprenta atat cat a reusit sa penetreze scutul ridicat de medici, in ansamblul lor, atat cei la apogeul activitatii, cat si cei flamanzi, nou sositi in sistem.

In genele noastre romanesti exista cu siguranta un sindrom al supravietuirii cu orice pret, invocat de fiecare individ atunci cand este reorganizata existenta prin implementarea de noi legi, reguli sau metode.

Aici ajungem si cu medicii: S-a dorit informatizarea evidentei din spitale, totul s-a lovit ca de o stanca de mentalitatea si practicile cu care erau obisnuiti de o viata. Se puneau frecvent intrebari pe la colturi, gen "barfa":

- Cum sa pierzi atat timp pentru a introduce datele din foi pe calculator? - Si n-au facut-o ani buni.

- Cum sa risti sa-ti gaseasca printr-un simplu clic toate magariile facute cu eliberarea medicamentelor pe retete gratuite sau compensate? - Si, au prescris la greu, cele mai scumpe medicamente, fie ca aveau sau nu, justificare.

Si, uite ca dupa cativa ani de Opozitie, mai cu sila, mai cu greata, s-a ajuns ca in anul 2010, printr-un singur clic, codul numeric personal sa apara de zeci de ori intr-o luna la aceeasi farmacie, iar teancul de retete insotite sau nu, de referatul de la casa, sa circule fara pacient, farmacia sa prospere subit, medicul recordman la prescrieri de retete superscumpe sa primeasca un comision, de la firma producatoare prin iesiri occidentale sub masca congreselor.

S-a ajuns ca, dupa controlul Casei de Asigurari, sa fii pus ca manager, in situatia sa aplanezi aprofundarea controlului, abuzurile de sute de milioane ar fi oprite din contul spitalului respectiv, punandu-te in situatia de a nu mai continua activitatea, pana la judecarea si recuperarea pagubei de la medicul vinovat.

Asta este numai una din metodele prin care o parte din medicii, nu prea medici, reusesc sa-si dubleze veniturile, plangandu-se in acelasi timp in gura mare, ca sistemul nu este bine organizat... Genele, bata-le vina, cele de care aminteam mai sus, sunt activate instantaneu si gasim imediat solutia unor "compensatii" prin instaurarea de noi reguli de consultatii, in ambulatoriu, limitate ca numar, dar si ca plata, de contractele cu Casa, insa, foarte stimulative cand banii se primesc cash, neimpozabili, pe sub biroul cabinetului.

Pacientul, fiind constient ca altfel ar putea astepta programarea peste 10 - 12 zile sau poate mai mult, intra in acest joc regizat.

Facem un calcul simplu stiind din povestile pacientilor ca pentru un referat sau pentru o internare in ambulator, piata neagra este cotata intre 50 si 100 de lei, nonsalant, pentru o reteta cuvenita legal, doua vorbe scrise, fiindca asa trebuie, omul in halat alb adauga la cei 2.000 - 3.000 RON salariul lunar, o renta, care crede ca e normal sa o primeasca, de peste 200 - 300 RON zilnic.

Ca si cum ar fi complici la aceasta jecmaneala grosolana, pacientii tac, se complac in continuare si se bucura infantil de rezolvarea unor hartii care li se cuvin oricum si fara sa cotizeze in plic.

Tot genele bata-le vina, numai ca pagubasul este de doua sau de trei ori tot omul de rand, victima tuturor modurilor de a i se lua banii din buzunare ... medicii folosesc genele sa supravietuiasca in formula aducatoare de lux si prosperitate, iar ei, poate 70% din cetateni, uzeaza de gene pentru a supravietuii. Pe spinarea inconvoiata a bolnavului roman, se urca de maine si COPLATA.

O fi bine? Se va termina CANDVA acest cosmar?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#spaga cabinete medicale, #spaga doctori, #spaga retete compensate, #venituri doctori , #medicamente