Pacientii il someaza pe Ponta: Medicamente compensate de la 1 aprilie sau proteste radicale

Joi, 13 Martie 2014, ora 18:03
2423 citiri
Pacientii il someaza pe Ponta: Medicamente compensate de la 1 aprilie sau proteste radicale
Foto: Arhiva

Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) a trimis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta prin care cere intrarea in vigoare de la 1 aprilie a noii liste de medicamente gratuite si compensate, atentionand ca in sens contrar vor demara proteste radicale in tara, dar si in fata Parlamentului European, in luna mai.

"Vom avea o interpelare in Parlamentul European, iar daca lista de medicamente compensate si gratuite nu va intra in vigoare de la 1 aprilie nu ne vom opri doar aici. In Parlamentul European vom merge cu siguranta, este, nu este implementata lista, iar urmatoarele actiuni vor fi proteste in fata Guvernului Romaniei.

(...) dezamagirea este foarte mare, de aceea noi ne-am hotarat ca in luna mai sa tragem un semnal de alarma inaintea europarlamentarelor, sa facem un miting puternic in fata Guvernului si in fata Parlamentului European", a declarat, joi, la Palatul Parlamentului presedintele APCR, Cezar Irimia.

Afla ce medicamente compensate poti lua in 2014 si la ce servicii medicale ai dreptul

In cadrul dezbaterii "Pacientul roman, pacientul european" reprezentantul ministerului Sanatatii, dr. Marius Savu, a spus ca in bolile cronice tratamentele pe care pacientii din Romania le au la dispozitie nu sunt ramase in urma.

El a precizat ca lista de medicamente compensate nu ar trebui actualizata o data la doi ani.

"In momentul in care ai un produs nou care dovedeste ca are un avantaj terapeutic suplimentar, iar economic ti-l permiti, in momentul acela o comisie ar trebuie sa decida ca acel produs sa fie disponibil si in Romania. Eu cred ca asociatiile pacientilor reprezentative ar trebuie sa fie parte a deciziei, nu a consultarii", a mai afirmat Savu.

Lista noua de medicamente compensate - afla de cand

Potrivit documentului trimis catre Guvern, APCR va cere sprijin in demersurile sale celor mai importante ambasade prezente in Romania.

"Suntem 3 milioane de pacienti cronici a caror viata se afla in mainile dvs. (...) Stim ca din punct de vedere administrativ au fost facute, in mod transparent, toate demersurile pentru actualizarea si intrarea in vigoare a noii liste de medicamente compensate (...) asa ca in acest moment este nevoie doar de semnatura dvs, domnule prim-ministru", se arata in scrisoarea APCR.

Cezar Irimia a precizat ca au fost invitati la dezbatere reprezentanti ai Guvernului si ai ministerului de Finante, insa nu au raspuns invitatiei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#lista compensate 1 aprilie, #lista compensate Ponta, #lista compensate proteste Ponta, #pacienti scrisoare Ponta , #medicamente