Peste 40 de farmacii din Bucuresti nu mai elibereaza retete compensate si gratuite

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 15:29
1737 citiri
Peste 40 de farmacii din Bucuresti nu mai elibereaza retete compensate si gratuite
Foto: Arhiva

Peste 40 de farmacii din Capitala nu mai elibereaza retete compensate si gratuite, iar multe dintre ele risca sa se inchida la 1 august, din cauza facturilor neincasate, a declarat, miercuri presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), prof. dr. Dumitru Lupuliasa.

"Problemele majore vor aparea de la 1 august, cand numarul farmaciilor care se vor afla in situatia de a nu mai putea elibera retete compensate si gratuite va creste semnificativ. Principalul motiv pentru care s-a ajuns in situatia de fata este acela ca autoritatile nu respecta termenul de 210 zile pentru plata facturilor. Avem semnale ca si in tara exista mai multe farmacii care nu mai elibereaza retete compensate si gratuite, pentru ca plafonul alocat a fost epuizat, iar o parte dintre aceste farmacii se afla deja la limita", a mai spus Lupuliasa.

La inceputul lunii iunie, reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR) au anuntat ca vor sesiza Uniunea Europeana cu privire la problemele din sistemul sanitar romanesc, care ar fi provocate, in opinia lor, de "lipsa totala de guvernare" a acestui domeniu.

"Jumatate de an, am a batut la usa guvernului aratand situatia dramatica a bolnavilor cronici care isi iau medicamentele cu sincope mari si a farmaciilor care nu mai pot elibera medicamente pentru ca dau faliment, cu facturi neincasate la sertar de sute si sute de milioane de euro", au afirmat reprezentantii CFR, care au dat ca exemplu cei 130 de milioane de euro neincasati pentru retete eliberate bolnavilor de cancer si diabet.

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa micsoreze, de la 1 august, pretul de decontare a peste 1.400 de medicamente care se acorda bolnavilor in cadrul programele nationale de sanatate, astfel incat sa le poata asigura unui numar cat mai mare de pacienti.

Medicamentele, incluse pe asa-numita lista C2, sunt necesare tratamentului unor boli cronice si corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale.

Masura este cuprinsa intr-un proiect de ordin aprobat de ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Conform proiectului, Ministerul Sanatatii intentioneaza modificarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi sa poata fi sustinuta, in continuare, de catre autoritatile sanitare.

"Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile.

De exemplu, in anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% fata de 2008, iar in 2010 cu 26 % fata de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scaderea pretului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse in programele nationale de sanatate, astfel incat sa le putem asigura pentru un numar cat mai mare de pacienti", a declarat Cseke Attila.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#medicamente compensate bucuresti, #farmacii bucuresti , #medicamente