Producatorii de medicamente nu sunt de acord cu noua taxa clawback

Vineri, 24 August 2012, ora 19:38
2165 citiri
Producatorii de medicamente nu sunt de acord cu noua taxa clawback

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice respinge noua taxa clawback, aprobata joi, si afirma ca Guvernul "continua sa ignore propunerile producatorilor si revine la formula anterioara - inechitabila, imprevizibila si aspru criticata, inclusiv de catre FMI".

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) afirma, intr-un comunicat, ca in acest context, sute de medicamente cu pret accesibil, utilizate de 70 la suta din pacientii romani, risca sa dispara de pe piata. De aceea, APMGR cere scoaterea de sub incidenta taxei clawback a medicamentelor sub 30 de lei la pret de producator.

"Noua formula de taxa clawback adoptata de Guvern reprezinta in continuare o povara fiscala prea mare si inechitabila pentru sectorul de medicamente generice. Dupa mai multe luni de discutii cu reprezentantii industriei farmaceutice, Guvernul Romaniei a decis sa modifice mecanismul de aplicare al taxei clawback intr-o varianta care pastreaza deficientele majore ale mecanismelor anterioare", se arata comunicatul APMGR.

Potrivit asociatiei, chiar daca Guvernul a eliminat din formula de calcul cuantumul TVA, producatorii de medicamente vor fi in continuare obligati sa plateasca o taxa pentru veniturile intregului lant de distributie (care include adaosurile practicate de distribuitori si farmacii).

Apoi, spun producatorii, suma de referinta in baza careia se aplica formula nu reprezinta consumul real de medicamente din anul anterior.

"Noua varianta de taxa clawback ignora propunerile transmise de producatorii de medicamente generice, iar reducerea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil si distrugerea industriei farmaceutice locale este inevitabila. Guvernul continua sa nu isi respecte angajamentele asumate prin programul de guvernare de sprijinire a industriei de medicamente generice, ci dimpotriva dezavantajeaza din nou acest sector, prin noua forma a taxei clawback", a declarat directorul executiv al APMGR, Laurentiu Mihai, citat in comunicat.

Potrivit APMGR, producatorii de medicamente cu pret accesibil resimt mult mai puternic impactul negativ al taxei clawback, in conditiile in care aceasta include si marjele distribuitorilor si farmaciilor. Din cauza mecanismului de stabilire a pretului la medicamente in Romania, sustin producatorii, aceste marje au o pondere semnificativ mai mare in cazul medicamentelor generice comparativ cu cele inovatoare.

Ce spun asociatiile pacientilor

Si asociatiile pacientilor atrag atentia ca taxa clawback a limitat deja accesul romanilor la tratament si cer Guvernului sa ia rapid masuri.

"Taxa clawback a creat deja multe probleme pentru pacientii din Romania, in conditiile in care mai multe medicamente au disparut de pe piata. Consideram ca taxa clawback este aplicata in mod inechitabil, ajungand sa pedepseasca in final tot pacientul, prin delistarea medicamentelor ieftine si limitarea accesului la tratament. Guvernul ar trebui sa ia masuri rapide, pentru ca, in Romania, tot mai multe persoane mor din lipsa medicamentelor, pe care nu isi mai permit sa le cumpere", a declarat presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia.

Guvernul a aprobat o noua formula de calcul a taxei clawback, redusa cu aproximativ 10% si aplicata incepand cu 1 octombrie, precum si un mecanism de regularizare a arieratelor in vederea asigurarii eficiente a medicamentelor in spitale, a anuntat ministrul Finantelor, Florin Georgescu.

Noua formula de calcul este prevazuta intr-o orodnanta aprobata joi de Guvern.

"Se reglementeaza modul de functionare, modul de stabilire, modul de plata, regularizarile - pentru ca sunt sume neplatite de prin anii 2009-2010 - si aducerea la zi a acestor decontari dintre agentii economici care comercializeaza, comerciantii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sanatate s.a.m.d., ceea ce va permite fluidizarea aprovizionarii cu medicamente a unitatilor sanitare, pe de o parte, pe de alta parte, efectuarea de decontari in mod ritmic catre agentii economici furnizori de medicamente, producatori sau comercianti si, de asemenea, reducerea arieratelor, reducerea platilor restante ale statului catre acesti furnizori de medicamente", a spus Georgescu.

Ministrul Finantelor a apreciat ca noua formula de calcul a taxei va reduce cuantumul acesteia de la aproximativ 30% la 20%.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#producatori medicamente taxa clawback, #formula calcul taxa clawback, #taxa clawback medicamente , #medicamente