Risc de epidemie de rujeola in Romania (Video)

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 18:49
2909 citiri
Risc de epidemie de rujeola in Romania (Video)
Foto: Hepta.ro

In Romania ar putea debuta o epidemie de rujeola, judetul Arad confruntandu-se cu cel mai mare risc din acest punct de vedere, a declarat, luni, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, prezenta la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizata de grupul parlamentar PSD.

"Pentru ca am avut oportunitatea, pe datele pe care le avem, sa facem niste prognoze, pot sa va informez - si puteti vedea pe harta de risc - ca ne aflam din nou in fata unui risc major al unei alte epidemii de rujeola, incepand in mod deosebit din zona de vest a tarii, in judetul Arad, unde e riscul cel mai mare", a precizat ea.

Adriana Pistol a mentionat ca in perioada 2011-2012 peste o mie de persoane din Romania au fost afectate de rujeola, iar 13 copii si-au pierdut viata.

Costurile de spitalizare generate de cele mai recente epidemii de rujeola si rubeola au fost de peste 13 milioane de dolari. Adriana Pistol a adaugat ca rubeola este mult mai usoara din punct de vedere clinic decat rujeola, dar ultima epidemie s-a soldat cu peste 50 de sindroame rubeolice congenitale, determinand malformatii cardiace si auditive grave in cazul unor copii.

"Daca ne gandim la pojar, simplul pojar, despre care multa lume spune: 'Pai si ce? Un pojar... faci cateva bubite, faci de doua ori febra, si ce daca?', fara sa luam in calcul encefalita, pneumonie si toate celelalte complicatii pe care pojarul le poate da. Am avut evolutii semnificativ mai scazute dupa introducerea vaccinarii, iar la pojar vaccinarea trebuie sa se petreaca intr-un procent de peste 95%, dat fiind ca vorbim despre o boala de o mare-mare contagiozitate. Ea se transmite foarte usor, ca fulgerul. Cu toate acestea, pe fondul scaderii acoperirii vaccinale, observati deja niste varfuri pe care am inceput sa le avem", a completat ea.

Adriana Pistol a declarat ca au inceput sa apara tot mai multe cazuri de tuse convulsiva la copiii nevaccinati din Romania, uneori cu forme severe de imbolnavire.

Proiectul de lege privind vaccinarea va fi inaintat Parlamentului intr-o saptamana sau doua, a anuntat, luni, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, prezent la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#risc epidemie rubeola Romania, #Romania risc epidemie , #medicamente