Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romanii, loviti de isteria medicamentului anti-radiatii - Reportaj Ziare.com

Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 19:05
9046 citiri
Romanii, loviti de isteria medicamentului anti-radiatii - Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Isteria radiatiilor provenite din Japonia i-a cuprins si pe romani, care au luat cu asalt farmaciile, in cautarea leacului minune - tabletele de iodura de potasiu.

Farmacistii, in schimb, te privesc ca pe-un traficant de droguri si spun ca n-au avut niciodata asa ceva in stoc. Intuiesc ei totusi o afacere profitabila si fac comenzi.

Pe de alta parte, specialistii asigura ca radiatiile de la Fukushima n-au ajuns in Romania, iar medicii subliniaza ca achizitionarea pastilelor este inutila.

Isteria Fukushima, in centrul Bucurestiului

In centrul Capitalei, pe usa unei farmacii, sta lipit un afis pe care scrie, cu litere de-o schioapa, "program non-stop". Mai jos, cu litere verzi si mici, o hartie anunta un alt program: "deschis 9:00-22:00".

Inauntru, te intampina un miros intepator de clor. Farmacistei ii piere imediat zambetul cand aude "iodura de potasiu". "N-avem", raspunde sec si priveste suspicios peste ochelarii care ii acopera jumatate de fata. Pare foarte hotarata sa puna capat discutiei, insa "Unde as putea gasi?" declanseaza o serie lunga de reprosuri si mustrari.

"N-avem de cativa ani, de cate ori sa mai spun? Ai reteta? Stii ca se elibereaza doar cu prescriptie medicala? Iod se gaseste si in suplimentele alimentare, care se iau pentru cresterea imunitatii. Iod se gaseste si in alimente", spune raspicat femeia. Venele gatului i se umfla in timp ce puncteaza ca automedicamentatia cu iodura de potasiu poate duce la intoxicare.

In stanga, femeia de serviciu, o tanara de vreo 25 de ani, imbracata intr-un halat albastru, lustruieste vitrinele cu produse cosmetice. Bate energic cu piciorul in podea, probabil tinand ritmul unei melodii pe care o aude in castile ascunse sub buclele care ii acopera urechile. Se opreste cand farmacista incepe sa gesticuleze larg, baga carpa prafuita in buzunarul halatului si isi scoate castile.

De la farmacista aflu, intr-un final, ca "doar la Cernavoda se gaseste iodura de potasiu". Multumesc si dau se plec. Femeia de serviciu ma trage usor de maneca. "Pe Vasile Lascar se gaseste. Am luat eu, 9 lei am dat, da' erau unele si mai scumpe". Se ofera chiar sa-mi deseneze o harta, dupa ce-mi da ca punct de orientare o covrigarie.

Panica norului radioactiv, vanzari mai mari in farmacii

Nu gasesc covrigaria-reper. In schimb, si pe Vasile Lascar sunt farmacii cu duiumul. Aceeasi situatie insa peste tot: s-au facut comenzi "pentru ca asta ar creste vanzarile", dar depozitele sunt goale.

"Ai nevoie de iodura de potasiu doar daca intentionezi sa pleci intr-o calatorie in Japonia, iar consumul pastilei cu iod se justifica doar in cazul in care apare riscul de a faca cancer tiroidian", explica angajata unui lant farmaceutic.

Pe de alta parte, o femeie trecuta de 50 de ani imi vorbeste, din spatele tejghelei unei farmacii din Drumul Taberei, despre riscurile consumului de iodura de potasiu. "E vorba de efecte secundare, de la palpitatii, stare de greata si voma, pana la iritabilitate si tulburari gastrice ori diaree". Se asigura ca am inteles ca "nu este recomandata iodura de potasiu daca suferi de boli ale pielii, precum dermatita herpetiforma, boli renale ori afectiuni tiroidiene".

Pericol nuclear in Japonia: Autoritatile romane spun ca iodura de potasiu nu ajuta

Se ridica apoi pe varfuri si ia de pe raft o cutie. Platesc 8.75 de lei pentru medicamentul care a creat atata isterie-n farmacii. Desfac prospectul si incerc sa silabisesc instructiunile: "Indicatii: profilaxia si tratamentul curativ al gusii, actinomicoza, arterioscleroza. Contraindicatii: Tuberculoza pulmonara, adenom toxic, sensibilizari la iod".

Romanul, iodura de potasiu si sarea de bucatarie

Pe holul in care asteapta pacientii doctorului Liviu Stefanescu, de la Centrul de Sanatate Psiho-Medica, sta, disciplinat, un batran septugenar. Rasfoieste pliantele si foloseste ochelarii pe post de lupa. Priveste, din cand in cand, la ceasul de pe perete. Intreb ce stie de iodura de potasiu. "Adica sarea de bucatarie?", raspunde bucuros ca a gasit un partener de discutie si pare dezamagit cand afla ca nu e acelasi lucru.

Dupa cateva lamuriri suplimentare, isi aminteste ca a vazut ceva la televizor. "De la Cernobilul ala de la japonezi. Da spune si tu, ce treaba are Romania cu Japonia? Tu stii unde-i Japonia asta? Hat, departe, la cuca macaii. Mor eu inainte sa ajunga radiatiile la noi. Nu mi-am luat anul trecut masca de gripa si uite ca n-am avut nimic", adauga batranelul.

Ce spun specialistii

De cealalta parte a usii, doctorul Stefanescu imi explica prospectul medicamentului pe care tocmai l-am cumparat.

"Ai dat banii degeaba. Eficacitatea tabletelor este maxima daca administrarea se face operativ, pe cat posibil inaintea aparitiei emisiei radioactive cu doua ore ori in primele sase ore ale expunerii la emisia radioactiva, cel tarziu", precizeaza medicul.

Administrarea tabletelor, spune Liviu Stefanescu, previne absorbtia de catre glanda tiroida a iodului radioactiv, mareste rata de eliminare a lui si reduce riscul de cancer tiroidian. Totusi, adauga medicul, "ne dereglam hormonal... preventiv, cand nici nu e cazul".

Mai mult, consumul in exces al tabletelor de 9 lei poate pune sanatatea in pericol. Nu este nicidecum recomandat celor care au alergie la iod, celor care sufera de afectiuni renale ori boli de piele.

"Efecte secundare? Dereglari ale glandei tiroide, dureri abdominale, diaree si probleme cardiace. Daca pacientul exagereaza, supradozajul duce chiar la deces", a repetat medicul ce-au zis si farmacistele, criticand vehement "automedicamentatia dupa ureche".

Si Teodor Chiric, membru in conducerea Forumului Atomic European a asigurat ca Romania nu este afectata de radiatiile care provin de la centrala Fukushima, iar consumul de iodura de potasiu este nejustificat.

"Ce a ajuns deasupra Europei nu are absolut niciun efect asupra sanatatii. Concentratia emisiilor radioactive s-a diminuat, perioada de radioactivitate a iodului 131 fiind de doar 8 zile. Nu exista niciun risc in Romania. (...) Explozia de la Fukushima ramane insa o afacere banoasa pentru cei care speculeaza si scot bani frumosi din vanzarea iodurii de potasiu", a declarat specialistul pentru Ziare.com.

Ministerul Sanatatii: Consumul de iod, inutil

Si reprezentantii Ministerul Sanatatii au subliniat, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca achizitionarea tabletelor de iodura de potasiu din farmaciile cu circuit deschis este inutila, intrucat acestea nu contin iod suficient pentru blocarea tiroidiana, existand si riscul intoxicatiei voluntare.

Mai mult, se puncta in document, "exista persoane pentru care terapia este nerecomandata, iar consumul de tablete fara indicatia medicului comporta riscuri prin reactii adverse nedorite si intoxicatie 'voluntara' cu iod".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#iodura potasiu isterie, #iodura potasiu farmacii, #iodura potasiu contraindicatii, #iod radioactiv fukushima , #medicamente