Seful CNAS: Facem directie antifrauda cu experti MAI, ANAF, procuratura Interviu

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 09:30
4312 citiri
Seful CNAS: Facem directie antifrauda cu experti MAI, ANAF, procuratura Interviu

Directorul Casei Nationale de Sanatate, liberalul Cristian Busoi, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre principalele proiecte pe care le are in fruntea acestei institutii - cardurile de sanatate, stoparea fraudei din sistem si rezolvarea problemei citostaticelor pentru bolnavii de cancer.

Busoi spune ca va infiinta o directie antifrauda cu atributii extinse si va recruta pentru aceasta oameni specializati in lupta cu ilegalitatile, din cadrul Ministerului de Interne, Fiscului si procuraturii.

Despre cardurile de sanatate, liberalul sustine ca anul viitor vom avea un sistem functional, care va ajuta si la rezolvarea mai buna a problemelor de sanatate ale pacientilor, dar si la economisirea banilor publici.

Busoi promite si rezolvarea problemei citostaticelor pentru bolnavii de cancer, atat prin revederea protocoalelor terapeutice prin care se prescriu multe tratamente scumpe, dar si prin alocarea unor fonduri pentru bolnavii de pe listele de asteptare.

Citeste interviul acordat Ziare.com de Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate:

Ati tinut, recent, o conferinta de presa, in care ati vorbit despre principalele directii in care vreti sa duceti CNAS. In privinta introducerii cardurilor de sanatate, in cat timp credeti ca se va finaliza distributia catre populatie?

Noi trebuie sa producem pana la sfarsitul anului 7,5 milioane de carduri, productia lor se va finaliza in cursul anului viitor.

Ca distributie, nu pot sa estimez in acest moment, dar, daca vom gasi intelegere in cadrul medicilor de familie - lucru care e precizat in legea 95 - vom putea realiza distributia intr-un timp relativ decent ca intindere, asta insemnand ca anul viitor sistemul sa fie functional.

Care sunt principalele avantaje ale cardului?

Va fi un instrument foarte important pentru transparenta, pentru eficientizare, pentru reducerea zonei gri din sanatate. Vom avea o evidenta mult mai clara a prestatiilor medicale, a circuitului pacientului. Pe zona de farmacii, laboratoare, lucrurile vor fi mult mai usor de urmarit pentru sistem.

Cele mai importante avantaje sunt pentru pacient, pe card vor fi inscrise informatii importante, care in caz de accident sau situatie extrema pot ajuta personalul medical cu informatii esentiale - grupa sanguina, RH, boli majore de care sufera si informatii esentiale.

Va aduce si o imbunatatire a cheltuirii banului public?

Va aduce imbunatatirea si eficientizarea cheltuirii banului, pentru ca toate

zonele acestea de retete sau analize care nu sunt asigurate sau nu mai sunt printre noi, tot ce inseamna cheltuieli nejustificate la nivelul unor furnizori de servicii medicale vor fi eliminate si vom avea mai multi bani pentru medicii care isi fac treaba.

Am vazut ca veti infiinta si o directie antifrauda - ati evaluat cat se pierde prin fraude in sistem?

Directia antifrauda e un alt proiect major pe care mi-l propun, va fi o structura mult mai eficienta, mai extinsa, cu o larga autonomie in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Nu am o estimare foarte clara despre ce inseamna frauda, as face speculatii, dar din ce am vazut din mai multe analize, este una substantiala.

In ce mod va actiona aceasta directie, cum va controla frauda?

In primul rand, vorbim de un personal mai numeros si mai bine pregatit. Speram sa aducem prin detasare sau concurs persoane care au experienta in zona Ministerului de Interne, a ANAF, a procuraturii. De asemenea, metodologia va fi mult mai clara, va trebui sa modificam si legea.

Acum, ceea ce se controleaza, daca se controleaza, e daca s-au efectuat sau nu serviciile medicale, dar nu se intra in mecanismele profunde ale pagubei, ale tratamentelor nejustificate, ale felului in care apoi furnizorii folosesc banii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Prin urmare, va trebui sa extindem atributiile, numarul si autonomia.

Spre exemplu, corpurile de control de la nivelul judetelor vor depinde de Directia Nationala, nu de seful local al Casei, care are anumite sensibilitati fata de diversi furnizori.

Ati anuntat si ca vreti sa eliminati lista de asteptare pentru citostatice, cum veti reusi lucrul acesta?

In acest moment, avem aproximativ 5.200 de pacienti in tratament si mai avem o lista de asteptare de 1.200 de dosare, de aproape 3 luni.

Sunt 2 metode - in primul rand, trebuie sa revedem protocoalele terapeutice si sa vedem in ce masura tot ceea ce se trateaza pe medicamente foarte scumpe, aprobate de comisia de la Casa Nationale, sunt justificate.

Pe de alta parte, din actualul buget trebuie sa redistribuim niste sume pentru a acoperi costurile celor de pe lista de asteptare. Cred ca e un proiect fezabil.

Ce probleme mai sunt cu citostaticele?

Exista probleme de aprovizionare, care sunt gestionate foarte bine de Ministerul Sanatatii, nu e treaba Casei Nationale, dar nu sunt probleme cu citostaticele mai scumpe, ci cu medicamentele din zona genericelor, care, din pacate, uneori nu sunt aduse din motive strict comerciale.

E adevarat, si comertul paralel a creat niste probleme, poate fi o vulnerabilitate si pentru medicamentele mai scumpe, dar, dupa semnalele pe care le am din piata, in acest moment lucrurile sunt sub control.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Cristian Busoi CNAS antifrauda, #CNAS criza citostatice, #Cristian Busoi CNAS carduri sanatate , #medicamente