Taxa clawback ne poate lasa fara medicamente compensate

Marti, 29 Mai 2012, ora 00:06
2419 citiri
Taxa clawback ne poate lasa fara medicamente compensate

Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) vor retrage medicamentele compensate si gratuite de pe liste, daca Guvernul nu va revizui taxa clawback, considerata nesustenabila.

Potrivit ARPIM si APMGR, desi discutiile din luna mai cu Ministerul Sanatatii si cu Ministerul Finantelor, generate de interventia publica a premierului Victor Ponta in prima zi dupa investire, au fost transparente si constructive, nu s-a ajuns la o solutie pentru suspendarea obligatiilor de plata aferente trimestrului I din 2012 si pentru revizuirea taxei clawback.

Continuarea impunerii taxei in forma actuala va avea consecinte sociale si economice deosebit de grave, sustin ARPIM si APMGR, care cer public implicarea premiului Ponta, a ministrului de Finante, Florin Georgescu, a ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si a celui delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, pentru solutionarea situatiei create in trecut, dar cu efecte devastatoare in viitor, au anuntat reprezentantii celor doua asociatii.

"Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul I al anului 2012 sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti.

Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligatiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate", a declarat presedintele APMGR, Dragos Damian.

La randul sau, presedintele ARPIM, Regis Lhomme, a precizat ca, in acest moment, rezolvarea problemei legata de taxa clawback sta in mana Guvernului, companiile neputand suporta sumele cerute.

"In ultimele trei saptamani, am avut discutii cu reprezentantii Guvernului in care am explicat pe larg consecintele unei taxe atat de mari. Desi Ministerul Sanatatii a inteles situatia critica cauzata de principiile gresite ale taxei clawback, nu s-a gasit inca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. In acest moment, este de datoria noastra sa semnalam iminenta unei crize fara precedent si este responsabilitatea statului de a rezolva aceasta criza generata si agravata pe parcursul ultimilor ani.

Producatorii internationali doresc sa sprijine si pe viitor Guvernul pentru mentinerea medicamentelor pe piata, insa cer solutii de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sanatate si o schimbare radicala a principiilor taxei de clawback, astfel incat ea sa reprezinte un element de control echitabil al pietei, si nu unul de blocare a acesteia.

Conditiile actuale ale taxei clawback elimina orice garantie ca membrii nostri isi vor putea mentine activitatea la acelasi nivel de implicare in Romania. Credem ca daca vom fi auziti cel putin acum, in al doisprezecelea ceas, lucrurile se mai pot indrepta", a explicat Lhomme.

Principiul taxei clawback este asigurarea controlului pietei farma, nu a deficitului de 3,36% care nu poate fi sustenabil, mai spun producatorii. In opinia acestora, aplicarea taxei clawback in formula actuala si la nivelul actual ar putea avea consecinte negative si ireversibile asupra intregului sistem de sanatate.

Plata acestei taxe, spun cei de la ARPIM si APMGR, ar obliga companiile farmaceutice sa restranga productia sau importul de medicamente existente pe lista de produse compensate si sa isi reduca personalul, pentru limitarea costurilor.

Companiile avertizeaza ca exista si riscul intrarii in insolventa a unor producatori locali de medicamente sau retragerea de pe piata locala a unor producatori internationali.

Neplata acestei taxe de catre un producator va aduce cu sine, conform legii, eliminarea tuturor medicamentelor acelui producator din lista de medicamente compensate si gratuite. "Toate acestea vor avea efecte negative in special pentru pacienti, care vor fi obligati fie sa recurga la alte scheme de tratament, fie sa isi cumpere din banii proprii medicamentele de pe alte piete europene unde acestea sunt disponibile", a explicat Sorin Popescu, coordonator grup comunicare ARPIM.

Potrivit producatorilor, cauzele principale ale acestei suprataxe excesive de aproape 35% pe suma rambursata sunt: evaluarea gresita in bugetul de medicamente a consumului real de medicamente in 2011 (5,7 miliarde lei, fata de un consum real de 6,8 miliarde lei); impunerea unei formule de calcul a taxei care nu are echivalent in Uniunea Europeana privind acoperirea integrala a deficitului, includerea in baza de calcul a TVA, precum si a adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor; utilizarea in baza de calcul a unor date eronate furnizate de CNAS.

Companiile membre ARPIM si APMGR propun guvernului considerarea pretului de productie ca baza de calcul, eliminandu-se din aceasta adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor, precum si TVA. Ei mai cer calcularea taxei in raport cu bugetul total cheltuit pentru medicamentele compensate in anul precedent, asigurarea transparentei datelor folosite de CNAS pentru calculul taxei si auditarea felului in care acestea se obtin, precum si plata taxei dupa incasarea banilor datorati de statul roman producatorilor de medicamente.

In acelasi context, companiile membre ARPIM si APMGR spun ca vor sprijini orice efort al autoritatilor pentru crearea unui cadru legislativ si administrativ in domeniul sanatatii care sa imbunatateasca in mod real accesul propulatiei la medicamente, in conditii de eficienta a cheltuielilor bugetare si de evitare a distrugerii industriei farmaceutice.

Organizatiile de pacienti, dar si farmacistii si medicii, sustin revendicarile companiilor.

Reprezentantii asociatiilor de pacienti sunt hotarati ca bolnavii sa iasa in strada daca vor ramane fara medicamente, pentru ca "oricum nu mai au nimic de pierdut".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#medicamente gratuite, #taxa clawback , #medicamente