The Economist, despre criza citostaticelor din Romania

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 11:04
3540 citiri
The Economist, despre criza citostaticelor din Romania
Foto: Reuters

Mii de pacienti romani bolnavi de cancer se lupta in fiecare zi sa obtina medicamentele de care depinde viata lor, iar tara s-a confruntat cu un deficit acut de citostatice, in ultimii doi ani, pe masura ce peste 20 de tipuri de medicamente, in special cele ieftine, sunt foarte greu sau imposibil de obtinut.

Saptamana trecuta, Guvernul si-a dezvaluit bugetul pe anul 2013, care insa nu include nicio dispozitie aparte pentru a rezolva deficitul de citostatice.

Ponta, despre criza citostaticelor: E vina mea, solutii se puteau gasi de acum 2 luni (Video)

Confruntat cu o puternica presiune publica, prim-ministrul Victor Ponta a spus, la doua zile dupa anuntarea bugetului, ca va imprumuta 800.000 de euro din Trezorerie, catre UNIFARM, compania de stat responsabila pentru achizitia si distributia medicamentelor catre institutiile medicale de pe tot cuprinsul tarii, aminteste The Economist.

Acesti bani ar ajuta UNIFARM sa cumpere de pe pietele externe medicamentele care lipsesc in prezent din spitale, companiile straine cerand plata in avans, care de obicei trebuie facuta in mai putin de 30 de zile. Distributia a fost insa blocata deoarece, in multe cazuri, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a intarziat platile cu mai mult de 200 de zile.

Circuitul citostaticelor in sistemul medical romanesc

Alocarea de bani UNIFARM-ului nu va rezolva insa problema. Din cauza birocratiei si reglementarilor divergente, sistemul de sanatate din Romania este haotic.

"Problema nu sunt banii, cele mai multe dintre medicamentele impotriva cancerului care lipsesc sunt foarte ieftine. Problema o reprezinta cei care sunt responsabili de furnizarea acestor medicamente", a spus un oncolog bucurestean, sub protectia anonimatului.

Guvernul aloca fonduri pentru citostatice

UNIFARM nu este singura agentie care cumpara medicamentele. Sunt multi alti distribuitori privati care castiga licitatiile din cauza ca ofera preturi foarte mici. Insa, dupa cateva luni, acestia sunt incapabili sa mai furnizeze medicamentele, asa ca blocheaza distributia.

"Cine sunt oamenii care stau in spatele acestor mici companii? Unele apar a fi inregistrate intr-un apartament. Sunt legale? Daca nu reusesc sa furnizeze medicamente ieftine pe piata, de ce nu ii pedepseste nimeni?", intreaba oncologul.

Spre exemplu, la Institutul Oncologic Bucuresti, unele medicamente, precum Bleomycin sau Cisplatin, lipsesc deoarece compania care trebuia sa le furnizeze nu a respectat contractul.

Pacientii incearca sa-si procure citostaticele pe cont propriu

In timp ce doctorii si managerii spitalelor sunt depasiti de situatie, pacientii suferinzi de cancer se zbat sa obtina medicamentele pe cont propriu, chiar daca sunt indreptatiti sa le primeasca gratuit. Unii romani care calatoresc deseori in Europa de Vest cumpara aceste medicamente si le trimit acasa prietenilor sau rudelor bolnave.

"Daca te duci la spital si ceri un citostatic, iti spun ca nu a mai ramas deloc, insa daca dai o spaga persoanei potrivite, citostaticul apare din senin. De aceea, unii oameni mor si unii oameni nu mor in Romania. Totul este despre bani", spune Marius, care a fost diagnosticat cu cancer testicular, vara trecuta.

Deficitul de medicamente, si din cauza exporturilor

Deficitul de medicamente a fost agravat de exporturile paralele, estimate la circa 20 la suta pentru unele medicamente. Unele dintre acestea, inregistrate in Romania (care are cel mai mic pret al medicamentelor din Uniunea Europeana), sunt revandute in tarile occidentale precum Germania, unde preturile sunt semnificativ mai mari.

O parte din aceasta problema poate fi rezolvata si la Bruxelles. Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, "exista o diferenta intre situatia in care statul asigura terapii si tratamente pentru pacientii bolnavi de cancer si ce se intampla la nivel european, care are legatura cu achizitia unor medicamente care nu mai sunt atractive pentru producatori si distribuitori".

Criza financiara a pus companiile farmaceutice sub presiune morala sa mentina productia de medicamente pentru a evita o criza a sanatatii. Chiar si asa, unele companii producatoare de medicamente au abandonat productia de citostatice ieftine folosite la scara larga din cauza ca nu erau destul de profitabile.

Situatia s-a inrautatit in Romania, comparativ cu celelalte state membre UE, din cauza ca sistemul de sanatate al tarii este subfinantat, foarte corupt, iar reglementarile in domeniul medicatiei sunt inadecvate. Statul nu a stabilit niciodata un plan de rezerva pentru criza medicamentelor, pentru a evita sa depinda in intregime de companiile farmaceutice, incheie The Economist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#criza citostatice spitale Romania, #lipsa citostatice pacienti romani, #The Economist criza citostatice Romania , #medicamente