Tratamentele unor pacienti de la "Matei Bals" risca sa fie modificate - vezi motivul

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 14:45
1149 citiri
Tratamentele unor pacienti de la "Matei Bals" risca sa fie modificate - vezi motivul
Foto: Evenimentul Zilei

Mai multi pacienti ai Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala au declarat ca farmacia spitalului a ramas fara o parte dintre medicamentele necesare, motiv pentru care medicii curanti sunt nevoiti sa le schimbe partial schema de tratament.

"Din cele doua medicamente care mi se elibereaza lunar, unul exista, iar altul, nu. De la camera unde se elibereaza medicamentele mi-au spus ca ori vorbesc cu medicul curant sa imi modifice schema de tratament, ori iau doar unul si, daca mai am o rezerva de pastile acasa, sa mai astept, ca alta solutie nu exista. Este greu ca, dupa ce organismul s-a adaptat la anumite medicamente, sa le schimbi dintr-o data", a spus unul dintre pacienti.

La randul lor, reprezentantii spitalului au precizat ca exista unele probleme cu anumite medicamente, insa situatia va fi remediata in cateva zile, pentru ca ar fi fost facuta comanda pentru completarea stocului.

"In urma discutiilor pe care le-am avut cu decidentii in sanatate, am primit asigurari ca vom primi fondurile necesare pentru tratamentul pacientilor, fara sa existe riscul de a inlocui anumite medicamente sau de a intrerupe tratamentul", au declarat cei de la "Matei Bals".

La Institutul "Matei Bals" se trateaza, printre altii, pacienti cu hepatita sau HIV/SIDA.

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa micsoreze, de la 1 august, pretul de decontare a peste 1.400 de medicamente care se acorda bolnavilor in cadrul programele nationale de sanatate, astfel incat sa le poata asigura unui numar cat mai mare de pacienti.

Medicamentele, incluse pe asa-numita lista C2, sunt necesare tratamentului unor boli cronice si corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internationale.

Masura este cuprinsa intr-un proiect de ordin aprobat de ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Conform proiectului, Ministerul Sanatatii intentioneaza modificarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi sa poata fi sustinuta, in continuare, de catre autoritatile sanitare.

"Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile.

De exemplu, in anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% fata de 2008, iar in 2010 cu 26 % fata de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scaderea pretului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse in programele nationale de sanatate, astfel incat sa le putem asigura pentru un numar cat mai mare de pacienti", a declarat Cseke Attila.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tratamente pacienti modificate, #stoc medicamente spital , #medicamente