Un medicament frecvent prescris copiilor a fost retras de pe piata

Marti, 12 Februarie 2019, ora 09:28
13746 citiri
Un medicament frecvent prescris copiilor a fost retras de pe piata
Foto: Arhiva Pixabay

Un medicament impotriva tusei recomandat si prescris frecvent inclusiv copii si in Romania a fost retras de la vanzare de Agentia Nationala pentru Medicamente din Franta.

In tara noastra, medicamentul se vinde sub numele de Eurespal, arata Digi24.

Decizia de suspendare a autorizatiei de vanzare a Pneumorel a fost luata de agentie si producator in urma realizarii unor studii care au demonstrat ca substanta activa, fenspirida, poate provoca aritmii cardiace.

In Franta, au fost retrase de pe piata toate formele sub care se gasea medicamentul, adica sirop si pastile. Medicii au fost avertizati sa nu il mai prescrie si pacientii care il au acasa au fost rugati sa opreasca administrarea si sa il inapoieze pentru a fi distrus.

Atentionarea a fost trimisa si catre toti distribuitorii din industrie, pentru ca medicamentul sa fie retras de la vanzare.

Conform atentionarii trimise, decizia de retragere de la vanzare a fost impusa incepand cu data de 8 februarie 2019. Medicamentul produs in Franta este comercializat in 32 de tari.

Citeste AICI mai multe detalii despre atentionarea privind acest medicament

UPDATE "Este o problema de siguranta care a fost identificata in cadrul unui studiu non-clinic efectuat chiar de producatorul francez al medicamentului respectiv.

Decizia de retragere voluntara, asa cum ii spune si numele, apartine producatorului medicamentului respectiv, pana cand procedura de urgenta, procedura de reevaluare a profilului de siguranta al acestor medicamente, pentru ca vorbim atat de Eurespal comprimate, cat si de Eurespal sirop, pana cand aceasta procedura va fi finalizata la nivelul Agentiei Europene a Medicamentului.

In aceasta saptamana are loc la Londra, la sediul Agentiei Europene a Medicamentului, reuniunea comitetului de profil si pe agenda de lucru se afla si problema de siguranta a fenspiridei, care e substanta activa din acest medicament.

Noi vom publica automat pe site-ul agentiei traducerea comunicatului de presa al Agentiei Europene a Medicamentului, comunicat care va fi emis imediat dupa terminarea acestei reuniuni", a declarat Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), citata de News.ro.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#medicament retras piata, #medicament Eurespal retras , #medicamente