Voiculescu: Mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul a tinut sub control cheltuielile pe medicamente

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 20:23
3684 citiri
Voiculescu: Mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul a tinut sub control cheltuielile pe medicamente
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu avertizeaza ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut sub control cheltuielile pe medicamente, iar aceasta aduce la bugetul de stat peste 80 milioane de euro pe trimestru.

El a precizat ca s-a intamplat ceea ce a prevazut - distribuitorii de medicamente au folosit criza imunoglubulinei pentru a obtine de la Ministerul Sanatatii ceea ce isi doresc, si anume exceptarea de la taxa clawback.

Intr-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, Vlad Voiculescu aminteste despre cazul femeii care a murit la Alba Iulia din cauza lipsei imunoglubulinei si despre reactia Guvernului, respectiv a Ministerului Sanatatii.

"Marti, premierul Tudose convoca sefii autoritatilor din sanatate si producatorii de imunoglobuline pentru a rezolva criza. Spuneam atunci (MARTI) ca distribuitorii vor folosi aceasta criza pentru a obtine ceea ce-si doreste orice companie pharma, si anume exceptarea de la taxa clawback. O zi mai tarziu (MIERCURI), se intampla exact ce am spus.

Atentionam atunci ca asta va deschide cutia pandorei! Iarasi, o zi mai tarziu (JOI), se intampla exact ce am spus. Reprezentantii pharma (cu totii!) erau la Ministerul Sanatatii cerand si obtinand nici mai mult decat mai putin decat revizuirea taxei clawback pentru toate medicamentele", sustine Vlad Voiculescu.

El spune ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut cheltuielile pe medicamente sub control si ca aceasta aduce la bugetul de stat peste 80 de milioane de euro pe trimestru. Referindu-se la mijloacele de combatere a disparitiei medicamentelor de pe piata, fostul ministru al Sanatatii afirma ca legislatia implementata anul trecut prevedea masuri pentru pret diferentiat pentru medicamentele esentiale (inclusiv imunoglobuline), monitorizarea stocurilor, raportarea lipselorsi limitarea exporturilor paralele.

Vlad Voiculescu adauga ca acum politica medicamentului este facuta de catre reprezentantii incompetenti ai Guvernului, care prin masurile luate au creat dezastrul de acum, reprezentantii pharma, cu o miza legitima de a-si creste profiturile cu circa 360 de milioane de euro anual si fosti reprezentanti ai intereselor industriei (pana acum o luna), care iau acum decizii in numele statului - presedintele CNAS, Laurentiu Mihai, fost director al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice.

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat joi ca ministrul Florian Bodog s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) si ai Asociatei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, stabilind infiintarea unui grup de lucru pentru regandirea taxei clawback la toate medicamentele. Grupul de lucru va incepe sa lucreze saptamana viitoare la noile reglementari si va avea in componenta, alaturi de reprezentantii Ministerului Sanatatii, pe cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, reprezentanti din cadrul Ministerul Finantelor Publice si cate doi reprezentanti din partea asociatiilor producatorilor de medicamente, potrivit MS.

"Vin cu propunerea de a lucra alaturi de minister si colegii de la casa de asigurari pentru stabilirea unor principii noi privind cuantumul taxei de clawback, in beneficiul pacientilor nostri, astfel incat sa putem asigura aprovizionarea cu medicamente fara disfunctionalitati", a declarat ministrul Bodog.

Producatorii de medicamente sustin ca principala cauza a lipsei medicamentelor generice este taxa clawback, care face ca pretul multor medicamente sa ajunga mai mic decat costul de productie, ceea ce duce la disparitia acestora de pe piata si ca solutia propusa de Ministerul Sanatatii, de a forma un grup de lucru care sa studieze modificarea principiilor pe care este calculata taxa clawback, este doar pe termen scurt, iar singura solutie este eliminarea taxei clawback.

Vezi cum afecteaza taxa clawback profitul firmelor de medicamente

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vlad Voiculescu taxa clawback, #taxa clawback medicamente , #medicamente