Ancheta in Sanatate dupa ce au fost majorate salariile medicilor cu 25% - reactia sindicatelor

Luni, 08 August 2016, ora 18:41
4589 citiri
Ancheta in Sanatate dupa ce au fost majorate salariile medicilor cu 25% - reactia sindicatelor
Foto: Ziare.com

Federatia Sanitas a reactionat dur dupa ce Consiliul Concurentei a anuntat ca ancheteaza modul in care au fost majorate salariile medicilor anul trecut cu 25%.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, considera ca CNAS ar trebui sa finanteze sistemul public de sanatate de stat, nu spitalele private, unde oricum salariile sunt mult mai mari decat in sistemul public de stat.

Amintim ca Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sanatate cu 25%, insa banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Mai exact, majorarea salariilor a fost finantata prin cresterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sanatate de catre CNAS, ceea ce creeaza o discriminare fata de furnizorii privati de servicii de sanatate, potrivit unor opinii din sistem.

Liderul Federatiei Sanitas a spus pentru News.ro ca a aflat de ancheta Consiliului Concurentei, dar ca, din punctul sau de vedere, nu este vorba de o discriminare, atat timp cat salariile din privat sunt mult mai mari, iar serviciile din privat sunt mult mai scumpe decat cele prestate si decontate in sistemul public de stat.

"Asteptam rezultatele investigatiei si sper sa nu ajungem in situatia in care medicilor si personalului din sanatate sa li se taie iar 25 la suta din salarii. CNAS ar trebui sa finanteze sistemul public de sanatate de stat, dar 107 spitale private iau bani de la stat si tot privatii fac scandal.

Am vrea ca medicii si personalul din sistemul public de stat de sanatate sa fie platiti ca cei din privat, pentru ca abia atunci am putea sa ne intrebam daca este discriminare. In plus, spitalele publice trebuie sa rezolve toate cazurile de urgenta sau cele grave, in timp ce spitalele private au dreptul sa aleaga ce cazuri trateaza. Spitalele private au dreptul sa isi faca publicitate, cele de stat, nu. Asta nu este tot discriminare?", a adaugat Marius Sepi.

Guvernul sustinea, la adoptarea masurii, ca majorarea salariilor din sectorul public de sanatate are un impact bugetar de aproximativ 1,7 miliarde de lei anual.

Finantarea masurii este realizata printr-un mecanism inventat de Executiv si CNAS, care presupune plata sumelor de la bugetul de stat, prin Ministrul Sanatatii, catre CNAS.

Ulterior, CNAS plateste banii catre spitale, pe baza contractelor incheiate de acestea cu casele judetene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sanitas reactie ancheta Sanatate, #ancheta majorare salarii medici, #majorare salarii medici 25 la suta , #medici