Cat castiga medicii pentru garzi de la 1 octombrie: Plata a crescut cu pana la 90%

Luni, 10 Octombrie 2016, ora 11:55
28156 citiri
Cat castiga medicii pentru garzi de la 1 octombrie: Plata a crescut cu pana la 90%
Foto: Arhiva Ziare.com

Remuneratia medicilor pentru garzile efectuate a crescut cu pana la 90% de la 1 octombrie, ca efect al ordonantei de urgenta 20/2016 adoptata recent de Guvern.

"Plata garzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016, iar plata majorata pentru aceste garzi va fi primita incepand cu data de 15 noiembrie", a aratat Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa remis, luni dimineata, Ziare.com.

Medicii primesc de la 1 octombrie mai multi bani pentru garzi. Sporuri si pentru doctorii care ingrijesc arsi si bolnavi de cancer

Medicii ameninta din nou cu proteste. Cat cer pentru o garda din weekend

Astfel, garda unui medic primar cu gradatia 5 va fi platita in zilele lucratoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) si cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%). In zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale, venitul din garda va ajunge la 1.667 de lei brut, au precizat reprezentantii ministerului.

Totodata, un medic specialist cu gradatia 5 va primi pentru o garda efectuata in cursul saptamanii 614 lei brut (la un spor de 25%) si 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru gazile din weekend si din zilele declarate sarbatori legale, acelasi medic va incasa 1.310 lei brut, potrivit documentului citat.

Si medicii rezidenti care fac garzi vor fi platiti cu sume intre 435 de lei brut si 1.147 de lei brut, in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat (25% sau 75% in cursul saptamanii si 100% pentru zilele de sambata, duminica si sarbatori legale).

De asemenea, garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca si vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate.

In plus, "contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati".

"Asa numita 'garda obligatorie' va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce este un element de noutate. In plus, medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale incepand cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat", se mentioneaza in comunicatul Ministerului Sanatatii.

Reprezentantii institutiei au aratat ca fondurile pentru plata garzilor vor fi puse la dispozitia spitalelor de catre Casele judetene de asigurari de sanatate si a Municipiului Bucuresti.

D.T.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#medici garzi plata, #bani medici garzi, #remuneratie medici garzi , #medici